More

  Kans bestaat dat een gigantische asteroïde ‘Apophis’ op de aarde zal inslaan in 2068

  -

  Wetenschappers hebben ontdekt dat een asteroïde die in 2029 langs onze aarde zal scheren, in 2068 voor problemen kan zorgen. De baan van de asteroïde verschuift namelijk door de kracht van de zon.

  Astronomen van de Universiteit van Hawaii hebben ontdekt dat een gigantische asteroïde van 370 meter groot toch mogelijk in 2068 op de aarde zal neerstorten. De asteroïde die groter is dan de Eiffeltoren, zorgde in 2004 al voor grote ongerustheid, maar bleek al snel ongevaarlijk te zijn. In 2029 zal het gevaarte op amper 31.000 kilometer van de Aarde voorbij vliegen, dat is dichter dan sommige satellieten (zie onderstaande video). De asteroïde zal dan ook zichtbaar zijn voor het blote oog. In 2029 is er geen gevaar voor onze planeet, al kan de koers tot zo’n 700 kilometer afwijken van de berekeningen. 

  De asteroïde keert in 2036 terug, weliswaar op een ruime afstand van minstens 8,4 miljoen kilometer van de aarde, pas in 2068 vormt de asteroïde opnieuw een reëel gevaar. Al blijft de kans op een inslag klein, zo onthulden eerdere berekeningen. Alles zal namelijk afhangen van de passage in 2029. Zo is het mogelijk dat de asteroïde in een zogenaamd ‘sleutelgat’ vliegt, waardoor de koers zodanig wordt beïnvloedt dat het op een latere datum op onze planeet zal inslaan.

  Koers wijkt 170 meter af

  Al bij al blijft de kans vrij klein. Zo is volgens het NASA’s Center for Near Earth Object Studies (CNEOS) de kans slechts 1 op 150.000 dat Apophis op 12 april 2068 op onze planeet zal inslaan en daarmee leek ook het gevaar geweken. Al hebben onderzoekers van de Universiteit van Hawaii recent ontdekt dat de koers van de asteroïde beïnvloedt wordt door de zogenaamde Yarkovsky-versnelling. Dat is een kracht die optreedt door de verwarming van de zon, waardoor de baan van de asteroïde verschoven wordt. 

  De ontdekking werd gedaan met de Subaru telescoop – dat is een telescoop in Japan – en de resultaten werden afgelopen week voorgesteld op een virtuele conferentie. “We wisten al een tijdje dat een impact met de Aarde onmogelijk is in 2029”, legt professor David Tholen uit. “De nieuwe observaties die we met de Subaru telescoop eerder dit jaar uitvoerden, waren goed genoeg om de Yarkovsky-versnelling van Apophis te onthullen. Het toonde aan dat de asteroïde per jaar zo’n 170 meter wegdrijft van een zuivere zwaartekrachtbaan, dat is voldoende om een impactscenario in 2068 in stand te houden.” Wetenschappers zijn ondertussen gestart met nieuwe observaties die sterkte van het effect nauwkeuriger in kaart zullen brengen. Zo zal ruim voor 2068 geweten zijn of een impact mogelijk is.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie