More

  Beeld: Standaard Boekhandel

  Langs bij de YA-Day in Gent: lekker neuzen tussen de Young Adult-boeken

  -

  Dit weekend was Gent het Walhalla voor iedereen die van lezen houdt, en in het bijzonder voor de fans van YA fictie. Journaliste Sarah Vanassche was ter plaatse voor een dag gevuld met leuke gesprekken, inspirerende verhalen en natuurlijk ook vol fantastische boeken.

  De eerste dag van de paasvakantie begon grijs en regenachtig, het weer was dus weer eens typisch Belgisch. Bij dit weer, zet ik me zelf graag aan het raam onder een dekentje met een goed boek en een warme tas koffie. Die dag had ik echter andere dingen te doen, want ik werd verwacht in de Krook in Gent.

  Een hart voor boeken

  Daar werd op 30 maart, de tweede editie van de YA-Day georganiseerd. Een hele dag kon iedereen die dat wilde verzamelen in de Gentse bibliotheek om het samen over hun favoriete hobby te hebben. Lezen zelf is dan misschien iets dat je alleen doet, maar er bestaat tegenwoordig ook een hele grote (online) gemeenschap rond. Deze is alleen groter geworden dankzij sociale media zoals TikTok en Instagram waar mensen over de hele wereld hun favoriete boeken kunnen delen en bespreken. Deze populariteit was ook gisteren duidelijk zichtbaar want meer dan 1.400 mensen hadden zich geregistreerd voor het evenement, dubbel zoveel als vorig jaar.

  Mijn eerste bestemming op de YA-dag was natuurlijk de boekenwinkel. Ondanks het vroege uur, was het daar al over de koppen lopen. De tafels waren vooral gevuld met romance en fantasy boeken. Fourth Wing had zelfs een eigen tafel, net zoals Sarah J. Maas, en Alice Oseman. Er waren ook thematische tafels, zoals hervertellingen van Griekse mythologie. Mijn favoriete deel van deze winkel was het rek met twaalf mysterieboeken, met zowel boeken in het Engels als het Nederlands. Hierop stond een korte beschrijving van het boek en enkele reviews. Hierdoor heb ik mezelf dan toch laten verleiden en ben met een onbekend boek naar de kassa gelopen om me daar aan te sluiten in de rij.

  Deze rij reikte helemaal tot aan de ingang van de zaal. Sommige mensen hadden net als ik slechts een enkel boek bij, anderen een hele toren. Een iemand zette zelfs haar toren neer op een bepaald moment omdat deze zo groot was. Het cliché dat boeken kopen en boeken lezen twee totaal verschillende hobbies zijn, werd zo dus nogmaals bevestigd. Een leuke extra touch was ook dat ze de rekening van het mysterieboek in een aparte envelop staken, om zo de verrassing te bewaren. Bij onze aankoop kregen we ook een bookish totebag.

  Meer dan alleen lezen

  Na de boekenwinkel was het tijd om even naar trappen te lopen om mijn aankoop te bekijken en weg te steken. Ik passeerde langs de Hearstopper photobooth, die op de heenweg nog grotendeels onontdekt was, maar tegen dan volop werd gebruikt. Eenmaal aangekomen bij de trappen was het duidelijk dat ik niet de enige was die mijn boek(en) wilde bestuderen en tonen. De trappen van de Krook waren waren gevuld met jongeren die hun aankopen aan het bewonderen waren en hun goodie bags aan het uitpakken.

  Dit was dan ook de perfecte gelegenheid om het met enkele mensen over mijn favoriete onderwerp te hebben. Onder de mensen met wie ik sprak was fantasy duidelijk populair, wat ik begrijp want het is ook nog steeds mijn favoriete genre. Ik sprak met mensen die altijd gelezen hadden, en mensen die hun plezier in het lezen teruggevonden hadden door in de boekenkast van hun broer te snuisteren. Er werden ook tips uitgewisseld over waar men goedkoop boeken kan vinden.

  Het bleef echter niet alleen bij boeken kopen en bespreken, er was ook heel veel te doen. Zo waren er workshops die in een mum van tijd volzet waren en een heuse boardgame room. Men kon bijvoorbeeld leren om mokken te bedrukken (want iedereen weet dat lezen het beste is met een tas koffie, thee, of chocomelk). Het was zelfs mogelijk te leren hoe je magic potions maakt. Dit maakte me toch wel nieuwsgierig en ik ben zelf dan ook even langs geweest. Ik had toen al spijt dat ik me zelf niet had ingeschreven want deze potions zagen er echt cool uit! Ze bestonden uit een alcoholoplossing waar twee kleuren aan toegevoegd werden, die vervolgens naar hartelust konden mengen en opnieuw splitsen. Echt de perfecte decoratie voor een witchy boekenkast.

  Na de workshop was het tijd voor lunch in het Krook Café waar ikzelf ook mijn fantasy boek heb uitgehaald om eventjes in te lezen voordat ik terugkeerde naar het evenement. Mijn namiddag was gevuld met panels en interviews. Deze waren een goede mix van internationale vedetten (zowel in persoon als virtueel) en lokale helden.

  Van de partij waren onder andere Sylvia Van Driessche (bij de meesten bekend als de voormalige redacteur van Joepie), creatieve duizendpoten Ish Ait Hamou en Chrostin. Dit werd opgevolgd door een interview met Kathleen Glasgow (auteur van “Girl in Pieces”) en Beth Reekles (auteur van “The Kissing Booth”) die allebei naar België afgezakt waren. Daarna betraden de auteurs Marc de Bel, Chinouk Thijssen en – met enige vertraging – Bjorn van den Eynde. Na dit gesprek was het tijd voor twee virtuele interviews met V.E. Schwab (bekend voor onder andere “The Invisible Life of Addie LaRue” en de “Shades of Magic” serie) en Chloe Gong (van de “Our Violent Delights” en “Immortal Longings duologieën). Daarnaast zijn ook Bea Fitzgerald, Sarah Underwood, Sandra J. Paul, Lauren Dedroog, Rani De Vadder en Emmelie Arents naar Gent gekomen. Catherine Doyle, Katherine Webber en Thomas Olde Heuvelt waren dan weer virtueel aanwezig. We konden ook onze eigen vragen achterlaten in de ‘kletspot’. Hieruit werden bij elk panel enkele vragen geloot die de gasten vervolgens beantwoorden. Leuk concept!

  Een hart voor lezen …

  Een groot thema tijdens deze panels was de enorme, maar tegelijkertijd afnemende populariteit van het lezen onder jongeren. Het is moeilijk om te ontkennen dat er ook een steeds grotere groep is die niet of amper leest. Er wordt ook steeds meer tijd op schermen doorgebracht en dus minder met een fysiek boek in de hand. Daarnaast merkte Marc de Bel op dat hij tijdens zijn jaren in het onderwijs en op zijn auteurslezingen inderdaad heeft opgemerkt dat het inzicht en begrijpend lezen van de kinderen erop achteruit gaat. Het panel concludeerde dat dit inderdaad kon worden gelinkt aan het feit dat er minder gelezen wordt. Toch is het niet allemaal kommer en kwel. De opkomst op deze YA day toont dat lezen nog steeds gigantisch populair is. En dit wordt bevestigd door de populariteit van BookTube, BookTok, Bookstagram etc. Dankzij deze platformen kunnen mensen praten over hun favoriete boeken en personages op een ongeziene schaal.

  Er werden ook enkele nieuwe boeken geteaset. Marc de Bel had het bijvoorbeeld over zijn nieuwste boek ‘De Kriegels are Back’ dat zich onder andere afspeelt op de FACTS-conventie in Gent. Ook Chloe Gong had het over haar nieuwe boek “Vilest Things,” dat uitkomt op 10 september 2024. Dit is het vervolg op “Immortal Longings,” haar hertelling van Shakespeares toneelstuk “Anthony en Cleopatra.” Ze onthulde ook dat ze aan een nieuw YA-boek bezig is. Dit zal het eerste boek van haar zijn dat niet geïnspireerd is door een werk van Shakespeare.

  … en voor creëren

  Daarnaast wilden heel veel aanwezigen ook weten hoe ze zelf een succesvolle auteur of artiest konden worden. Bijna elke gast vertelde hun verhaal en ze gaven dan ook enkele tips:

  • Doe wat je wil doen. Vertel de verhalen die je zelf wilt vertellen, of die je zelf graag zou lezen. Vroeger of later zal je er succes mee vinden, zolang je maar niet opgeeft.
  • Je moet het doen omdat je er zelf plezier in hebt, niet omdat je beroemd wil worden, of of omdat je denkt dat dit is wat mensen willen lezen en bekijken.
  • Talent is een goed begin maar een boek schrijven, leren dansen, een film of tv-programma maken … wat je ook wil doen, het is hard werk en je zal veel moeten leren onderweg. Er is ook geen one-size-fits-all formule naar succes. Vaak is het een lange zoektocht naar wat werkt voor jou.
  • Je zal fouten maken, leer uit deze fouten! Tegenwoordig zijn er ook veel hulpmiddelen om te leren, bijvoorbeeld podcasts die waarschuwen voor de grote valkuilen en waarin mensen over hun eigen fouten en proces vertellen.
  • Succes evolueert. Ten eerste is het belangrijk om effectief te beginnen schrijven en om het boek dat je bent begonnen af te werken. Daarna moet je een agent en/of uitgever vinden die in jouw werk gelooft. Vervolgens wil je je publiek bereiken, enzovoort. Het is een proces.
  • Ook je dromen evolueren. Soms rol je in een nieuwe sector, of krijg je een nieuw idee dat je in een compleet andere richting stuurt. Laat dit gebeuren, en pin jezelf niet vast op die ene droom die je had 15 jaar geleden toen je een heel andere persoon was.
  • Geef jezelf krediet voor wat je al bereikt hebt! Het is heel moeilijk om een boek te schrijven, dus het feit dat je daarmee bezig bent is al heel erg indrukwekkend. Bovendien is herschrijven ook een cruciaal deel van het proces. De eerste stap is het boek volledig schrijven, maar daarna moet je het ook blijven herwerken om het nog beter te maken.

  Extra inspirerend vond ik de volgende opmerking van Isht, die dit alles mooi samenvat: “Het is heel belangrijk dat je zoekt naar wat je passie is. Want dat is hetgeen dat je steeds opnieuw de moed geeft opnieuw op te staan als je valt”.

  En de winnaar is?

  De dag werd afgesloten met de uitreiking van de Yaaay Award. Ook hier was er een leuke mix van Vlaamse en internationale titels onder de genomineerden. De winnaar werd gekozen door de lezers zelf, en deze waren de grootste fan van … “Fourth Wing,” geschreven door Rebecca Yarros. Zij kon er spijtig genoeg zelf niet bij zijn om de prijs in ontvangst te nemen. Deze zal dan ook worden opgestuurd naar de Verenigde Staten. Wel stuurde ze een korte video om het publiek te bedanken voor de prijs en hun liefde voor haar werk. Ook kregen we de trailer voor het derde boek in The Empyrean-trilogie te zien. Dit boek heet “Onyx Storm” en zal uitkomen op 21 januari 2025. Een datum die heel wat boekenfans waarschijnlijk nu al omcirkeld hebben in hun agenda.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie