More

  INTERVIEW | ‘Waarom Gezond?’: 22-jarige Marie Van de Velde brengt Kookboek uit

  Advertentie

  -

  Marie Van de Velde (22) studeert Geneeskunde en bracht eind 2021 het boek ‘Waarom Gezond?’ uit. Niet zomaar een kookboek met recepten voor ontbijt en tussendoor, maar ook een bron van informatie over voeding en de effecten ervan op het lichaam. Wij spraken met Marie over haar blog (waar alles begon), haar interesse in voeding en eventuele toekomstplannen.

  Waarom ben je begonnen met het schrijven van een blog?

  “Ik volgde een paar mensen die bezig waren met eten en het kriebelde een beetje om dat ook te doen. Ik heb het super lang niet gedurfd, bang voor mensen hun oordeel, over wat ze zouden denken. Op een bepaald moment heb ik dan toch gewoon gezegd ‘fuck it, ik doe het’. Dan ben ik gestart met heel brakke foto’s en ben ik ook redelijk snel weer een tijdje gestopt. Nadat ik een fotocursus volgde voelde ik me wat meer zelfzeker en ben ik opnieuw begonnen, daarna ben ik blijven gaan. Ik had altijd al het gevoel gehad dat ik zo iets wou doen, dat ik wou bloggen, maar ik durfde eerst gewoon niet. Die interesse in eten was er, dus uiteindelijk combineerde ik de twee.”

  Die interesse in eten was er, zeg je, hoe is die dan ontstaan?

  “Ik denk dat ik die interesse wel altijd al gehad heb. Ik keek vroeger ook heel veel naar kookvideo’s. Ook bijvoorbeeld vroeger toen YouTube filmpjes populair begonnen worden keek ik vooral naar tutorials over koken.”

  Je blog is niet enkel een receptenblog, het is ook een bron van informatie over voeding. Hoe ben je daarop gekomen, heeft dat iets te maken met je studie geneeskunde?

  “Het is een beetje dubbel. Langs de ene kant vind ik dat echt gewoon het interessante aan voeding; wat doet het met je lichaam, buiten het feit dat het gewoon lekker is. Maar ook omdat je super veel tegenstrijdige informatie krijgt via sociale media over afvallen en over de ‘beste’ manier om te eten. Ik zocht zelf al vaak naar antwoorden op mijn eigen vragen rond eten door bijvoorbeeld naar podcasts te luisteren en door boeken te lezen. Plus dan uiteraard die geneeskunde kennis die ik heb, daardoor kan ik de dingen wat makkelijker plaatsen. In onze richting zien we niet echt iets van voeding, maar er komt wel informatie in voor die ik kan gebruiken om andere dingen beter te begrijpen enzo. De afwisseling tussen recepten en informatie over voeding zorgt er, vind ik toch, ook voor dat het een iets specialere blog is, wat het hopelijk voor de lezer wat leuker maakt.”

  Heb je een favoriet receptje?

  “Ik vind flapjacks echt de max. Enerzijds is dat gewoon puur uit nostalgie, want ik heb die leren kennen toen ik een tijdlang in Engeland verbleef. Maar anderzijds is het ook gewoon iets waarmee je eindeloos kan variëren, wat de creativiteit enorm aanwakkert. Het is, ongeacht wat je er allemaal indoet, ook gewoon echt zot lekker.”

  Wat was de ‘trigger’ die ervoor zorgde dat je besloot om nu een boek te schrijven?

  “Ik denk dat het altijd wel een beetje een droom geweest is. Maar omdat ik dan recepten aan het maken was voor mijn blog, en ook voor een bedrijf, had ik niet echt tijd om er veel aan te denken en al zeker niet om eraan te werken. In de zomervakantie kwam het idee een beetje terug en dacht ik eraan om misschien ook die wetenschap eraan te koppelen, want dat was niet mijn oorspronkelijke idee. Ik had dan wat tijd, dus ik besloot om er gewoon eens aan te beginnen. En als ik aan iets begin, dan kan ik er ook wel enorm aan doorwerken en het afwerken.”

  Hoe zie je het voor de toekomst, ben je van plan om direct aan het volgende te starten, of focus je eerst even op andere dingen?

  “Ik denk niet dat ik nu direct aan een nieuw boek ga beginnen schrijven, ik zou me liever focussen op andere dingen zoals bedrijven contacteren om foto’s te maken enzo. Op termijn lijkt het mij wel leuk om het boek uit te breiden door een nieuw boek met meer lunch en dinner gerechten want nu is het vooral ontbijt en dessert. Maar voor nu is het even genoeg geweest.”

  Je zit nu in je eerste master, weet je wat je graag zou doen qua specialisatie, iets met die voeding, of toch een andere richting uit?

  “Ik wil zeker iets doen met voeding, dat lijkt me super tof. Je kan dan bijvoorbeeld maag-darmen specialist worden waarbij je ook nog kan specialiseren in bepaalde ziektes die met voeding gelinkt zijn. Je kan ook huisarts worden natuurlijk, en ook daar kan je focussen op voeding, ook vanuit preventie door mensen te leren wat een gezonde levensstijl inhoudt.”

  Je vertelde dat je wel geïnspireerd wordt door andere instagram accounts, kan je er een paar aanraden.

  “Op vlak van foto’s ben ik enorm fan van @foodloveblog haar account. Zij post naast recepten ook prachtige foto’s van eten, ik heb ook zelf haar cursussen gevolgd. Ook @foodbysann vind ik een heel leuke voeding account, @fitgreenmind een Duitse die heel toffe reels maakt. Er zijn er nog heel veel, maar ik ben niet zo goed met namen. @studentjekookt is er nog een waar ik nu ‘on the spot’ op kan komen, maar er zijn er zeker nog!”

  Bestel Marie’s boek hier of koop het in Standaard Boekhandel de Kouter in Gent of op de Standaard Boekhandel website. Daarnaast kan je Marie ook een kijkje nemen op Marie haar blog, of haar instagrampagina @marie.margot.nutrition.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer