More

  Must Discover: Debuut EP ‘Birth of Joy’ Gentenaren RAMAN.: Méér dan interessant (★★★★)

  Advertentie

  -

  Tijdens een verlengd weekend met niet al te best weer in het vooruitzicht, gaat er niets boven thuis samenhokken aan het haardvuur met goede muziek. Wij schotelen je die voor in de vorm van de Gentse band RAMAN. en hun debuut EP ‘Birth of Joy’.

  De jonge Gentenaren van RAMAN. brengen sinds maart 2016 alternatieve rock, met een voet in blues-, en rootsgronden. De band kende in de loop der tijd heel wat verschillende leden, om uiteindelijk bij het huidige trio bestaande uit Simon Raman, Bernd Coene en Jasper Peeten te landen. Hun verhaal begon in de buitenwijken van Gent, waar Simon Raman op gitaar, Bernd Coene op drum en Jasper Peeten op bas zich ontpopten tot wat RAMAN. vandaag voor staat.

  https://www.youtube.com/watch?v=-M4EimrWzYg

  Voor de opnames van debuut EP ‘Birth of Joy’ sloten de heren zich op in de GAM Studios, samen met Staf Verbeeck. Met de titeltrack ‘Birth of Joy’ blaast het drietal ons meteen weg. Een rustige opbouw, het aangename stemgeluid van frontman Simon Raman, hartslag-verhogende drums en gitaren die maar blijven nazinderen. Het falsetto dat Simon ons voorschotelt is van het soort waar je enkel meer van wilt. Wat een outro trouwens, deze komt binnen! Het verbaasde ons des te meer, om te lezen dat alle nummers volledig live opgenomen werden. Voor de band was het aldus meer zoeken naar de juiste take dan naar het juiste arrangement. Een zoektocht én missie die ze met glans doorstonden.

  Op ‘Without Whiskey’ bespeelt RAMAN. het spel der contrasten. Waar de song rustig van start gaat met enkel gitaarklanken en de stem van Simon, bouwt het nummer op naar een meeslepende magie der klanken met die kopstem van Raman. Een soulvolle sound die bij momenten rauw en ruw klink, blues. We houden ervan.

  https://www.youtube.com/watch?v=-M4EimrWzYg

  ‘Maestoso’ is één van de oudste nummers van RAMAN. en staat voor de evolutie binnen de band, de track heeft al zoveel vormen en mensen gekend, maar nu pas had het trio het gevoel dat het juist zat. Het thema van de song is eenzaam zijn tussen de veelheid van alles. Opnieuw bouwt de song zich laag voor laag op, tot kippenvel ongenadelijk toeslaat.

  De kracht van RAMAN. is zonder twijfel het samenspel van no nonsens gitaren, melancholische instrumentale intermezzo’s en een stem die je sprakeloos achterlaat. Het is een combinatie die tot in het excellente is geslaagd. Opvallend op deze EP is de eigen versie van ‘Big Sky Country’ van Chris Whitley. Het is een blues-icoon waar ze ongetwijfeld naar opkijken. Dit debuut afsluiten doen de heren met ‘Come Back Home’. ‘Please come back home to me’, zingt frontman Simon Raman. Wel ik denk dat we ons bij deze enorm thuis voelen. ‘Birth of Joy’ is een debuut die stevig op zijn benen staat en ons muzikaal hart sneller doet slaan.

  RAMAN. speelt een releaseshow in de Minardschouwburg in Gent op 16 november. Ze staan binnenkort ook nog op tal van andere plaatsen, zoals La Machine (Brussel) en in Het Depot op 24 februari. Alle informatie via hun ramanmusic.com. 

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  De kracht van RAMAN. is zonder twijfel het samenspel van no nonsens gitaren, melancholische instrumentale intermezzo's en een stem die je sprakeloos achterlaat. Het is een combinatie die tot in het excellente is geslaagd. 'Birth of Joy' is een debuut die stevig op zijn benen staat en ons muzikaal hart doet sneller slaan.Must Discover: Debuut EP 'Birth of Joy' Gentenaren RAMAN.: Méér dan interessant (★★★★)