More

  VIDEO | Herbekijk lancering van SpaceX Inspiration 4 live

  VIDEO | Herbekijk lancering van SpaceX Inspiration 4 live

  -

  Donderdagochtend schreef SpaceX geschiedenis. Met haar Inspiration4-missie lanceerden ze de allereerste ruimtevlucht met alleen private burgers aan boord. Je kan de lancering onderaan herbekijken.

  Inspiration4 is de allereerste volledig private orbitale ruimtevlucht ooit. In een aangepaste SpaceX Crew Dragon-capsule – ditmaal met een glazen panoramakoepel – zullen vier burgers zo’n drie dagen lang in de ruimte zweven. De capsule zal in een baan van 575 km rond de aarde zweven. Het zal de eerste keer zijn sinds de Gemini en Apollo-missies dat mensen nog zo ver van de aarde geweest zijn. Ter vergelijking: het ISS zweeft op een hoogte van 408 km boven de aarde. De Hubble-ruimtetelescoop bereikt zo’n 547 km.

  Aan boord van Inspiration4 zitten Jared Isaacman, miljardair en CEO van Shift4 Payments. Hij besloot om de drie andere plaatsen op verschillende manieren aan anderen te geven. Zo gaat ook de 29-jarige arts Hayley Arceneaux mee. Zij is ex-kankerpatiënte en draagt een dijbeenprothese. Christopher Sembroski werd door een loting bij een inzamelingsactie geselecteerd. Hoogleraar Geologie Sian Proctor werd door een experten panel geselecteerd. Met de missie wilt Isaacman geld ophalen voor het St Jude Children’s Research Hospital.

  Herbekijk de lancering

  Iets na 1 uur Belgische tijd werd een ‘go’ gegeven voor de lancering van Inspiration4. SpaceX maakte voor de missie gebruik van een herbruikbare Falcon 9-raket. De raket heeft eerder al twee trips naar de ruimte gemaakt. De lancering vond iets na 2 uur (Belgische tijd) plaats en verliep foutloos.

  Advertentie
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer