De piek van de epidemie hebben we nog niet bereikt, die wordt pas begin april verwacht. Ondertussen blijft het coronavirus zich verspreiden. Uit gegevens van Sciensano blijkt dat de provincie Limburg procentueel het hardst getroffen is.
LEES OOK: Bekijk ook ons dossier ‘coronavirus’
Het coronavirus blijft groeien. In de gehele provincie Limburg zijn er reeds 1.355 bevestigde besmettingen bekend. Wanneer het aantal bevestigde gevallen wordt berekend per 100.000 inwoners blijkt dat Limburg het hardst getroffen is.
De provincie Antwerpen telt 1.461 besmettingen. In de provincie Antwerpen wonen wel zo’n 1 miljoen inwoners meer ten opzichte van Limburg. Daarom heeft het procentueel een kleinere besmettingsgraad. Vlaams-Brabant (1.190 besmettingen) vult het lijstje verder aan. West-Vlaanderen wordt met 1.234 besmettingen harder getroffen dan Oost-Vlaanderen (1.141 besmettingen). Brussel telt 1.065 besmettingen. In de meeste provincies in Wallonië is het aantal besmettingen beperkt (minder dan 350 besmettingen), behalve in Henegouwen (1.166 besmettingen) en Luik (1.219 besmettingen).
De toename van het aantal gevallen in Wallonië is te wijten aan een nieuw laboratorium dat diagnoses uitvoert, maar de gegevens van meerdere dagen in vertraagd rapporteerde. Viroloog Steven Van Gucht meldde ook dat de testcapaciteit stelselmatig opgedreven wordt.
Gemeentelijk niveau
Tot voor kort waren de gegevens beperkt tot provinciaal niveau, maar sinds deze week maakt Sciensano ook gegevens bekend op gemeentelijk niveau. De gemeente Alken, dat is een dorp met zo’n 11.500 inwoners in Limburg, valt daarbij op en kleurt opvallend donker. Ook Sint-Truiden, Borgloon en Wellen kleuren donkerder dan andere steden en gemeenten. In heel België zijn zo’n 7.284 besmettingen vastgesteld, dat gaat over een onderschatting aangezien niet iedereen getest wordt. Ten opzichte van gisteren kleurt ook de gemeente Wichelen in Oost-Vlaanderen donkerder dan zijn buurgemeenten.
Minder griep, meer corona
Aan de hand van een netwerk van huisartsenpeilpraktijken monitort Sciensano ook het aantal raadplegingen bij huisartsen, waarbij griepklachten opgemerkt worden. In de week van 9 tot 15 maart 2020 waren 11% van de respiratoire stalen verzameld door de peilpraktijken positief voor het nieuwe coronavirus en 39% voor het griepvirus. Dat betekent dat het aantal positieve testen voor het coronavirus stijgt, terwijl het aantal positieve testen voor het griepvirus daalt.