More

  Mogelijk nog tot 2023 een tekort aan chips voor PS5 en Series X, volgens CEO Intel

  -

  Zullen we met z’n allen binnenkort een PS5 of Xbox Series X kunnen kopen? Het ziet er niet naar uit, want chipfabrikant Intel verwacht nog tekorten tot 2022 of zelfs 2023.

  Wereldwijd is de markt rond semiconductoren ernstig verstoord. Door de coronacrisis lagen fabrieken wekenlang stil, maar steeg de vraag naar nieuwe laptops, smartphones en printers enorm door het toenemende aantal telewerkers. Tegelijkertijd annuleerden autobouwers grote bestellingen, omdat ze door de pandemie een terugvallende autoverkoop verwacht hadden. Al bleek dat niet te kloppen, maar ondertussen was een groot gedeelte van de chipsproductie wel ingenomen door kleine elektronicabouwers.

  Fabrikanten van semiconductoren konden ook niet meteen het aanbod verhogen. Het maken van chips is ingewikkeld proces, waardoor niet meteen nieuwe productielijnen opgericht kunnen worden. Daarenboven kampte fabrikant Renesas Electronics in maart met een brand, waardoor uiteindelijk pas in juni 95% van de fabriekscapaciteit hersteld was.

  Nog tot 2022 of 2023

  Er is nog meer slecht nieuws op komst, want fabrikant Intel verwacht dat de tekorten nog tot 2022 of 2023 kunnen aanhouden. Dat vertelde CEO Pat Gelsinger tijdens het overlopen van de bedrijfsresultaten van het tweede kwartaal. Volgens de man zal er binnenkort wel beterschap op komst zijn door het opleveren van nieuwe fabrieken in de VS, Israël en Ierland.

  Dat betekent dat het nog een tijdlang moeilijk zal zijn om een PS5 of Xbox Series X te kopen. Eerder zei PlayStation topman Jim Ryan dat het tekort nog tot na de feestdagen zou kunnen aanhouden. Sinds de lancering werden al 10 miljoen stuks verkocht.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie