More

  Kunstencentrum Vooruit kiest voor nieuwe naam, na geschil met sp.a: “Eenzelfde naam voor een kunstinstelling en een politieke partij is onwerkbaar”

  -

  De naamsverandering van politieke partij sp.a naar VOORUIT, zorgde voor onrust bij het gelijknamige Gentse kunstencentrum. Ze zullen daarom vanaf eind februari met een nieuwe naam door het leven gaan.

  Het is dus niet sp.a dat op zijn stappen terugkeert, maar wel het Gentse kunstencentrum. Die laatste zal na de naamswijziging – noem het naamroof – van sp.a naar VOORUIT voor een nieuwe naam kiezen. Eerder wijzigde het kunstencentrum zijn naam tijdelijk al naar Voo?uit. “Kunstencentrum Voo?uit is geen waardenvrije organisatie, maar wel een partijpolitiek neutrale plek. Dat willen we zo houden”, legt Franky Devos van het Gentse kunstencentrum uit. “We willen de regie over onze naam en reputatie in eigen handen houden, en dat is moeilijk als twee organisaties spreken uit één naam”, vult hij aan.

  Onwerkbaar

  Het kunstencentrum is van mening dat eenzelfde naam voor een kunstinstelling en een politieke partij onwerkbaar is. “Het ondergraaft de neutraliteit en onafhankelijkheid  van het huis, zorgt voor verwarring bij kunstenaars en publiek en bezwaart de relaties met sponsors, overheden, klanten die de zalen huren en de honderden partners die jaarlijks mee inhoud geven aan ons artistieke programma”, schrijven ze in een persbericht.

  De naam wordt de komende weken gekozen. Eind februari zouden ze de nieuwe naam bekendmaken. 

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie