More

  Mogelijk blijvende longschade door coronavirus

  Advertentie

  -

  Het coronavirus is in amper drie maanden tijd geëvolueerd van een ver-van-mijn-bed-show naar een wereldwijde crisis. Landen zoals Italië en Spanje worden zwaar getroffen door het virus. Nu blijkt dat er mogelijk ook blijvende longschade ontstaat na een besmetting.

  Het coronavirus geeft bij het overgrote deel van patiënten weinig of milde klachten, zoals koorts of een droge hoest. Patiënten die zwaarder ziek worden krijgen vaak te kampen met een dubbele longontsteking en worden kortademig, deze coronapatiënten hebben vaak nood aan extra zuurstof of beademing. Het Nederlandse Longfonds waarschuwt in een persbericht dat patiënten mogelijk blijvende schade zullen ondervinden door het coronavirus.

  Littekenweefsel op de longen

  De grootste risicogroep voor blijvende longschade zijn patiënten die op intensieve zorg behandeld worden. “De schade kenmerkt zich door ontstekingen die zorgen voor littekenweefsel op de longen. Dit kan betekenen dat er straks veel meer mensen met longproblemen bij komen. Er ontstaat een nieuwe longziekte”, aldus longarts Leon van den Toorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Longziekten en Tuberculose. De nieuwe longziekte wordt benoemd als de ‘Corona Obstructive Lung Disease (COLD)’.

  Beeld ter illustratie

  Het coronavirus is een nieuw virus, waardoor nog weinig bekend is over de gevolgen hiervan. Zo zal de Nederlandse Longartsen koepel NVALT samen met verschillende andere wetenschappelijk organisaties de groep patiënten met COLD gedurende langere tijd gaan volgen. Ze hopen daarmee een inzicht te krijgen op de gevolgen van een coronavirusinfectie op de longfunctie en op het leven van de patiënten na hun herstel, zowel medisch-technisch als psychosociaal.

  Wereldwijd zijn meer dan 438.000 mensen besmet met het virus. Meer dan 19.600 mensen stierven reeds aan de gevolgen van COVID-19. China, Italië en de Verenigde Staten tellen momenteel het meeste aantal besmettingen.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer