More

  iPhone SE 2022 kopen? Een iPhone 8 op steroïden

  © Apple

  iPhone SE 2022 kopen? Een iPhone 8 op steroïden

  -

  De iPhone SE 2022 is het nieuwste toestel van Apple. Of ja, nieuw? Je krijgt voor 529 euro een gloednieuw toestel in een (ver)oud(erd) jasje.

  Apple heeft zijn iPhone SE een update gegeven. Het instapmodel van Apple teert verder op het bekende design van de iPhone 8. Dat toestel verscheen in 2017 en bouwde verder op het klassieke design van de iPhone 6. We mogen dus wel stellen dat de iPhone SE 2022 een verouderd uiterlijk heeft. Er komt ook niet meteen verbetering aan, want een nieuw design zou pas in 2024 naar de iPhone SE komen.

  Touch ID

  Net zoals op zijn voorganger vind je geen Face ID, maar wel Touch ID op de iPhone SE 2022. Al werkt dat nog steeds erg goed. Vooral tijdens de pandemie viel op hoe irritant Face ID soms kan zijn. Zo kan je pas sinds kort Face ID met een mondmasker gebruiken.

  Al zou Touch ID binnenkort zijn comeback maken bij een volgende generatie iPhone. Zo zou Apple aan Touch ID werken die in het scherm verwekt zit. De feature zou in de iPhone van 2023 verschijnen, dat is dus de opvolger van de nog uit te komen iPhone 14.

  De iPhone SE 2022 nu beschikbaar bij Bol.com vanaf 579 euro (aff.) 

  © Apple

  Pluspunten: nieuwe chip, 5G

  Intern koos Apple wel voor de nieuwste hardware. Zo zit in de iPhone SE 2022 dezelfde chip als in de iPhone 13. De A15-chip draait extreem soepel, waardoor apps vliegensvlug openen. Dankzij de A15 Bionic is de iPhone SE 1,8 keer sneller dan de iPhone 8. Door de nieuwe chip brengt Apple ook features zoals Live Text in de camera app naar de iPhone SE.

  De grootste nieuwigheid is de toevoeging van 5G op de iPhone SE. In België ben je daar nog niet veel mee, maar het toestel is zo wel klaar voor de toekomst. Je bent dan ook zeker dat je vier à vijf jaar verder kan.

  Minpunt: het scherm en de camera

  Het scherm wordt stilaan een groot minpunt op dit toestel. Vooral als je een iPhone X of nieuwer gewoon bent. Apple mag het design iconisch noemen, voor ons is het simpelweg oud. Het 4.7-inch scherm is nog steeds erg goed, maar het past door de dikke randen en de homeknop niet meer in 2022.

  De camera is nog steeds quasi dezelfde als die van de vorige generatie iPhone SE. Dankzij de nieuwe chip kan het beeld wel digitaal verbeterd worden. Onder meer Smart HDR 4 (geïntroduceerd op de iPhone 13) is nu ook beschikbaar op de nieuwe iPhone SE. We noemen de camera een minpunt, maar je kan nog steeds goede foto’s nemen met de iPhone SE. Ben je op zoek naar de nieuwste technologie? Dan ga je toch beter voor de iPhone 13.

  De iPhone SE 2022 maakt nog steeds goede beelden / © Apple

  Conclusie

  Wie een iPhone SE 2020 heeft, moet zeker niet overstappen naar de iPhone SE 2022. De features zijn daarvoor niet overtuigend genoeg. Ook beschikt de iPhone SE 2020 met zijn A13-chip nog steeds over voldoende rekenkracht. Ook wie een iPhone X(S) of 11 heeft, denkt beter twee keer na vooraleer over te stappen. Het kleinere scherm en het oude design doen je terugkeren naar het verleden.

  De iPhone SE 2022 is wel nog steeds het ideale toestel om het Apple ecosysteem te ontdekken. Zo krijg je voor een behoorlijke prijs een sterk toestel waarmee je probleem enkele jaren verder kan. Noem het een iPhone 8 op steroïden.

  De iPhone SE 2022 nu beschikbaar bij Bol.com vanaf 579 euro (aff.) 

  Advertentie
  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer