More

  Marc Van Ranst waarschuwt voor nieuw drama: “En dan doet de epidemie wat epidemieën meestal doen: de epidemie explodeert”

  Advertentie

  -

  Viroloog Marc Van Ranst is ongemeen kritisch over het huidige coronabeleid: “een recept voor een ramp”, noemt hij het op Twitter. Het gemiddelde aantal besmettingen is opnieuw gestegen, vandaag waren dat er gemiddeld 746.

  LEES OOK: Contactopsporing faalt opnieuw: “Stalen zijn mogelijk omgewisseld”, en urenlang samengezeten, maar toch geen hoog risico-contact

  Het coronavirus neemt opnieuw de bovenhand. Op vrijdag werden er 1.082 nieuwe besmettingen met het virus geregistreerd. Op donderdag waren dat er 999. Ter vergelijking: een week eerder, op donderdag 3 en vrijdag 4 september, werden er respectievelijk 658 en 713 besmettingen gemeld. 

  Van Ranst kritisch

  Viroloog Marc Van Ranst is op Twitter kritisch voor het huidige beleid en maakt zich zorgen over de ommekeer in strategie: “Net op een moment in de epidemie dat moeilijke beslissingen zouden moeten genomen worden, zitten beleidsmakers muurvast in de “we-zijn-het-beu”-modus en hun “we-moeten-leren-leven-met-het-virus”-boodschap.” Verder hekelt hij de reeks open brieven die de afgelopen tijd in de pers verschenen, ze zouden volgens hem het draagvlak “wegvegen”: “Een lawine aan open brieven noemden de corona-maatregelen onnodig, overbodig, en “erger dan de kwaal”. In hun open brieven werden de experten afgemaakt.”

  Ook het feit dat adviesorgaan Celeval een nieuwe bezetting kreeg, met minder virologen, maar met experten uit andere disciplines zorgt voor kritiek bij Van Ranst: “Een paar weken geleden werden de virologen uit het adviesorgaan gezet, en vervangen door mensen die de maatregelen wel zouden versoepelen. Op dat moment kunnen de virologen enkel waarschuwen dat dit een gevaarlijke strategie is.” Volgens Van Ranst gaat dat in zijn totaliteit zal dat voor grote problemen zorgen: “En dan doet de epidemie wat epidemieën meestal doen wanneer ze een kans krijgen: de epidemie explodeert en de curve gaat pijlsnel omhoog.”

  Lees het volledige Twitter-draadje

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer