More

  Jaguar Jaguar met EP ‘Madelyn’: meeslepende trip in de wildernis (★★★★)

  Advertentie

  -

  In 2018 bracht de Antwerpse band Jaguar Jaguar hun debuut-EP Montjoi uit. Amper een kleine twee jaar later worden we opnieuw verwend met een gloednieuwe, zweverige EP genaamd Madelyn. Verwacht je aan diepe baslijnen, dromerige synths en dansbare melodieën. 

  De band – bestaande uit Thomas Lauwers, Emiel Raeymaeckers, Dries Meeus, Jasper Segers en Ruben Vanhoutte – is aan een sterke opmars bezig in de Belgische alternatieve muziekscene. Dat Jaguar Jaguar een samenstelling is van leden van Lohaus, Soldier’s Heart en Tamino beloofde van begin af aan al een geslaagde combinatie te worden. Met Montjoi brachten de heren reeds een zomerse plaat met dansbare tracks zoals So Long. Op Madelyn krijgen we een volwassener, diepgaander album met minstens even dansbare, experimentele hits.

  Op trip in Frankrijk

  Waar de inspiratie voor hun debuutalbum in het zonnige Spanje lag, trok de band er voor dit album op uit naar het herfstige Frankrijk. Die afzonderingsperiode in la douce France bracht nieuwe nummers met een rijpere en gedurfdere sound. Jaguar Jaguar slaagt erin je mee te nemen op mysterieuze, licht psychedelische trip in hun wildernis. Met Madelyn ging de band naar eigen zeggen op zoek naar meer experiment en bakenden ze de grenzen van hun muzikaal territorium verder af. Wat ons betreft: een meer dan geslaagde poging. De plaat valt geheel samen te vatten als experimenteel, psychedelisch, gedurfd én dansbaar.

  De EP opent met Born in Blue. De eerste seconden stellen je meteen gerust: de typische Jaguar Jaguar-sound is er nog steeds. Herkenbaar doch vernieuwend sleept het eerste nummer je meteen mee. Na enkele luisterbeurten blijkt de opener van Madelyn meteen een oorwurm te zijn die ons stevig kan bekoren.

  Hallucinerende trip

  Na het steengoede openingsnummer volgt My Guess, absoluut de meest dansbare single van het collectief. Funky en experimentele noten nemen je haast letterlijk op trip door de jungle. “I saw you dancing. You used to take it higher. Dancing on the street. You used to take it higher.” Het lijkt ons vrijwel onmogelijk om stil te blijven staan als deze door je boxen weerklinkt. Daarna volgt Weightless. Op z’n minst in het verlengde van voorgaande songs, al start het nummer iets duisterder dan de andere. Weightless staat synoniem voor experiment. Een trip van zeven minuten die rond de derde minuut plots plaats maakt voor een instrumentaal, haast hallucinerend intermezzo. We garanderen je dat je bij elke luisterbeurt van Weightless een nieuwe muzikale ontdekking doet.

  Tot slot volgen nog Out Of Sight en White Sand. Die eerste is dan weer de grootste verrassing op Madelyn. Naast de vijf Antwerpse heren krijgen we een nieuwe stem te horen. Op dit nummer vergezelt Témé Tan de band op hun experimentele tour in de jungle. De Brusselaar met Congolese roots past met Franse r&b bij de alternatieve sound van Jaguar Jaguar. De band slaagt er op die manier in een heel andere sfeer te creëren. Een verrassende combinatie die verdomd goed uitpakt! Afsluiter White Sand komt iets trager op gang, maar vormt desondanks het perfect einde van een meer dan geslaagd album.

  Neem zeker ook een kijkje naar de nieuwe videoclips. Out Of Sight (ft. Témé Tan) en My Guess vormen namelijk een voorproefje van een bijhorende kortfilm. Daarvoor sloeg gitarist Emiel Raeymaeckers de handen in elkaar met fotografe Tina Herbots.

  Met hun eerste album leverde Jaguar Jaguar mooie prestaties in de Belgische concertzalen zoals AB Club en Het Depot. Ook trokken de heren richting Lissabon om er te spelen op het grootse NOS Alive festival. Wij zijn alvast benieuwd hoe deze experimentele songs in de concertzalen zullen weerklinken.

  Op 1 maart kan je hen met Madelyn aan het werk zien in de Ancienne Belgique. 

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Met Madelyn ging de band op zoek naar meer experiment en bakenden ze de grenzen van hun muzikaal territorium verder af. Wat ons betreft: een meer dan geslaagde poging. De plaat valt geheel samen te vatten als experimenteel, psychedelisch, gedurfd én dansbaar. Jaguar Jaguar met EP 'Madelyn': meeslepende trip in de wildernis (★★★★)