More

  iPhone 12 kopen en upgraden? Of toch maar bij je oude iPhone blijven? Lees onze gids

  Advertentie

  -

  De gloednieuwe generatie iPhone is al een tijdje uitgebracht. Je kan de nieuwe iPhone 12 mini op de kop tikken vanaf 779 euro bij de meeste retailers. Voor de iPhone 12 betaal je minimaal rond de 850 euro. Moet je upgraden of blijf je beter nog even bij je oude toestel? Wij zochten het voor je uit. 

  Een nieuwe generatie iPhone, dat staat garant voor een heleboel gloednieuwe functionaliteiten. De nieuwe iPhone 12 is dan ook sneller, performanter en net iets beter dan zijn voorganger. Apple belooft met de nieuwe A14 Bionic-chip tot 50% snellere prestaties dan andere smartphone-chips. Dat verkooppraatje horen we ondertussen ieder jaar, maar het is wel zo dat de nieuwste iPhone net iets sneller blijkt. Dat bewijst ook de onderstaande video.

  Het blijft dan ook te bediscussiëren of je het prestatieverschil echt zal merken. Zeker ten opzichte van de iPhone 11 zullen de prestaties grotendeels gelijk lopen en starten apps nauwelijks zichtbaar sneller op.

  Een andere nieuwigheid is Dolby Vision. Dat laat toe om HDR-video op te nemen die kleurrijker zijn dan ooit tevoren. Zo goed zelfs, dat je er bijna een professionele camera voor zou kunnen inruilen. De iPhone 12 Pro krijgt er zelfs een LiDAR bij. Dat laat toe om 3D-scans te maken van ruimtes. 

  5G: is het de moeite?

  Al is de grootste nieuwigheid op de iPhone 12 voornamelijk de komst van 5G, maar heb je dat nu al nodig? Kort gezegd: neen, maar het mag wel. In ons land zijn de nieuwe frequenties waarop 5G ‘uitgezonden’ wordt nog steeds niet geveild. Die veiling brengt dan ook veel geld op voor ons land, maar de deelstaten geraken het maar niet eens over de verdeelsleutel van de opbrengsten.

  Al is er wel al een alternatief 5G-netwerk in België. Zo lanceerde Proximus begin 2020 een 5G ‘light’, daarvoor maken ze gebruik van oude 3G-frequenties die niet meer gebruikt worden. Voor die optie moet je aardig wat bijtellen, maar dat was ook zo bij de introductie van het 4G-netwerk. Pas na een jaar werd het gebruik van 4G gratis. Zo wordt het échte 5G-netwerk pas in 2021 in ons land verwacht.

  Voor smartphones zal 5G geen revolutie betekenen. De internetsnelheid gaat er uiteraard op vooruit (ook in het geval van 5G ‘light’), maar iets cruciaal mis je (nog) niet. Het 5G-netwerk zal dan voornamelijk een rol spelen voor het Internet of Things, dat steeds een grotere plek in ons leven zal innemen. Denk maar aan slimme koelkasten, slimme beveiligingscamera’s of zelfrijdende auto’s. Door het toenemende aantal apparaten geraakt de capaciteit van 4G op termijn volzet. 5G biedt een oplossing doordat het een grotere capaciteit toelaat. Dat is ook goed nieuws voor drukke locaties, denk bijvoorbeeld aan overvolle festivalweides. Wie een iPhone 12 koopt, is dus wel klaar voor de toekomst. 5G wordt hoe dan ook de norm binnen een tweetal jaar.

  iPhone 6s of ouder? Overstappen!

  Voor iPhone-gebruikers is het vooral de resterende gebruiksduur van de iPhone die telt: want hoe lang krijg je nog updates van Apple? Op dit moment genieten alle toestellen vanaf de iPhone 6s nog van het meest recente besturingssysteem iOS 14. Dat is opvallend, want de iPhone 6s dateert van 2015. Al behoort het reeds enige tijd tot de nieuwe strategie van Apple om toestellen alsmaar langer mee te laten gaan. Zo kan je jouw oude toestel een nieuw leven gunnen door een nieuwe batterij te laten plaatsen. Dat kan bij de Apple Store voor een bedrag tussen 55 en 75 euro.

  Het slechte nieuws is dat de iPhone 6s niet meer ondersteund zal worden door iOS 15. Je stapt daarom beter over naar een nieuwer toestel.

  iPhone 7?

  Ook voor iPhone 7-eigenaars is het hoog tijd om over te stappen. Wel kan je zeker nog een jaar genieten van een nieuwe iOS-versie, want ook iOS 15 zal je op de iPhone 7 kunnen gebruiken. Vermoedelijk zal dat wel de laatste versie voor de iPhone 7 zijn.

  Door de beperkte resterende gebruiksduur kijk je beter uit naar een nieuw toestel. Niet alleen zal je voortaan genieten van een groter, maar ook beter beeldscherm (en allerlei extra’s), maar kan je hoogstwaarschijnlijk opnieuw vier tot vijf jaar verder met je nieuwe toestel. 

  iPhone 8 of recenter?

  Heb je nu een iPhone 8 of recenter toestel zoals de iPhone XR? Dan kan je gerust nog een tijdje wachten om een nieuwe iPhone aan te kopen. Al kan je met een iPhone 8 ook al uitkijken naar een nieuw toestel, maar is het zeker nog niet noodzakelijk. De toestellen kunnen nog enige tijdje verder en draaien nog steeds erg vlot.

  Over een jaar kan je dan overwegen om over te stappen naar de toekomstige iPhone 12s, die alweer sneller, beter en moderner is.

  Wil je de iPhone 12 kopen? Je kan terecht bij de volgende aanbieders.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer