More

  Lancering van Starship en Super Heavy geslaagd, maar beide ruimtetuigen nadien ontploft

  Lancering van Starship en Super Heavy geslaagd, maar beide ruimtetuigen nadien ontploft

  -

  SpaceX heeft op zaterdag zijn Starship en Super Heavy-booster gelanceerd vanaf de lanceerbasis in Boca Chica, Texas. Starship bereikte de ruimte, maar werd enkele minuten na lancering tot ontploffing gebracht.

  Iets na 14.00 Belgische tijd vertrok Starship en rakettrap Super Heavy vanaf de lanceerbasis in Boca Chica. De lancering was grotendeels succesvol. In tegenstelling tot bij de vorige lancering werkten alle 33 motoren op rakettrap Super Heavy. Starship en Super Heavy konden zich enkele minuten na lancering succesvol van elkaar ontkoppelen.

  Het eerste gedeelte van de lancering was daardoor erg succesvol. Al liet SpaceX weten dat Super Heavy enkele ogenblikken later ontplofte. Het ging om een vernietiging door het ‘flight termination system’, een veiligheidssysteem dat ingebouwd is in het ruimtetuig.

  Starship bereikte de ruimte, maar werd eveneens automatisch tot ontploffing gebracht.

  Op vrijdag maakte SpaceX bekend dat de lancering van hun nieuwste ruimtetuig nog met een dag uitgesteld werd. Dat was te wijten aan een probleem met een rastervin op de raket.

  Mislukt

  Een vorige lancering, in april, mislukte nog gedeeltelijk. De raket ging de lucht in, maar er waren enkele problemen met het opstarten van een aantal motoren. Toen Starship en Super Heavy ontkoppeld moesten worden, begon de raket te tollen. SpaceX besloot toen om het ruimtetuig op te blazen.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie