More

  Larssen. geselecteerd voor de ‘Nieuwe Lichting’ 2021: “Ik ging nooit met geld, maar wel met platen naar huis”

  -

  Ken je Sasja Maekelberg al? Hij is de broer van, maar vooral meester van zijn eigen project Larssen. Hij werd afgelopen week geselecteerd voor de StuBru ‘Nieuwe Lichting’ 2021. Wij hadden een gesprek met de man.

   “Met mij ça va ze, het zijn een beetje gekke tijden hé”, zo begon ons gesprek met de 28-jarige Sasja Maekelberg. De man woont in Gent, studeerde kunstgeschiedenis en werkt nu op het conservatorium. Bij de meeste muziekliefhebbers zal zijn familienaam een belletje doen rinkelen: hij is namelijk de broer van Jasper Maekelberg. Die kennen we als geluidsarchitect van Balthazar en van zijn eigen soloproject Faces On TV. Muziek zit in de familie, al had Sasja niet verwacht dat hij de selectie van de ‘Nieuwe Lichting’ ging halen: “Nee, ik had het echt niet verwacht, hoor. Al zijn we wel drie jaar geleden tweemaal op rij geselecteerd geweest.”

  “Bij de eerste selectie in 2017 stond het project nog in zijn kinderschoenen. Er was nog geen band en we hadden zelfs nog nooit opgetreden. Het ging eigenlijk om een nummer dat ik ooit eens gemaakt had. We hadden zelfs nog geen Facebook-pagina. Die hebben we de avond zelf nog moeten maken (lacht).”

  Band naar soloproject

  Al na een paar maanden evolueerde Larssen. van een band naar een soloproject. “Ik heb gemerkt dat ik ongelofelijk slecht ben in samenwerken – in de zin van muziek maken – met anderen. Ik weiger compromissen te maken. Met een producer lukt dat wel, maar dat is nog net iets anders. Je betrekt die persoon op een andere manier bij het project, maar samenwerken met een bandlid kan ik eigenlijk niet.” Al is Sasja niet betweterig: “Ik sta heel hard open voor feedback. Ik wil gewoonweg mijn eigen ding kunnen doen en overal controle over hebben.”

  “Dat klinkt als een controlefreak?”, vroegen we hem. “Nu je het zegt! Misschien wel hoor (lacht). Ik heb inderdaad wel graag controle over alles in mijn leven.”

  Moeilijke keuzes

  Voor heel wat bands is 2020 in de soep gedraaid, zo ging dat ook voor Sasja. “We hadden eigenlijk het idee om in april en november een single uit te brengen. Dat is dus niet doorgegaan.” Hij vreesde ervoor dat zijn nieuwe muziek snel vergeten zou worden: “Het was een heel moeilijke keuze. Ik vind het heel moedig en chic van mensen die iets uitgebracht hebben in de lockdown, maar ik denk dat heel veel mensen al vergeten zijn wat er toen uitgebracht werd. Jammer, want je zit daar zo lang aan te werken en dan krijgt het niet de aandacht die het verdient.”

  Wat een release in april moest worden, werd uiteindelijk eind augustus. “We dachten: ‘Laten we het even uitstellen en kijken wat er op ons afkomt’. In augustus leek het dan beter te worden – wat nu uiteindelijk niet zo blijkt te zijn. Al ben ik wel blij dat we ‘Make It Right’ in augustus hebben uitgebracht. We hebben er uiteindelijk toch twee shows mee kunnen spelen. Al hadden we wel nog een aantal leuke shows op de planning staan.” Zo was Larssen. vlak voor de tweede lockdown in het Rivierenhof in Antwerpen te bewonderen, nota bene samen met Faces On TV. “Het is jammer, want ik heb veel aan de liveshow gesleuteld. De set was helemaal klaar voor een mooi najaar.”

  “Nog zeker geen EP”

  Even geen shows, maar misschien volgt er binnenkort nieuwe muziek? “Er staat een single gepland voor begin volgend jaar. Voor al wie erop zou wachten: een EP is nog zeker niet aan de orde! Ik heb wel wat nieuwe muziek klaar staan, maar ik ben erg kritisch voor mezelf. Ik denk vaak van: ‘Deze song is net niet goed genoeg’. Ze blijven dan even op de plank liggen en af en toe herleven bepaalde elementen ervan in een andere nummers.”

  Toch betekent dat niet dat Sasja traag aan muziek schrijft: “Het skelet van de song schrijven, duurt niet lang. Het is wel heel lang zoeken naar de juiste sound. Zeker als ik weet dat een song de nieuwe single wordt. Neem nu ‘Make It Right’, daar heb ik veel te lang aan gewerkt. Ik blijf eraan prutsen tot ik er knettergek van word! Ik zou er eeuwig aan kunnen werken.”  Daarom ging Sasja voor ‘Make It Right’ de samenwerking aan met Jérôme Pringiers (OPROER). “Hij zei dan: ‘We stoppen nu.’ Dat was wel fijn, ik vertrouw hem heel hard. Het is voor mij moeilijk om zelf te stoppen. Ik blijf constant dingen aanpassen.”

  Muzikaal nest

  De familie Maekelberg staat bekend als een muzikale plek. In een vorig interview met ons zei ‘grote broer’ Jasper: “Sasja denkt anders over muziek. Hij focust op andere dingen waar ik niet op focus. Hij heeft een soort van onbevangenheid in zich.” We vroegen Sasja wat Jasper daarmee bedoelt: “Ik heb in tegenstelling tot hem geen conservatorium gedaan. Hij zal eerder zeggen van: ‘Die akkoorden passen technisch mooi bij elkaar’. Terwijl ik ze meer uit buikgevoel bij elkaar plaats.”

  “Qua muzieksmaak zijn we ergens wel uiteenlopend. Onze basis is gelijkaardig: zo zijn we beiden fan van dEUS, de Belgische klassiekers, The Beatles, noem maar op. Hetgeen wat erna gebeurde doet ons verschillen. Ik ben bijvoorbeeld meer fan van Nils Frahm. Jasper ook, maar hij zal die muziek minder snel opzetten.” De broers helpen elkaar muzikaal, zo sturen ze vaak demo’s naar elkaar. Al ziet Sasja een samenwerking voorlopig nog niet zitten. “Toch niet in de eerstvolgende tien jaar”, zegt hij lachend.

  (lees verder onder de video)

  Al vanaf zijn kindertijd – van zijn achtste – speelt Sasja muziek. Dat werd er met de paplepel ingegeven: “Onze vader is altijd muzikant geweest en pushte ons om muziek te maken. Vanaf m’n 14e speelde ik in covergroepen, tot ik op m’n 18e zelf rockmuziek begon te maken”. Een studentenjob bij een platenwinkel betekende voor Sasja de grote ommekeer van rock naar elektronica: “Ik heb daar zoveel muziek leren kennen. Het was eigenlijk een ongelofelijk slecht idee om daar geld te verdienen: ik ging nooit met geld, maar wel met platen naar huis.”

  Het werd een bron van nieuwe invloeden: “Ik heb daar de muziek van Nils Frahm, Ólafur Arnalds en zowat alles van het Erased Tapes Records-label leren kennen. Ik vond dat zo chic, dat ik besloot om het ook zelf te maken. Alhoewel ik tegelijkertijd nog steeds fan was van goeie popmuziek. Ik ben dan uiteindelijk die twee werelden gaan combineren met Larssen.”

  Het duurt nog even vooraleer we eventueel op Larssen. kunnen stemmen, hij moet daarvoor eerst nog doorstoten naar de volgende ronde. Waarom je dan op Larssen. zou moeten stemmen? “Luister eens naar de muziek – er zit heel veel van mezelf in – en als je het goed vindt, dan mag je zeker voor me stemmen”, besluit Sasja.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie