More

  Kijktip: Sergio en Axel trekken naar Noorwegen voor ‘Sergio & Axel: Van de Kaart’

  Advertentie

  -

  Wat ik over Noorwegen weet? Dat je er goed kan eten. De Scandinavische keuken is de laatste jaren aan een enorme opmars bezig. Ze is heel puur en gaat terug naar de essentie.” Zo begint Sergio Herman zijn trip naar Het Hoge Noorden in aflevering 4 van Sergio & Axel: Van de Kaart. De enige Europese bestemming in hun culinaire wereldreis. Sergio & Axel trekken de wilde natuur in en keren ook zelf terug naar de essentie: kamperen en proeven. Van een saus op basis van rottend hout tot “een hoogbejaarde mossel”.

  De woeste en wilde Noorse landschappen zijn voor avonturier Axel een verademing, maar voor Sergio volledig uit zijn comfortzone. Net zoals het opzetten van een tentje. “Aan mensen vragen of we in hun tuin een tent mogen opstellen? Vroeger zou ik nog liever een vinger afgekapt hebben dan zoiets te doen. Maar ik heb de hele dag niet aan het werk gedacht. En dan denk ik: stommerik, waarom heb je dit nooit eerder gedaan”, vertelt hij. Ook de typische Noorse sauna is voor Sergio wennen. “Ik zou dit thuis nooit doen. Ik sta al meer dan 30 jaar in de stoom en de warmte te pocheren.

  ©VTM

  In Noorwegen komen Sergio & Axel ogen tekort op de wijde natuur te ontdekken. En ook op culinair vlak heeft het land heel wat te bieden. Zo gaan de heren zeewier plukken tussen de rotsen, paddenstoelen plukken in het bos, op wilde Noorse zalm vissen en halen ze eeuwenoude schelpen van diep onder de zeespiegel. De typische Noordkromp – een “hoogbejaarde mossel” volgens Axel – kan maar liefst 500 jaar oud worden en is zo een van de langstlevende wezens ter wereld. Dat wil Sergio natuurlijk proeven en dus mag Axel het water in om het kostbare schelpdiertje te zoeken.

  Sergio & Axel: Van de Kaart: aflevering 4 op woensdag 30 oktober om 21.45

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer