More

  KAART: Het aantal besmettingen in uw gemeente en provincie met het coronavirus

  Advertentie

  -

  Het coronavirus treft ons land alsmaar harder. De piek van de epidemie hebben we nog niet bereikt, die wordt pas begin april verwacht. Ondertussen blijkt uit data van Sciensano dat de provincie Limburg harder getroffen wordt, dan andere Vlaamse provincies. Ook de gemeente Wichelen valt op in de provincie Oost-Vlaanderen.

  LEES OOK: Bekijk ook ons dossier ‘coronavirus’

  Sciensano, dat is het instituut dat de uitbraak van het coronavirus op de voet volgt, maakte vandaag nieuwe data bekend rond de uitbraak van het coronavirus. Daarin valt op dat de provincie Limburg hard getroffen wordt door het longvirus. In de gehele provincie Limburg zijn er reeds 1.023 bevestigde besmettingen bekend. Het is niet meteen duidelijk waarom er meer besmettingen plaatsvonden in Limburg, maar mogelijk zijn twee fuiven vlak voor de eerste maatregelen de boosdoener. Zo gingen volgens burgemeester Marc Penxten (N-VA) nog twee fuiven door, liet hij weten aan VRT.

  De provincie Antwerpen volgt Limburg op de voet met 834 besmettingen. De provincie Antwerpen telt wel zo’n 1 miljoen meer inwoners ten opzichte van Limburg. Vlaams-Brabant (908 besmettingen) vult het lijstje verder aan. West-Vlaanderen wordt met 886 besmettingen harder getroffen dan Oost-Vlaanderen (844 besmettingen). Brussel telt 846 besmettingen. In de meeste provincies in Wallonië is het aantal besmettingen beperkt (minder dan 250 besmettingen), behalve in Henegouwen (876 besmettingen).

  Op de kaart van Sciensano kleurt de provincie Limburg donkergroen / © Sciensano

  Gemeentelijk niveau

  Tot voor kort waren de gegevens beperkt tot provinciaal niveau, maar sinds gisteren maakt Sciensano ook gegevens bekend op gemeentelijk niveau. De gemeente Alken, dat is een dorp met zo’n 11.500 inwoners in Limburg, valt daarbij op en kleurt opvallend donker. Ook Sint-Truiden, Borgloon en Wellen kleuren donkerder dan andere steden en gemeenten. In heel België zijn zo’n 7.284 besmettingen vastgesteld, dat gaat over een onderschatting aangezien niet iedereen getest wordt. Ten opzichte van gisteren kleurt ook de gemeente Wichelen in Oost-Vlaanderen donkerder dan zijn buurgemeenten.

  Kaart 26/03: totaal aantal bevestigde gevallen per 100 000 inwoners per gemeente / © Sciensano
  Kaart 27/03: totaal aantal bevestigde gevallen per 100 000 inwoners per gemeente / © Sciensano

  Minder griep, meer corona

  Aan de hand van een netwerk van huisartsenpeilpraktijken monitort Sciensano ook het aantal raadplegingen bij huisartsen, waarbij griepklachten opgemerkt worden. In de week van 9 tot 15 maart 2020 waren 11% van de respiratoire stalen verzameld door de peilpraktijken positief voor het nieuwe coronavirus en 39% voor het griepvirus. Dat betekent dat het aantal positieve testen voor het coronavirus stijgt, terwijl het aantal positieve testen voor het griepvirus daalt.

  © Sciensano
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer