More

  Kentaro Miura, schrijver van Berserk, overlijdt op 54-jarige leeftijd

  -

  De schrijver van de populaire manga Berserk is op 6 mei gestorven aan een acute aortadissectie. Het nieuws werd pas op 20 mei bekendgemaakt. De uitgever van Berserk, Hakusensha, bevestigde het overlijden.

  De redactie van Young Animal comics, de publicatie waar Miura werkte, zei diep geschokt te zijn over het overlijden van de mangaka. Ook Dark Horse Comics, de Amerikaanse uitgever van Berserk, zei in een statement dat Miura gemist zal worden. ‘Miura-sensei was een meesterlijke artiest en storyteller en het was voor ons een privilege om zijn werken te publiceren, inclusief zijn meesterwerk Berserk,’ zegt een woordvoerder van het bedrijf.

  Het eerste hoofdstuk van Berserk, het magnum opus van de overleden mangaka, werd voor het eerst gepubliceerd in 1989. De manga volgt het verhaal van Guts, een huurling en eenzaat in een fantastische middeleeuwse setting, die vecht tegen zijn innerlijke demonen, zowel letterlijk als figuurlijk. Het werk had een enorme invloed, iets wat zich nog altijd vertaald ziet in videogames als Dark Souls, Bloodborne en Final Fantasy en Manga als Demon Slayer en Claymore.

  Miura begon op tienjarige leeftijd al te tekenen en maakte zelfs toen al een manga voor zijn klasgenoten. Hij bleef zijn tekenvaardigheden doorheen zijn tienerjaren verbeteren en hij werd onder andere in het middelbaar in schoolmagazines gepubliceerd. De jonge mangaka bleef zijn passie uitoefenen tot hij op de prille leeftijd van achttien werd aangenomen als assistent van George Morikawa, de maker van de bekende boksmanga Hajime No Ippo. 

  Intussen ging de jonge Miura in 1985 naar de universiteit om zijn tekenkunsten verder te verfijnen. Het was op de universiteit dat het idee van Berserk stilaan vorm begon te nemen. Daarna ging de bal snel aan het rollen. Nadat Miura in 1988 ‘Berserk: The Prototype’ uitgaf en daar een prijs voor won, was het pad naar een volwaardige publicatie geopend. Het jaar erop haalde Miura een doctoraat en publiceerde hij het eerste hoofdstuk van Berserk in Animal House, een maandelijks mangablad. 

  Hoewel de serie aanvankelijk weinig succes kende, groeide Berserk doorheen de jaren uit tot een echte klassieker in de mangawereld. Het succes van de serie was zo groot dat Miura in 1992 besloot om al zijn andere projecten te laten vallen om zich volledig te kunnen concentreren op Berserk. In 1997 overzag Miura ook de productie van een geanimeerde serie gebaseerd op Berserk, die intussen ook is uitgegroeid tot een cult classic. Het verhaal bleef doorheen de jaren echter langer worden en was tot op de dag van vandaag nog altijd niet tot een conclusie gekomen.

  Na meer dan driehonderd uitgaven in drie decennia begon het einde van de manga echter eindelijk in zicht te komen. Tot grote frustratie van veel fans werden er de laatste jaren wel steeds minder hoofdstukken per jaar uitgebracht. Deze bekende hiaten werden in de Berserkgemeenschap na een tijdje zelfs een meme. Geen enkele fan verwachtte echter dat de slechts 54-jarige Miura de serie nooit zou afmaken. 

  Met zijn dood lijkt het er nu wel op dat Berserk nooit een conclusie zal krijgen. Voor de die-hard fans die al meerdere decennia wachtten op een einde kwam het overlijden van Miura daardoor enorm hard aan. Fans betuigden op donderdag zowel op Twitter, in videogames en op Youtube hun medeleven aan de overleden mangaka. Bekijk hieronder het steunbetoog van RealLifeRyan, een Youtuber die behoort tot de Berserkgemeenschap.

   

   

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie