More

  Lewis Capaldi – ‘Divinely Uninspired to a Hellish Extent’: Herkenbare emotionele mélange

  Advertentie

  -

  Lewis Capaldi, de 22-jarige singer-songwriter uit Schotland vooral bekend van zijn nummers ‘Bruises’ en ‘Someone you loved’, bracht op 17 mei 2019 zijn album uit, getiteld ‘Divinely Uninspired to a Hellish Extent’. Ondanks het feit dat het zijn eerste album is, belandde het toch meteen op nummer 1 in de hitlijsten in Groot-Britannië.

  Dit succes komt niet uit het niets; zijn eerste single ‘Bruises’ werd gereleased in 2017, dus fans hebben even op de tanden moeten bijten. In afwachting van zijn eerste album moest zijn achterban zich tevreden stellen met enkele singles, zoals ‘Grace’ en ‘Lost on you’. ‘Someone you loved’, een van de meest bekende liedjes, piekte zeven weken lang op nummer 1 in de hitlijsten in Groot-Britannië.

  Diepgaande teksten over liefde en gebroken harten

  Is het een kletterend album vol vrolijke meezingers? Nee. Wel krijgen we 12 nummers en de volle 40 minuten lang een Lewis Capaldi te horen die zich kwetsbaar opstelt. ‘Divinely Uninspired to a Hellish Extent’ past hierdoor perfect binnen de huisstijl van de Schotse zanger: diepgaande teksten wisselen elkaar af en lijken allemaal te focussen op liefde en soms onvermijdelijke gebroken harten. Zijn rauwe stem vergezeld van vaak slechts enkel een piano komt in deze setting dan ook helemaal tot zijn recht. Lewis lijkt een van de weinige zangers die nog niet in de val van ‘autotune’ getrapt is: live of op CD, maakt weinig verschil.

  Kort door de bocht is het album te beschrijven als een emotionele mélange. De liedjes gaan over liefde en bijhorende moeilijkheden, die voor luisteraars zonder twijfel herkenbaar zijn. Hij blijft in dit album ook trouw aan het persona dat hij van begins af aan gecreëerd heeft: een simpele jongen die zingt over zijn gevoelens en over zijn eigen ervaringen. Is het album baanbrekend? Nee. Past het desondanks perfect binnen de verwachtingen van fans én is het muzikaal tot in de puntjes verzorgd? Zeker en vast.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer