More

  KAART: Bekijk het aantal besmettingen in uw gemeenten en provincie met coronavirus

  Advertentie

  -

  De piek van de epidemie hebben we nog niet bereikt, die wordt pas begin april verwacht. Al lijkt de epidemie in kracht te verliezen, aldus viroloog Steven Van Gucht. Uit gegevens van Sciensano blijkt dat de provincie Limburg procentueel het hardst getroffen is.

  LEES OOK: Bekijk ook ons dossier ‘coronavirus’

  Het coronavirus blijft groeien, al werpen de maatregelen zijn vruchten af. Volgens viroloog Steven Van Gucht neemt de epidemie af in kracht, maar blijven inspanningen noodzakelijk: “De mate waarin het aantal gevallen stijgt, vermindert en dat is te danken aan de maatregelen en aan onze inspanningen. Het is heel belangrijk om deze inspanningen vol te houden om te verhinderen dat er een nieuwe stijging zou optreden.”

  Limburg hardst getroffen

  In de gehele provincie Limburg zijn er reeds 1.487 bevestigde besmettingen bekend. Wanneer het aantal bevestigde gevallen wordt berekend per 100.000 inwoners blijkt dat Limburg het hardst getroffen is.

  De provincie Antwerpen telt 1.567 besmettingen. In de provincie Antwerpen wonen wel zo’n 1 miljoen inwoners meer ten opzichte van Limburg. Daarom heeft het procentueel een kleinere besmettingsgraad. Vlaams-Brabant (1.328 besmettingen) vult het lijstje verder aan. West-Vlaanderen wordt met 1.342 besmettingen harder getroffen dan Oost-Vlaanderen (1.340 besmettingen). Brussel telt 1.263 besmettingen. In de meeste provincies in Wallonië is het aantal besmettingen beperkt (minder dan 350 besmettingen), behalve in Henegouwen (1.281 besmettingen) en Luik (1.222 besmettingen).

  De toename van het aantal gevallen in Wallonië is te wijten aan een nieuw laboratorium dat diagnoses uitvoert, maar de gegevens van meerdere dagen in vertraagd rapporteerde. Viroloog Steven Van Gucht meldde ook dat de testcapaciteit stelselmatig opgedreven wordt.

  © Sciensano

  Gemeentelijk niveau

  Tot voor kort waren de gegevens beperkt tot provinciaal niveau, maar sinds deze week maakt Sciensano ook gegevens bekend op gemeentelijk niveau. De gemeente Alken, dat is een dorp met zo’n 11.500 inwoners in Limburg, valt daarbij op en kleurt opvallend donker. Ook Sint-Truiden, Borgloon en Wellen kleuren donkerder dan andere steden en gemeenten. In heel België zijn zo’n 7.284 besmettingen vastgesteld, dat gaat over een onderschatting aangezien niet iedereen getest wordt. Ook de gemeente Wichelen in Oost-Vlaanderen kleurt donkerder dan zijn buurgemeenten.

  Kaart 28/03: totaal aantal bevestigde gevallen per 100 000 inwoners per gemeente / © Sciensano
  Kaart 29/03: totaal aantal bevestigde gevallen per 100 000 inwoners per gemeente / © Sciensano

  Minder griep, meer corona

  Aan de hand van een netwerk van huisartsenpeilpraktijken monitort Sciensano ook het aantal raadplegingen bij huisartsen, waarbij griepklachten opgemerkt worden. In de week van 9 tot 15 maart 2020 waren 11% van de respiratoire stalen verzameld door de peilpraktijken positief voor het nieuwe coronavirus en 39% voor het griepvirus. Dat betekent dat het aantal positieve testen voor het coronavirus stijgt, terwijl het aantal positieve testen voor het griepvirus daalt.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer