More

  King Gizzard & The Lizard Wizard @ Ancienne Belgique, AB: Strak spel, maar een gebrek aan efficiëntie (★★★½)

  Advertentie

  -

  In 2017 zette de Australische band King Gizzard & The Lizard Wizard zichzelf op de kaart door vijf albums te releasen in 1 jaar tijd. Dit huzarenstukje legde deze ijverige werkmieren zeker en vast geen windeieren met als beloning twee uitverkochte avonden in de Ancienne Belgique. Ook dit jaar werden al 2 albums toegevoegd aan hun reeds uitgebreide repertoire en met hun laatste worp, ‘Infest The Rat’s Nest’ ging de band zelfs de metal-tour op. Alsof ze hun veelzijdigheid nog niet genoeg hadden bewezen.

  Die veelzijdigheid zorgt ervoor dat King Gizzard & The Lizard Wizard ook een breder publiek beginnen aan te trekken waardoor we zowaar enkele metal t-shirts en devil’s horns konden spotten in de wandelgangen van de AB. Iets wat we niet snel verwachten op een concert van de toch wel koningen van de psychedelica. Onze metalvrienden waren er echter snel aan voor de moeite. De band opende met een duo van hun metalplaat maar kwam later niet meer op hun passen terug. Een stevige opener dus die met open armen werd ontvangen door een uitzinnige AB.

  © Steven Elias

  Wie de band al aan het werk heeft gezien, weet dat hun setlists lijken op een tocht langs de verschillende albums die ze rijk zijn en ook vanavond was dit niet anders. Na ‘Infest The Rat’s Nest’ was het de beurt aan de tevens in 2019 uitgebrachte plaat ‘Fishing for Fishies’, gevolgd door ‘Polygondwanaland’, met onder andere het lang uitgesponnen ‘Crumbling Castle’. Gedurfd, gezien de lengte van de track (net geen 10 minuten), maar het publiek klaagde niet. Er zit zo veel variatie in dat nummer dat het gewoon ook niet verveelt. Zelfs niet live. De band wist echter geen vervolg te breien aan hun stevige begin. Gezien het uitgebreide spectrum aan albums die band rijk is, weet je nooit waaraan je je kan verwachten bij King Gizzard en zoals wel vaker kozen ze ook vanavond voor een eigenzinnige setlist.

  © Steven Elias

  ‘Gumboot Soup’ was misschien wel het minst memorabele album van hun vijfling uit 2017 maar toch kozen ze ervoor om het middenstuk van hun set hieraan te wijden waardoor de sfeer wat begon weg te ebben. Het was een vreemde keuze maar het valt wel te verwachten bij King Gizzard & The Lizard Wizard. De lange rustpauze werd beëindigd met het fantastische, maar tevens rustige, ’Work This Time’ vanop ‘Oddments’ (2014). “Enough of this shit”, sprak één van de bandleden. Het voorteken voor een knallend einde. Het publiek werd nog even misleid toen de akkoorden van ‘Rattlesnake’ werden ingezet. Het woord ‘Rattlesnake’ werd dan ook enthousiast uitgeschreeuwd door de volledige zaal. We werden echter getrakteerd op een spervuur vanop ‘Nonagon Infinity’ met ‘Robot Stop’, ‘Big Fig Wasp’ en ‘Gamma Knife’. Het in 2016 uitgebrachte ‘Nonagon Infinity’ blijft toch wel het album die de band groot heeft gemaakt en dat was te merken aan de reactie van het aanwezige volk. De AB barstte uit zijn voegen. Toch wisten ze het in het slot niet af te maken door de vreemde keuze voor ‘Float Along – Fill Your Lungs’ als laatste nummer. Hierdoor werd de zaal toch wel met een licht onvoldaan gevoel verlaten. Het publiek schreeuwde nog lang om enkele bisnummers (waarschijnlijk om van dat onvoldane gevoel af te geraken) maar werd helaas niet beloond op een toegift. De Australiërs vonden het na 1,5 uur welletjes geweest.

  Al bij al keren we met een goed gevoel huiswaarts. Al had er zeker meer ingezeten. De band gaf zichzelf enkele mooie voorzetten maar het ontbrak hen telkens aan efficiëntie om deze binnen te koppen. Toch blijven we grote fan. Door hun rijke discografie weten ze telkens te verrassen en hun twee drummers en schitterende visuals geven toch ook altijd dat tikkeltje extra aan hun shows. Graag meer van dat dus. Maar liefst eens doorknallen over de hele lijn a.u.b.

  © Steven Elias
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Al bij al keren we met een goed gevoel huiswaarts. Al had er zeker meer ingezeten. De band gaf zichzelf enkele mooie voorzetten maar het ontbrak hen telkens aan efficiëntie om deze binnen te koppen. Toch blijven we grote fan. Door hun rijke discografie weten ze telkens te verrassen en hun twee drummers en schitterende visuals geven toch ook altijd dat tikkeltje extra aan hun shows. Graag meer van dat dus. Maar liefst eens doorknallen over de hele lijn a.u.b.King Gizzard & The Lizard Wizard @ Ancienne Belgique, AB: Strak spel, maar een gebrek aan efficiëntie (★★★½)