More

  Keelpijn? Corona? Griep? Verkoudheid? De symptomen van COVID-19 op een rijtje

  Advertentie

  -

  Het coronavirus verspreidt zich erg snel in ons land, maar ook andere virussen zweven nog rond in onze contreien. Dat zorgt bij mensen voor verwarring, want wat heb je nu? Wat zijn de symptomen van het coronavirus? 

  LEES OOK: 30 nieuwe doden door coronavirus, 558 nieuwe besmettingen

  Het moet gezegd zijn. Het coronavirus gedraagt zich erg gelijkaardig met andere virussen, zoals de griep of een verkoudheid. Het is daarom ook moeilijk om het virus extern te herkennen. Toch zijn er enkele symptomen die vaker voorkomen bij patiënten met COVID-19 en die dus zouden kunnen wijzen op besmetting met het coronavirus.

  Incubatietijd

  De incubatietijd van de ziekte, dat is de tijd tussen besmetting en eerste symptomen, bedraagt meestal vijf dagen. Al kunnen de eerste symptomen ook na twee dagen, tot veertien dagen verschijnen.

  De symptomen op een rijtje

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) analyseerde de ziekteverschijnselen van 55.924 patiënten in China en noteerde de meest voorkomende symptomen. Dat is met voorsprong koorts (88%) en een droge hoest (68%). Vermoeidheid kwam in 38% van de gevallen voor, slijm ophoesten in 33% van de gevallen. Kortademigheid of benauwdheid kwam in 19% van de gevallen voort. Een minderheid van de zieken had last van keelpijn (14%) en/of spierpijn (15%). Het zijn symptomen die dus ook meer op een verkoudheid of griep wijzen, al is dat dus niet helemaal zeker. Een minderheid (onder de 5%) had last van diarree of hoestte bloed op.

  Het is dus moeilijk om zelf de diagnose te stellen. COVID-19 lijkt in grote mate op griep of een verkoudheid. Het is ook niet zeker dat iedereen het virus even sterk doormaakt, zo kunnen jongere personen nauwelijks last hebben van een besmetting. Het is daarom van belang om zoveel mogelijk contact met de buitenwereld te vermijden en zeker in het geval dat je symptomen vertoont. De (vermoedelijk) zieke wordt best geholpen of verzorgd door slechts één gezinslid, om verdere verspreiding te vermijden. Het is vooral bij koorts en kortademigheid dat een alarmbel dient af te gaan.

  Neem bij twijfel of bij een vermoeden van besmetting met het coronavirus steeds contact op met je huisarts of de huisarts van wacht.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer