Interview Cubaanse jazz pianist Roberto Fonseca: “Ik kan overal muziek creëren. De wereld inspireert me: geef me een keyboard en ik doe de rest. “

© Alejandro Azcuy

© Alejandro Azcuy

Hij wordt door critici beschouwd als een van de grootste talenten uit de jazzwereld. Roberto Fonseca werd geboren in Cuba en leerde al snel de Caraïbische ritmes om te zetten in dynamische sounds. Midden oktober kwam zijn nieuwste langspeler ‘Yesun’ uit, wij hadden er met Roberto een gesprek over.

Proficiat met de release van je album, wat betekent de albumtitel ‘Yesun’?

Yesun is eigenlijk een zelfverzonnen woord. Het is de combinatie van de woorden Yemayá, de godin van de oceaan en Ochún, de godin van de rivier. De combinatie van die twee woorden klinkt als Yesun. Ik hou ervan om origineel te zijn. De magie van woorden als het ware.

Waar en wanneer heb je het album opgenomen? 

Ik ben er vorig jaar aan begonnen. De plaat zelf hebben we in Frankrijk opgenomen op één week tijd. We hebben de weken voor de opname erg veel gerepeteerd. Daardoor kon de eigenlijke opname zo snel gebeuren. Het totale opnameproces duurde iets langer, omdat er nog beslist moest worden wie we als gasten gingen uitnodigen voor ‘Yesun’. 

Over die gasten: een opvallende samenwerking op ‘Yesun’ is met de Cubaanse hiphop-revelatie Danay Suárez?

Ik ben een erg ruimdenkende muzikant en hou van de urban-sound. Ik hou van hiphop en rapmuziek. Danay ken ik al erg lang, we zijn als broer en zus voor elkaar. De manier waarop ze muziek maakt, is zo sterk. Daarom dacht ik aan haar voor een plekje op het album. 

“Als je van jazz houdt, is het moeilijk om Joe Lovano niet te kennen!”

Een andere interessante samenwerking is die met de Amerikaanse jazzsaxofonist Joe Lovano. Hoe heb je hem leren kennen?

Als je van jazz houdt, is het moeilijk om Joe Lovano niet te kennen (lacht)! De manier waarop de man muziek speelt, maakte me al zo lange tijd benieuwd om er eens mee samen te werken op een album. Hij speelde eens samen met het National Symphony Orchestra van Cuba. Na de show heb ik hem gevraagd om mee te werken aan het album. Hij was meteen akkoord. Een tijd nadien stuurde hij zijn muziek door. Ik had graag met hem tijd doorgebracht in de studio, maar ik was toen op tour.

Ik las deze quote: “When you’re young you want to say everything, so you play too many notes. Now that I’m more confident in my playing I’ve realised that the best way to communicate with as many people as possible is to give them room to understand you.” Wat bedoel je hier exact mee? 

Ik ben afgestudeerd in de klassieke muziek. Ik weet dat ik heel snel piano kan spelen, maar ik wil steeds mijn emoties meegeven met mijn muziek. Daarom is het belangrijk dat luisteraars je muziek kunnen begrijpen. Vergelijk het met iemand die heel snel tegen je praat, dan versta je minder van het gesprek. Ik wil helder en transparant communiceren met mijn luisteraars.

“Ik kan overal muziek creëren. De wereld inspireert me. geef me een keyboard en ik doe de rest.” 

Je tourschema is vrij intens. Mis je jouw thuis, Cuba tijdens het reizen?

Ik mis thuis erg. Het is prachtig om de wereld rond te reizen met de muziek die je graag speelt en maakt. Het is prachtig om mensen over de hele wereld te zien genieten van je muziek. Het is nog mooier om ervoor betaald te worden. Mensen zien dansen, lachen, huilen, te emotioneren, maar die muziek komt van één plek: thuis. Iedere keer ik naar huis ga, kan ik mijn batterijen opladen. Ik kan overal muziek creëren. De wereld inspireert me: geef me een keyboard en ik doe de rest. 

De komende tijd ben je op Europese tour Kijk je uit naar een specifieke show?

Ik kijk uit naar alle shows. Het is een nieuw project. Iedere show is een unieke ervaring, ik kijk erg uit naar de reacties van de mensen. 

‘Yesun’ van Roberto Fonseca kan je op 23 november bewonderen in Botanique. Tickets & Info: Botanique.be

Volg voor meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Voer je naam hier in