More

  Komt HBO Max naar België en Nederland? Wat dan met Streamz en Ziggo?

  Komt HBO Max naar België en Nederland? Wat dan met Streamz en Ziggo?

  -

  Begin december maakte WarnerMedia bekend dat ze hun streamingdienst HBO Max in Europa willen lanceren. Kunnen we HBO Max in de Benelux verwachten en wat dan met Streamz? 

  De pandemie heeft het klassieke bioscoopcircuit door elkaar geschud. Maandenlang konden er geen films vertoond worden in de bioscoopzalen en ook nu blijven veel bioscopen wereldwijd gesloten. De onzekerheid weegt dan ook op de filmindustrie, waardoor producenten en distributeurs op zoek gaan naar nieuwe manieren om hun films tot bij het publiek te brengen.

  WarnerMedia – het bedrijf dat streamingdienst HBO Max – beheert, besloot daardoor om HBO Max in Europa te lanceren. Dat zou midden volgend jaar al moeten van start gaan. Dan zal ook de HBO Max-content in Europa worden aangeboden, maar wat is dat nu exact ‘HBO Max-content’?

  HBO kennen we enerzijds als producent – simpelweg HBO – en als uitgever onder de naam HBO Max. Producties van HBO zijn nu reeds beschikbaar in de Benelux, in België is dat via Streamz, in Nederland via Ziggo. Dat komt door het contract dat moederhuis Liberty Global heeft gesloten met HBO. Tot op vandaag kan je dan ook enkel de ‘echte’ HBO-content in de Benelux bekijken, want HBO Max gaat verder dan dat.

  Op HBO Max – de streamingdienst – wordt de HBO-content namelijk aangevuld met producties van andere filmstudio’s zoals van Warner Bros en DC Entertainment. Zo zal onder andere ‘Friends’, maar ook Orginal-content zoals ‘Euphoria of ‘The Undoing’ op HBO Max te zien zijn. De dienst kondigde ook de release van kaskrakers ‘Wonder Woman: 1984’, ‘Dune’ en ‘The Matrix 4’ aan. De films zullen tegelijkertijd met hun bioscooprelease op het platform te zien zijn en dat voor dertig dagen lang.

  HBO Max naar België en Nederland?

  De grote vraag: komt HBO Max naar België en Nederland? Een antwoord hierop geven, blijft moeilijk. Al lijk het erop dat het minstens tot 2021 zal wachten zijn. De rechten voor HBO-content zijn op dit moment namelijk nog in bezit van Streamz en Ziggo, tenminste nog tot eind 2021.

  Het zal er dan op aankomen, hoe diep Streamz en Ziggo in de buidel willen tasten voor de licenties op HBO, tegenover de mogelijke winst die HBO hoopt te maken met HBO Max in de Benelux. Verder zal HBO Max voor de lancering, midden 2021, waarschijnlijk voorrang geven aan grotere Europese markten, zoals Duitsland, VK en Spanje. De Benelux moet meestal iets langer wachten op beschikbaarheid van een nieuwe streamingdienst.

  Wie betaalt het meest?

  Al schatten we dat op langere termijn HBO Max zeker zijn intrede zal maken in de Benelux, de versnipperde rechten overheen de verschillende landen en hun opbrengsten, zullen waarschijnlijk niet opwegen tegen het potentieel klantenaantal. Al brengt dat het Vlaamse Streamz mogelijk in de problemen, zij zijn namelijk erg afhankelijk van HBO voor de aanlevering van de buitenlandse content op hun platform en zullen niet graag een einde zien komen aan het contract.

  Tenslotte lijkt het er ook op dat we de kaskrakers zoals ‘Wonder Woman: 1984’ van HBO Max niet in de Benelux moeten verwachten via de streamingdienst. Overheen heel Europa zullen tal van distributeurs en bioscoopcomplexen weigerachtig staan tegenover het idee, zeker wanneer de pandemie – hopelijk – in 2022 grotendeels van de baan is.

  Nu nog de prijs: HBO Max is in de VS te verkrijgen voor 14,99 USD/maand. Over Europese prijzen is nog niets bekend.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie