More

  LIVE. Volg de lancering van SpaceX Crew Dragon naar het ISS, niet zichtbaar vanuit je tuin

  Advertentie

  -

  De lancering voor Crew Dragon stond op woensdag gepland, maar de weersomstandigheden gooide toen roet in het eten. Vanavond is het wel zover, er is zopas groen licht gegeven door de ingenieurs van NASA. 

  Het wordt een historische dag voor de Amerikaanse ruimtevaart. SpaceX zal vanavond om 21.22 (Belgische tijd) voor het eerst in bijna negen jaar astronauten vanop Amerikaanse bodem de ruimte insturen. 

  Commerciële opvolger van Space Shuttle

  Na dertig jaar dienst werd op 8 juli 2011 de Amerikaanse Space Shuttle buiten dienst genomen. Dat betekende het einde van een tijdperk in de Amerikaanse ruimtevaartgeschiedenis. Sindsdien moesten Amerikaanse astronauten rekenen op de hulp van de Russen om naar het ISS te pendelen. Vanavond komt daar – als alles volgens plan gaat – een einde aan en wordt een nieuw tijdperk in de ruimtevaart ingeluid.

  SpaceX – een commercieel bedrijf – zal namelijk zijn Crew Dragon de ruimte inschieten, ditmaal voor het eerst met bemanning aan boord. Terwijl er plaats is voor zeven, zullen vanavond slechts twee astronauten de trip maken naar het ISS. Dat zijn Robert Behnken en Douglas Hurley. De lancering van het ruimtetoestel stond, eerder deze week, op woensdag gepland, maar het slechte weer gooide roet in het eten. Vanavond gaat de lancering wel door.

  Niet vanuit je tuin

  De Crew Dragon zal bij de lancering niet vanuit ons land te zien zijn. Door de vroege lancering is de zon nog niet onder op het moment dat Crew Dragon boven Europa vliegt. Daardoor kunnen we de lancering ook niet zien, dat schrijft weerman Frank Deboosere op Twitter.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer