More

  monokimono brengt EP2 ‘Jij & Ik’ uit, met boordevol collabs: “Ik wil eigenlijk dat er iets misgaat tijdens het muziek maken”

  © Pablo Cepeda

  monokimono brengt EP2 ‘Jij & Ik’ uit, met boordevol collabs: “Ik wil eigenlijk dat er iets misgaat tijdens het muziek maken”

  -

  Nieuw in de muziekwereld is monokimono, hét project van Ben Tanghe. Na debuut-EP Kameleon brengt hij morgen Jij & Ik uit. Aan het album werkten onder meer Willem Ardui (blackwave.), puntjudith en Frankie Fame mee. We gingen op gesprek bij Ben thuis in Brussel.

  Zo’n drietal weken geleden ruilde Ben Tanghe, beter bekend als monokimono, Antwerpen in voor Vorst. “Ik ben ook nog maar recent verjaard”, verklaart hij de ‘Happy Birthday’-slingers die aan de deur hangen. Het was een jaar van zelfontwikkeling voor z’n project. Nadat hij in 2020 debuteerde met single Ijsjes, gooide hij in 2021 het roer om door een heleboel samenwerkingen aan te gaan.

  “De eerste songs kwamen voort uit een doos vol tapes van mijn kindertijd”, vult hij aan. “Ik was al een tijd op m’n eentje bezig aan m’n muziek, maar ik vond niet wat ik wou maken. De kinderstem van mijn broer, de beelden en de sfeer triggerden mijn impuls om te beginnen met schrijven. EP1 Kameleon is daaruit voortgevloeid, maar ik had indertijd geen klankbord doordat ik alleen werkte. Pas toen ik begon na te denken over een album, en hiervoor met anderen samen schreef, merkte ik op hoe leuk dat kon zijn.”

  “Ik blijf supertrots op m’n debuut-EP, al luisterde ik eigenlijk niet naar mijn eigen muziek. Ik zou de plaat niet opleggen”, vertelt Ben boven een dampende kop thee. “Het zette me aan het denken. Ik wou muziek maken waar ik graag naar luisterde, daarom begon ik opnieuw aan de hele zoektocht.” Het vertrekpunt waren de muzikanten waarnaar hij opkeek, zoals de Venezolaanse Arca, Porches en Robyn. “Al dacht ik dat ik zo’n muziek niet in het Nederlands kon maken. Ik wou zelfs even een nieuw project beginnen, maar al snel vloeide de muziek. Het voelde aan als een nieuwe motor voor m’n inspiratie.”

  (lees verder onder de video)

  Het leverde fans de afgelopen maanden een constante stroom aan nieuwe tracks op, die nu gebundeld zijn tot de eclectische collab-plaat Jij & Ik. Het is een EP waar Ben samen met bevriende artiesten zoals puntjudith, Vic Willems, Frankie Fame, Willem Ardui van blackwave. en Ruben Lefever van Float Fall aan werkte. “De muziek ging alle kanten uit, gaande van hip hop beats, funk tot electronica. Het deed ons besluiten om ze ook eens apart uit te brengen, los van mijn debuutalbum.”

  “De gastmuzikanten ken ik van verschillende plekken. Sommigen kenden ik vanop het conservatorium, zoals Judith en Willem ie er viool speelde. Met Frankie ben ik eens in zijn studio in de kasteeltoren van het Sterckshof gekropen. Al de muziek op de EP hebben we gecreëerd tijdens de pandemie. Het was een welgekomen afwisseling van het gebrek aan sociaal contact.” Het is trouwens dankzij de lockdown dat Ben op tal van plekken kon opnemen. “In Kavka stelden ze ons voor om in hun zaal op te nemen. Het stond toch leeg, zeiden ze ons. We hebben er een week gezeten, en Willem is toen ook voor het eerst langsgekomen.”

  “Na de residency in Kavka, zijn we naar Volta verhuisd. Ook hier heb ik veel mensen uitgenodigd om muziek te komen maken”, vult Ben aan. “Ten slotte zijn we in Trix geëindigd voor het project Handlangers. Het idee was dat je muziek combineerde met een andere discipline. Zo hebben we deze zomer samen met een bevriende scenografe, Ruby Renteurs, een theatrale productie uit decors en projecties in piepschuim op poten gezet. Dat is uiteindelijk onze liveshow geworden, hetzij wel in een popjasje.”

  Verder is het artwork van de EP, een dystopische maquettewereld, een project van een heleboel mensen. “Echt iedereen is langsgekomen: Judith, Willem, … en niet te vergeten m’n broer – die VFX studeert – heeft eraan meegewerkt. Een vriend van me heeft bijvoorbeeld de lettertypes uit zijn eigen handschrift gemaakt.”

  (lees verder onder de video)

  Weirde geluiden

  Het proces om muziek te maken beschrijft Ben als een lange weg. “Ik wil eigenlijk dat er iets misgaat tijdens het maken van muziek, zodat er iets glitchy klinkt”, legt hij uit. “In het begin duurde dat heel lang, maar nu heb ik trucjes ontwikkelt, zoals het tempo versnellen of er effecten opgooien. Ik heb ondertussen een hele oogst aan weirde geluiden die ik kan gebruiken.”

  De ganse EP was een lange samenwerking die dit weekend in Trix tot z’n climax had moeten komen. Het project plande immers een show met de vernieuwde band en alle gastmuzikanten. Door de nieuwe coronamaatregelen is het optreden uitgesteld naar volgend jaar. “Het wordt een vette show met alle gastartiesten. Live klinken de songs nog net iets beter en strakker. We gaan veel dansen”, vertelde Ben ons tijdens het interview. Uitstel is geen afstel: afspraak op 9 april 2022 in Trix.

  EP Jij & Ik is nu overal te beluisteren.

  Eindredactie: Axelle Claes

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie