More

  INTERVIEW. Tiewai brengt nieuwe plaat ‘Stickies & Samples’ uit: “Ik ben niet meer aan het fokken, niet meer onnozel aan het doen”

  INTERVIEW. Tiewai brengt nieuwe plaat ‘Stickies & Samples’ uit: “Ik ben niet meer aan het fokken, niet meer onnozel aan het doen”

  -

  De Genkse rapper Tiewai is er met een gloednieuw album, dat brengt hij uit via Warner Music. Zijn vorige plaat ‘Winterslag Miljonair’ dateert van oktober 2019 en beschreven we als “een niet te missen hiphopplaat”. Zijn nieuwste luistert naar de naam ‘Stickies & Samples’. Wij hadden een gesprek met de man.

  Tiewai is geen onbekende in het Vlaamse raplandschap. Hij maakte van Genk een hiphopstad om rekening mee te houden en werd dan ook snel een van de acts van het bekende label Eigen Makelij. Zo kwam in 2012 zijn debuutalbum ‘Ilawo’ uit, waarmee hij indruk maakte in binnen- en buitenland. In 2014 wist hij het met EP ‘Tabula Rasa’ tot op Pukkelpop en Crammerock te schoppen.

  Nu is de man er met een nieuwe plaat. 14 nummers telt ze, waaronder twee samenwerkingen met Brusselse hiphop koning Zwangere Guy. De eerste samenwerking tussen de rappers uit Limburg en Brussel – ‘Minchia Wa Een Tijd’ – kregen we eerder al als single te horen.

  Hoe heb je Zwangere Guy leren kennen?

  “Ik ben Gorik (Zwangere Guy, n.v.d.r.) een paar keer in het verleden tegengekomen. Ik had hem al ontmoet, maar nooit echt uitgebreid mee gesproken. Tot hij hier in de Hasseltse skateshop PUSH een kleding- en skateboardlijn kwam voorstellen. Ik ben daar naartoe gereden we hebben gevibed.”

  Hoe ging dat dan? Zei je gewoonweg: ‘Hey, Zwangere Guy?’

  “(lacht) Ja? Hoe leer je iemand kennen hé? Hij wist wel wie ik was. Ik had een vinylplaat bij voor hem en heb die ook aan hem gegeven. We hebben elkaar nadien nog een paar keer gezien en hebben dan uiteindelijk besloten om samen iets op te nemen.”

  Je maakte met hem twee songs. Een ervan is ‘Opnieuw, over wat gaat die song?

  “Het gaat over onze gemeenschappelijke liefde en passie voor muziek. Ik kan niet anders dan muziek maken: ik doe het opnieuw en opnieuw. Ondanks alles wat er in het leven op je pad komt. Dat is de gedachtegang van de song.”

  Heb je er geen spijt van dat je album net nu uitkomt? Je kan het niet live brengen voor publiek.

  “Ja, dat wel. Al komt het normale wel terug, ik zal dan ongetwijfeld weer nieuwe muziek maken. Ik kon niet langer wachten om deze uit te brengen. De opnames zijn al een goede twee maanden afgerond. We hebben enkel nog kleine dingen aangepast. De albums die ik maak zijn één geheel, één verhaal. Ik wil nu opnieuw andere en nieuwe verhalen vertellen.”

  Wanneer ben je aan deze begonnen?

  “Mijn vorige plaat ‘Winterslag Miljonair’ heb ik op 11 oktober 2019 uitgebracht. We zijn deze dan beginnen opnemen na de eerste lockdown. We hebben die tijd goed benut om te schrijven.”

  ‘Stickies & Samples’, vanwaar die naam?

  “Ik had de documentaire rond Paul Kalkbrenner gezien. Hij wou zijn plaat ‘Titten, Techno, und Trompeten’ noemen. Ik vond dat geniaal! We hadden voor onze plaat dan ook een gelijkaardige werktitel bedacht: ‘Sushi, Stickies & Samples’, omdat onze studio boven een sushirestaurant ligt. Al zijn we daar snel van afgestapt, het zou ook anders te hipster zijn in mijn ogen (lacht). Het beschrijft ook de vibe van de plaat: iedere zondag gingen we naar de studio, hebben we samples gezocht en die plaat gemaakt. Het is een heel laid-back album geworden, terwijl de beats soms nog wel hard zijn. Het is een beetje old skool en ligt dichtbij mezelf.”

  Ben je benieuwd naar de reacties?

  “Ja! Het is toch wel echt anders dan mijn vorige projecten. Het geeft me gezonde stress.”

  Hoe werk je aan nieuwe muziek? Is dat dagelijks?

  “Ik probeer iedere dag in de studio te kruipen en iets te schrijven. Anderzijds ga ik ook naar de studio om met een producer – ditmaal was dat Wits – beats te maken en samples te zoeken. Je krijgt een ideetje, schrijft dat op (vlot). Ik maak ondertussen al 18 jaar muziek, ik moet er niet meer bij nadenken. Het gaat intuïtief.”

  Ben je op die 18 jaar een ander mens geworden?

  “Ja. Ik ben wat grijzer geworden (lacht), maar heb vooral een mooi gezin erbij gekregen. Ik ben niet meer aan het fokken, niet meer onnozel aan het doen.”

  Je kent de hiphop al jaren. Hoe is de hiphop geëvolueerd in al die jaren?

  “De hiphop evolueert continu. Al ben ik niet zo fan van de sound die we tegenwoordig vaak te horen krijgen. Het mag ook simpel zijn en schitteren door de goeie raps. Al evolueert het wel heel goed, ook hier in Vlaanderen – eindelijk – iedereen kan nu ook makkelijk muziek online gooien, gewoon van thuis uit via het internet. Het zijn mooie tijden. De voorbode van een goede evolutie voor de hiphop.”

  De evolutie bezing je ook in ‘Niks Veranderd’.

  “Ja, dat is de song met Ricca. We hebben al zoveel meegemaakt doorheen de jaren. We maken al muziek sinds de eerste internetfora ontstonden, maar uiteindelijk is er voor ons niet veel veranderd in het maken van muziek. We zijn nog altijd dezelfde mannen en jongens die dit doen.”

  Blijven we dan nog 50 jaar muziek van je krijgen?

  “Ik had gezegd dat ik op m’n 30ste ging stoppen! Ik ben er nu 32 (lacht). Dat was een te sterke uitspraak, dat ik niet had mogen doen. Ik ga altijd wel iets doen dat aan muziek gerelateerd is. Ik kan niet stilzitten, hé!”

  ‘Stickies & Samples’ van Tiewai is overal te streamen.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie