More

  KIJKTIP: ‘Reizen Waes’ 2020 blijft thuis en trekt naar Japan

  Advertentie

  -

  Op reis gaan kunnen we voorlopig niet. Al kunnen we vanaf zondag wel wegdromen dankzij een nieuw (verkort) seizoen van ‘Reizen Waes’. Zo blijft Tom in de aflevering van vanavond thuis en belt met allerlei mensen die hij de laatste jaren ontmoette voor ‘Reizen Waes’. Vanaf volgende week volgt een minireeks in Japan.

  Slechts één grote buitenlandse reis, dit jaar, voor ‘Reizen Waes’: een roadtrip door Japan. Kort daarna gingen bijna alle grenzen dicht: corona trok de wereld rond. Andere verre reizen zitten er voor Tom, net als voor ons allemaal, dit jaar waarschijnlijk niet meer in. Hij zit dus thuis. Maar het heeft hem wel aan het denken gezet. Tom heeft in de voorbije vier seizoenen van ‘Reizen Waes’ meer dan dertig verschillende bestemmingen over de hele wereld bezocht. Hij heeft honderden mensen ontmoet uit de meest verschillende culturen en met de meest uiteenlopende achtergronden.

  Reizen Waes blijft thuis

  Hoe zou het eigenlijk met iedereen gaan? En hoe gaat iedereen in al die verschillende landen met de crisis om? In ‘Reizen Waes blijft thuis’ (op zondag 17 mei) zoekt Tom uit hoe de coronacrisis leeft in de landen die hij de afgelopen jaren bezocht heeft. In deze special legt Tom vanuit zijn ‘kot’ contact met zoveel mogelijk mensen die hij ooit heeft ontmoet dankzij ‘Reizen Waes’. Een online reünie met de hele wereld.

  Wendy uit Wuhan leerden we in een vorig seizoen kennen / © De Mensen / VRT

  Zo belt Tom met Wendy uit Wuhan, dat was zijn gids in China. Met haar bezocht hij het nu zo zwaar getroffen Wuhan toen er nog niets aan de hand was. Hoe zou het nog zijn met de mensen die hij daar heeft ontmoet? Leeft iedereen nog? Hoe is het leven nu in Shangai? En hoe is het met Wendy zelf? Zij herstelt op dit moment van corona en vertelt hoe ze daarmee omgaat.

  Een van de meest excentrieke figuren die Tom in de Verenigde Staten bezocht was doomsday prepper John Adrain. Johns leven bestond eruit om zich voor te bereiden op allerlei grote rampen. Hoe beleeft hij deze tijden? Is dit dan een feest voor hem? John zou John niet zijn als hij niet heel ver zou gaan in zijn eigen quarantaine… En wat vindt hij eigenlijk van hoe zijn president met de situatie omgaat?

  Hoe gaat het in de landen die het sowieso al moeilijk hebben? Tom belt naar Sierra Leona, een land met drie beademingstoestellen voor zeven miljoen inwoners. Hij bezocht het land in 2016, toen de toeristische sector net uit het ebola-dal aan het kruipen was. Nu zijn de grenzen weer dicht… En hoe zit het met het Pitcairn, het eerste land dat Tom ooit bezocht voor ‘Reizen Waes’? Een eiland met 48 inwoners, alleen maar bereikbaar per boot. Hoe pakken zij de coronacrisis aan? En hoe is het eigenlijk met iedereen? Het is al acht jaar geleden dat Tom nog iemand gezien of gehoord heeft.

  En dan zijn er nog de dictaturen die Tom bezocht heeft. Noord-Korea, met een leider die spoorloos lijkt en waar de overheid beweert dat er geen corona is. Of Turkmenistan, waar het gebruik van het woord “corona” zelfs verboden zou zijn en waar het dragen van een mondmasker bestraft wordt. Hebben ze daar ooit de aflevering gezien die Tom gemaakt heeft over hun land en hun dictatuur? En waren ze er blij mee? Eén dag lang komt de wereld even binnen bij Tom thuis. Even reizen van thuis uit.

  © De Mensen / VRT

  Reizen Waes: Japan (vanaf 24 mei)

  Vanaf zondag 24 mei volgt dan de minireeks ‘Reizen Waes: Japan’, een verslag van de reis die Tom begin dit jaar maakte door Japan naar aanleiding van de Olympische Spelen. Tom reist meer dan 4.000 kilometer door Japan, van in de havenstad Nagasaki in het zuiden tot aan het eiland Hokkaido in het noorden.

  Hij maakt er kennis met eeuwenoude Japanse tradities, knotsgekke gebruiken en de meest fascinerende verhalen. Tom Waes: “Ik was nog nooit in Japan geweest. Nochtans stond het al jaren op mijn verlanglijstje. Japan is als eilandengroep eeuwenlang geïsoleerd gebleven van de rest van de wereld en heeft daardoor een heel eigen cultuur. Veel van de Japanse authentieke gebruiken dreigen meer en meer te verdwijnen onder invloed van de westerse wereld.”

  © De Mensen / VRT

  Het opzet: de unieke cultuur en tradities van Japan leren kennen voor de start van de Olympische Spelen. Een reis van 3 weken en meer dan 4.000 kilometer van zuid naar noord, dwars door het hele land. “De komst van de Olympische Spelen en de enorme toeristische ‘boom’ versterken dat alleen nog maar. Ik wilde daarom nog snel naar Japan, voor het land zijn unieke karakter misschien voorgoed kwijt is”, aldus Tom. Ondertussen zijn de Spelen een jaar uitgesteld, maar gelukkig kunnen we ons drie weken lang onderdompelen in de Japanse cultuur dankzij Tom Waes.

  BronVRT
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer