More

  INTERVIEW | Blue Gene brengt countrymuziek met een nostalgisch kantje

  Foto: Ushua Goeminne

  -

  Buckle up, since there’s a new cowboy in town die naar de naam Blue Gene luistert. “Blue Gene is een cowboy die de tristesse van het leven bezingt en tegelijkertijd hoop koestert voor de toekomst.”

  Hoe is Blue Gene ontstaan?

  “Blue Gene is tijdens de coronaperiode ontstaan: toen heb ik mijn “cowboypsychose” opgelopen. Ik luisterde toen veel naar countrymuziek en zocht veel de natuur op. In die periode heb ik geleerd om met meer verwondering naar de eenvoudige en vanzelfsprekende dingen in het leven te kijken. Die periode was redelijk typerend voor het begin van Blue Gene, want toen heb ik ook mijn eerste countrynummer geschreven. Ik vind dat countrymuziek en cowboys ook iets heel nostalgisch hebben: bijvoorbeeld de strips van Lucky Luke, die mij doen denken aan mijn kindertijd. Ik associeer dit met een periode waarin alles niet zo complex en gedigitaliseerd was. Het genre heeft met andere woorden iets nostalgisch voor mij.”

  Zou je zeggen dat er een helende kracht in het countrygenre zit?

  “Voor mij wel, als je naar de countrymuzikanten van de 20e eeuw kijkt. Het is vooral naar die countrymuziek die ik luister. Het gaat vaak over de donkere kant van het leven, en die bezingen de tristesse van het leven. Dat wordt op zo’n zodanig mooie manier gedaan, en het komt op zo’n harde manier binnen dat het ergens wel een helende kracht heeft. Countrymuziek is op instrumentaal vlak niet moeilijk, maar de clash vind ik heel mooi. Dat je volksmuziek hebt, met het zwaar thema erop.”

  Kan je een paar countryartiesten benoemen waar je zelf graag naar luistert?

  “Het album ’12 Golden Country Greats’ van Ween was mijn gateway country album, vooral tijdens corona. Daarvoor luisterde ik veel naar K. Rose, het radiostation van San Andreas. Zo werd mijn interesse voor countrymuziek getriggerd en ben ik mezelf beginnen onderdompelen in het genre. Niet de moderne popcountrymuziek die nu populair is in de VS, maar de OG’s van het genre uit de 20e eeuw. Dan heb ik het over Townes Van Zandt, Roger Miller, Marty Robbins, Hank Williams, The Highwaymen,..”

  Waar staat Blue Gene voor volgens jou?

  “Een beetje aansluitend op wat ik daarstraks zei over de helende kracht: Blue Gene is een cowboy die de tristesse van het leven bezingt en tegelijkertijd hoop koestert voor de toekomst.”

  Op dit moment staan er twee liedjes op Spotify. Op je meest recente optreden liet je het publiek weten dat je een plaat hebt opgenomen: wanneer mogen we die verwachten?

  “Dat zou voor het voorjaar van 2025 zijn, maar in aanloop daarvan gaan er nog enkele singles gereleased worden. Het album is klaar, en wordt op dit moment gemixt, maar aangezien niemand mijn muziek kent wil ik ze eerst kennis laten maken met wat ik doe vooraleer ik de volledige plaat uitbreng.”

  Hoe ziet de toekomst eruit voor Blue Gene?

  “Op tour gaan met de plaat die zal aankomen zou fantastisch zijn. Daarnaast wil ik zoveel mogelijk albums kunnen schrijven en zoveel mogelijk shows spelen. Ik wil het echt uit de liefde voor het genre en de muziek doen. Het belangrijkste voor mij is dat ik veel kan spelen en muziek maken.”

  Speellijst Blue Gene

  6 juni – Stoemp, Brussel (solo)

  23 juni – De Kleine kunst, Gent (solo)

  Tijdens de Gentse Feesten staan er enkele shows met de band (Nathan Ysebaert, Tom Vienne en Tijl Van de Casteele) op de planning: TBA

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie