More

  Maak kennis met Gabbie Hanna – ‘BAD KARMA’: Youtuber die elegant terugbijt

  -

  Gabbie Hanna bracht op 15 mei een nieuwe EP uit, ‘Bad Karma’, waarin ze geen blad voor de mond hield. De negenentwintigjarige youtuber maakte carrière met storytimevideo’s, waarbij ze waanzinnige verhalen vertelde die ze had meegemaakt. Niet lang daarna besliste ze dat ze creatief ook actiever wou worden.

  Dat deed ze dan ook in 2017. Toen sloeg Hanna een artistiekere weg in door een dichtbundel, ‘Adultolescence’ uit te brengen. Datzelfde jaar releasete ze het liedje ‘Out Loud’ dat met veel liefde door haar fans werd ontvangen. Gabbie Hanna hoopt “de muzikant te worden die ooit een youtuber was”. Vergis u niet: dat is voor een ‘gewone’ youtuber een pak moeilijker dan youtubers die zelf covers posten en dáárna eigen muziek opnemen. Desondanks bracht ze op regelmatige basis kwaliteitsvolle en vlot-luisterbare muziek uit.

  In mei 2019 bracht Hanna haar eerste EP uit, ‘2WAYMIRROR’, met de belofte dat er snel een album zou volgen. De corona-crisis stak daar een stokje voor, waardoor ze besliste binnen een maand tijd een nieuwe EP op te nemen: ‘Bad Karma’.

  What’s in a name?

  Als we luisteren naar de liedjes op het album, valt al snel op dat ze uithaalt naar de mensen die haar bedrogen en zwartgemaakt hebben tijdens een Twitter en YouTube ‘cancelfest’. Lyrics zoals: “Friends can turn to enemies if you hand them a knife”, bevestigen dit. Om te begrijpen waar de nood naar ‘Bad Karma’ vandaan komt, gaan we terug in de tijd, anno 2019.

  Cancel culture

  Even leek de carrière van Gabbie Hanna verleden tijd te zijn. Twitter verklaarde dat Hanna niet te vertrouwen was, door een reeks video’s die opkwamen waarin andere vloggers hun haat voor haar uitten. Een groot deel van de stroom ging mee in de haat, en bekritiseerde Hanna omdat ze niet reageerde op de uitspraken die over haar gemaakt werden. In ‘Bad Karma’ bracht ze daar verandering in. Ze haalt subtiel uit naar de mensen die haar reputatie besmeurden en de anderen, die volgden hoewel ze niet met hun eigen ogen hadden gezien wat Hanna zogezegd gedaan had. Sociale media werd voor Hanna een bron van gif, maar zij heeft er kunst van gemaakt.

  “The ones I love, they truly know me. You drag my name, it’s kinda funny ‘cause my name makes you lots of money” zingt ze in het lied ‘Special’. Hierbij verwijst ze naar verscheidene youtubers die gebruik maken van iemands’ naam, om zo de aandacht te krijgen van het publiek en een fanbase op te bouwen. Het is best interessant om in muziek te horen hoe het er in de YouTube-wereld aan toe gaat. Vooral aangezien we YouTube en muziek vaak associëren met parodies, die de werkelijkheid niet altijd weerspiegelen.

  Panic At The Disco! meets Queen

  De EP heeft duidelijke gelijkenissen met de stijl van Queen en Panic At The Disco!. Zeker de songs ‘Glass House’ en ‘Dandelion’. Haar EP lijkt deze keer ook de stijl van Melanie Martinez met zich mee te dragen – Martinez staat gekend voor sound-effects en het gebruik van alledaagse geluiden in haar muziek, zoals een rammelaar, bubbels of een muziekdoosje. Zeker bij het lied ‘Happy’ valt het op dat ze voor een vergelijkbare stijl gaat. Het lied bestaat uit een mix van een über-opgewekte melodie in het refrein en telefoongesprek-achtige opname bij de strofes. Creepy, but good creepy.

  Als artiest heeft Gabbie Hanna veel potentieel. Nu is het afwachten of de rest van de wereld dat ook zal zien, en ze verder zullen kijken dan “de youtuber die muziek uitbrengt”.

  Luister hier naar de EP.

  Check de muziekvideo voor Glass House

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie