More

  JBC maakt ouders wegwijs op TikTok: wat is dat nu eigenlijk?

  Advertentie

  -

  To TikTok or not to TikTok? Nu kinderen en jongeren allen thuis zitten worden ouders meer dan ooit geconfronteerd met de app voor korte video’s. Familiewinkel JBC begrijpt dat ouders vaak met vragen en onzekerheden zitten over het social mediagebruik van hun kinderen en TikTok in het bijzonder. Want TikTok, klinkt leuk, maar wat is dat nu eigenlijk? Daarom lanceert JBC vandaag whattheTikTok.be, een online platform dat ouders tips en tricks geeft over TikTok.  

  Met meer dan 1 miljard actieve gebruikers waaronder voornamelijk kinderen is TikTok een serieus fenomeen geworden waar ouders niet meer omheen kunnen. Zeker nu kinderen thuis zitten, leven ze zich nog meer uit op het creatief medium. Maar wat maakt TikTok zo speciaal? Hoe is het zo populair geworden? Hoe komt het dat elk kind er zo graag op wil? En zijn er gevaren verbonden aan TikTok? Dat zijn terechte vragen die veel ouders zich stellen. Het ideale moment dus voor ouders om zich in TikTok te verdiepen, er met hun kinderen over te praten en wie weet zelfs samen een video op te nemen.

  Omdat het niet altijd eenvoudig is voor ouders om door de bomen het bos te zien en JBC hen zo veel mogelijk wil ondersteunen, lanceert de Limburgse kledingketen vandaag het online platform whattheTikTok.be. De website helpt ouders wegwijs te maken op TikTok. Zo worden er vragen beantwoord zoals wat voor filmpjes er op TikTok circuleren, hoe TikTok verschilt van andere social media en wat je kan doen als je kind ook op TikTok wil. Daarnaast worden er heel wat praktische tips en do’s & don’ts gegeven.

  Een tipje van de sluier: praat erover met je kinderen, zet het profiel op privé, las een wekelijks momentje in met je zoon of dochter om eens te checken wat ze op TikTok hebben gepost, etc.

  Onafhankelijke experts

  De website kwam tot stand in samenwerking met verschillende onafhankelijke experts. Zo deelden Niels van Paemel van Child Focus en Elke Boudry van Mediawijs (MediaNest.be) – de organisatie die ouders helpt bij mediaopvoeding – hun kennis en expertise om het informatieaanbod van de website te ontwikkelen. “Voor ons is TikTok niet zo anders dan andere social media. Dezelfde bezorgdheden komen steeds terug.” aldus Elke Boudry.

  Ook Tom De Leyn van Ugent, die onderzoek doet naar de privacy van jongeren online, werkte mee aan het project. “Social media zijn, zowel voor jongeren als voor volwassenen, een vorm van deelname aan de samenleving. Door jongeren dat te ontzeggen, ga je een deel van hun publieke participatie afnemen. Het is beter om hen te leren ermee om te gaan.” zegt Tom De Leyn. Zo geeft Tom ook de tip om expliciet te zijn en je kinderen te laten begrijpen waarom er regels of afspraken gemaakt moeten worden. Ga dus zeker het gesprek aan.

  TikTokTalk

  En om ouders aan te zetten om dat soms lastige gesprek met hun kinderen ook effectief aan te gaan, lanceert JBC de TikTokTalk. In een humoristische video worden ouders aangezet om te praten met hun kids.

  Bij JBC zijn we mee met elke familie.” leggen Bart en Ann Claes uit, CEO’s van JBC. “We merkten dat de ouders vaak met vragen zitten over het social mediagebruik van hun kinderen en hoe ze hiermee moeten omgaan. TikTok in het bijzonder roept veel vragen op gezien de immense populariteit bij vooral jongere kinderen. Met whattheTikTok.be willen we deze ouders informeren en helpen hun weg te vinden in de wereld van TikTok.”

  Daarnaast moedigt JBC ook alle ouders aan om gewoon zelf eens uit te testen waarom TikTok zo leuk is. Ze roepen hen op om een TikTok video met hun kinderen op te nemen en die vervolgens te delen op hun sociale kanalen met de hashtags #jbcfamily en #whatthetiktok. Geen beter binnenshuis tijdverdrijf dan dat, en als je het goed aanpakt, heb je ook voldoende beweging gehad voor één dag.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer