More

  Ivy Falls – EP ‘The Light’: Schoons voor bij duisternis (★★★★)

  Advertentie

  -

  Ivy Falls, het indie pop project van de Gentse Fien Deman, bracht afgelopen vrijdag nieuwe EP ‘The Light’ uit. Het is een plaat die andere accenten blaast in de wereld van Ivy Falls. Wij hadden trouwens onlangs nog een gesprek met Fien Deman over de nieuwe plaat. 

  Ivy Falls, het is een naam die misschien wel een belletje doet rinkelen. Het Gentse indie pop project debuteerde in 2017 met de verfijnde pop single ‘Twelve’. Datzelfde jaar volgde ook meteen debuut EP ‘Mean Girls’. Het betekende het startschot van enkele mooie concerten voor de band, zo waren ze onder andere te zien in het voorprogramma van Sigrid, Jessie Ware en Mabel. Na de laatste maanden te teasen met enkele nieuwe singles is Ivy Falls helemaal terug met nieuwe EP ‘The Light’.

  Voor deze EP ging Deman de samenwerking aan met verschillende producers waaronder Daan Schepers (Warhola, Bazart) en Pieterjan Coppejans (Eefje De Visser). Ook Jasper Maekelberg (Balthazar, Faces on TV), Sebastiaan Van den Brande (Amatorski) en Dijf Sanders droegen een steentje bij. Het resultaat zijn met elektronica doorspekte songs die soms liever klinken dan ze werkelijk zijn. Opener ‘Bottles’ is bijvoorbeeld een song die je vervoert naar een wereld waar zachte elektronische elementen en het prachtige falsetto van Deman het voor het zeggen hebben. Die prachtige stem is samen met de verfijnde en vindingrijke elektronica de rode draad op deze ‘The Light’.

  Ten opzichte van voorganger ‘Mean Girls’ blaast er duidelijk een andere wind doorheen Ivy Falls. Zo evolueerde het project duidelijk naar een meer elektronische sound, die bij momenten veel duisterder en minder lief klinkt ten opzichte van eerder werk. ‘City’ werd bijvoorbeeld gebouwd rond een tokkelend percussiepatroon en een nuchtere, koelere synthklank. Het zijn klanken die ten opzichte van vorig werk soms bevreemdend klinken, maar zich dankzij de aangename stem van Deman een weg naar huis banen.

  Hoogtepunt op deze EP is ongetwijfeld het melodieuze ‘Fight Me’. Het lijkt wel het toonbeeld van wat Ivy Falls wenst te zijn: catchy muziek, waar meer gewicht aan kleeft dan je verwacht. Er schuilt meer verborgen rumoer achter een schijnbaar vreedzame façade dan je op het eerste zicht zou vermoeden. Je begrijpt wel wat we bedoelen. Afsluiten doe je op deze EP met titeltrack ‘The Light’. De vocalen op het nummer zijn trouwens niet opgenomen met een fancy microfoon, maar met iPhone-oortjes, zo vertelde Fien ons zelf. Het verstoort de song op geen enkele manier, maar weet dankzij de rauwheid het enkel de hoogte in te stuwen.

  Ivy Falls brengt met deze EP ‘The Light’ andere accenten aan op een prachtig parcours. We horen vernieuwende elektronica die een sterke match tonen tussen Deman en o.a. producer Daan Schepers. Het is muziek die dieper reikt dan je misschien eerst verwacht. Schoons voor bij duisternis.

  Op 29 januari is Ivy Falls live te zien in de Gentse Handelsbeurs en op 4 februari in Het Depot. Alle informatie via de Facebookpagina.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Ivy Falls brengt met deze EP 'The Light' andere accenten aan op een prachtig parcours. We horen vernieuwende elektronica die een sterke match tonen tussen Deman en o.a. producer Daan Schepers. Het is muziek die dieper reikt dan je misschien eerst verwacht. Schoons voor bij duisternis. Ivy Falls - EP 'The Light': Schoons voor bij duisternis (★★★★)