More

    Kids With Buns lanceert met debuutsingle ‘1712’ statement tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag: “Voorvallen mogen niet onder de radar blijven”

    Kids With Buns lanceert met debuutsingle ‘1712’ statement tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag: “Voorvallen mogen niet onder de radar blijven”

    -

    Marie Van Uytvanck (21) en Amber Piddington (19) zijn samen indieband Kids With Buns. Ze lanceren met debuutsingle ‘1712’ op 17/12 een statement tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag.

    Hun song ‘1712’, die seksueel grensoverschrijdend gedrag aankaart, werd een tijd geleden opgemerkt door verschillende media, maar nu brengen ze hem uit als debuutsingle, in samenwerking met de gelijknamige hulplijn. “Het idee voor het nummer onstond een jaar geleden. Ik ben eraan beginnen schrijven in de aula”, vertelt Amber. “Ik merkte via sociale media dat veel mensen te maken kregen met seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar dat er uiteindelijk nog te weinig over gepraat wordt.” Marie vult aan: “Er hangt nog teveel taboe rond – ook rond de minder ‘erge’ situaties. Misschien denken mensen: mijn situatie is niet ernstig genoeg om erover te praten, terwijl wij met het nummer willen aantonen dat het probleem zich bij zowel ernstige als minder ernstige zaken voordoet.”

    “Je hoort het van heel veel vriendinnen”, gaat Marie verder. “Het zijn dingen die soms wel eens aan bod komen in vriendengroepen. Heel vaak is het schrijnend dat meer dan de helft van de groep het al meegemaakt heeft dat ze bijvoorbeeld lastig gevallen werden op een feestje. Ik kan er zelf ook over meespreken.” Ook Amber hoort regelmatig gelijkaardige verhalen: “Ik vind het nog erger, dat ik al regelmatig verhalen gehoord heb, van vriendinnen, die met ernstig seksueel geweld geconfronteerd werden, maar zelf niet doorhadden hoe serieus het probleem eigenlijk is. Mensen zullen niet beseffen hoe groot het probleem werkelijk is, vooraleer er meer over gepraat zal worden.”

    “Het lied werd dan ook geschreven voor alle meisjes en jongens die met de problematiek geconfronteerd zijn geweest en die zich alleen voelen. De song is niet het gevolg van een persoonlijk verwerkingsproces. Het is een song die comfort biedt aan diegenen die er nood aan hebben”, benadrukt Amber. “Het is iets wat terugkomt in onze muziek. We willen een stem geven aan diegenen die het niet kunnen verwoorden”, vult Marie aan.

    1712

    Het lied kwam ook ter ore bij 1712, de hulplijn voor minderjarigen en volwassenen over geweld, misbruik en kindermishandeling. Ook zij merken dat seksueel grensoverschrijdend gedrag nog steeds een probleem is. “Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een realiteit die vele kinderen en jongeren meemaken. Uit onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag in Vlaanderen weten we dat 1 op 5 meisjes en 1 op 10 jongens op minderjarige leeftijd een ernstige vorm van grensoverschrijdend gedrag meemaakt. De oproepen naar 1712 bevestigen die hoge cijfers”, legt Wim Van de Voorde van 1712 uit. “Het is goed dat we stappen in de juiste richting zetten, ook via sociale media, maar we zijn nog niet waar we moeten zijn. Er moet nog veel meer over gepraat worden en de voorvallen mogen niet onder de radar blijven”, vult Amber nog aan.

    “Het is ook daarom dat we de song ook ‘1712’ hebben genoemd, als een rechtstreekse reminder dat er een lijn is waar slachtoffers naartoe kunnen bellen. Het is ook echt oké om op hulp af te stappen, ookal denk je dat je situatie niet ernstig is. Wie zich er slecht over voelt, moet erover praten.”

    Bittere lockdown

    Als studenten en muzikanten zijn het ook moeilijke tijden voor Amber en Marie. “Ik hoop dat het de laatste lockdown is – het is bitter”, zegt Amber wanneer we naar haar mentale gezondheid vragen. “Als studenten zien we er beiden van af. Al mogen we niet vergeten dat er mensen zijn die fulltime muziek maken en nu echt kopje onder gaan. Dat is pas verschrikkelijk.”

    “We halen onze energie uit optreden. Nu we in de tweede lockdown zitten, merk ik dat het moeilijker wordt om energie te blijven vinden”, beaamt Marie. “Al was het tijdens de eerste lockdown wel een goed moment om stil te staan bij onze drukke levens. De introspectie heeft ons doen groeien als band. Ik had toen superveel inspiratie om te schrijven”, vult Amber nog aan. Ook de komende maanden tasten ze nog in het duister. “In het voorjaar was er nog veel hoop in de sector, toen werden veel optreden nog verplaatst. Nu is er voor het voorjaar 2021 niks gepland – dat is zorgwekkend, maar ook realistisch”, vertelt Amber. “Je kan heel veel plannen, maar die plannen worden toch gewoon afgeschaft. Het is afwachten tot optreden weer mag”, beaamt Marie.

    Nieuwe Lichting

    De dames zijn bij de 30 geselecteerden van ‘De Nieuwe Lichting’, al hadden ze dat zelf niet meteen door. “We hadden het mailtje van StuBru al een paar uur binnen, maar niemand had het in de inbox gezien. Ik zag het mailtje na middernacht en belde Amber meteen op, maar ze was al aan het slapen”, vertelt Marie lachend. “Ik vond het een goeie reden om haar wakker te bellen!”, vult ze aan.

    “Ze was zodanig hard aan het roepen, dat ik niet verstond wat ze zei! Mijn kotburen waren die nacht een beetje boos”, lacht Amber. Een lichtpunt in donkere tijden besluit Marie: “Ik kan niet beschrijven hoe het voelt om geselecteerd te worden!”

    Waarom je een stem om ‘Kids With Buns’ moet overwegen, indien ze doorstoten naar de volgende ronde? “Het belangrijkste aan nummers schrijven is om een comfort te kunnen bieden aan diegenen die er nood aan hebben. Als we dat al kunnen bereiken, zou ik er heel blij mee zijn. Iedere stem is een duwtje in de goede richting, ik hoop dat de muziek voor zich spreekt.”

    Beluister de song via jouw favoriete streamingdienst. 

    Wie nood heeft aan een gesprek, kan via telefoon, mail of chat terecht bij 1712 of via 1712.be.

    Advertentie
    Advertentie

    Lees Meer

    Advertentie