More

    Is Netflix-serie ‘Squid Game’ een waargebeurd verhaal?

    © Noh Juhan | Netflix

    Is Netflix-serie ‘Squid Game’ een waargebeurd verhaal?

    -

    Op het sociale mediaplatform Tiktok verschenen de afgelopen dagen video’s die vertellen dat de nieuwe Koreaanse hitserie gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Maar klopt dat wel?

    Lees ook: RECENSIE | ‘Squid Game’: Levengevaarlijke kinderspellen met miljoenen op het spel

    Squid Game is één van de populairste series die momenteel te zien zijn op Netflix. Het vertelt het verhaal van Seong Gi-hun, een man die enorm veel schulden heeft opgebouwd door een mislukte carrière. Op een dag ontmoet hij een andere man in de metro. Die vraagt hem ddakji te spelen, een kinderspelletje. Het doel van het spel is om het kaartje dat op de grond ligt, om te draaien door een andere kaart ertegen aan te gooien. Seong Gi-hun verliest verschillende rondes, maar wint uiteindelijk en verdient daarmee 100.000 won.

    Het geld dat hij krijgt is echter niet genoeg om zijn schulden af te betalen en de man in de metro geeft hem een kaart met daarop een nummer dat hij moet bellen als hij nog meer wil verdienen. Dat leidt hem en veel andere deelnemers naar een onbewoonde plek waar ze kinderspelletjes spelen die bij elke kleine fout tot de dood kunnen leiden.

    “Te veel details om verzonnen te zijn”

    Squid Game lijkt geschifte fictie. Of zou het realistisch kunnen zijn? “Ik denk wel dat er een mogelijkheid is dat het echt gebeurd is, omdat er veel details in voorkomen. Het is zo specifiek dat ik niet denk dat ze het gewoon hebben kunnen verzinnen”, denkt Faiza (30).

    Ikram (18) is daar niet van overtuigd. “Ik denk niet dat er genoeg bewijs is om te kunnen zeggen dat het echt gebeurd is. Alles lijkt ook heel onrealistisch. De spaarpot is gevuld met zoveel geld dat ik niet geloof dat het mogelijk is, want waar zou al dat geld vandaan komen?”

    “Ik denk dat het realiteit is”, zegt Meryem (19). “Het kan best dat mensen zoveel schulden hebben waardoor ze niets meer te verliezen hebben en dan kizen om zoiets te doen.” Oumayya (15): “Er gebeuren heel veel rare dingen op de wereld waarvan we nooit hadden gedacht dat het zou gebeuren. Daarom denk ik dat mensen wel degelijk in staat zijn om zoiets te organiseren.” Yasmine (23) voegt daar aan toe: “Er gebeuren inderdaad veel rare dingen, gewoon om ons te entertainen.”

    “Onbetrouwbare bron”

    Siham (19) en Lubna (18) zijn tot slot sceptisch “Ik gelooft niet wat er op Tiktok staat, omdat het een onbetrouwbare bron is”, aldus Siham. “Iedereen kan er iets opzetten, zonder enig bewijs”, weet Lubna. “Je kan niets natrekken.”

    Brengt de scriptschrijver en filmregisseur Hwang Dong-hyuk Hwang uitsluitsel? In een interview met Hollywoodreporter Patrick Brzeski vertelt hij alvast dat hij de inspiratie voor het verhaal haalde tijdens het lezen van survivalgames in stripboeken. Dat was in een periode dat hij het financieel moeilijk had.

    Survivalgames werden een obsessie voor de filmregisseur. Zo begon hij in 2008 zijn poging om er een eigen draai aan te geven en een Koreaanse versie te maken waarin Aziatische kinderspelletjes de plaats innemen van de survivalgames. Die kinderspelletjes, zoals ‘1-2-3-piano’, zijn dus wel gebaseerd op bestaande spelletjes, maar andere elementen zijn dat niet. De robotpop die de bewegende deelnemers bij ‘1-2-3-piano’ genadeloos afknalt, bestaat dus niet echt, wat een Tiktokvideo ook mag beweren.

    Dit artikel verscheen eerder op StampMedia.

    Lees ook: ‘Squid Game’ verpulvert kijkcijferrecord van ‘Bridgerton’

    Advertentie
    Advertentie
    Advertentie

    Lees Meer