More

  INTERVIEW | Producer Konoba is big in het buitenland: “Georgië, Polen, Roemenië, Oekraïne: ze zijn daar gek op m’n muziek.”

  INTERVIEW | Producer Konoba is big in het buitenland: “Georgië, Polen, Roemenië, Oekraïne: ze zijn daar gek op m’n muziek.”

  -

  Konoba speelde al op de grootste podia in Wallonië, maar ook in het buitenland zijn ze gek op zijn muziek. Vandaag brengt de producer en zanger zijn derde album uit. 

  Groot in Wallonië, maar nog relatief onbekend in Vlaanderen. De muziek carrière van Konoba, oftewel Raphael Esterhazy, schoot vijf jaar geleden uit de startblokken met de release van zijn debuutplaat Smoke & Mirrors. Al was Raphael al veel langer met muziek bezig: “Op m’n 14e had ik mijn eerste band. Op mijn 19e ben ik muziekproductie gaan studeren in het Verenigd Koninkrijk”, vertelt hij ons op een persdag in Brussel.

  “Het was pas toen ik m’n Spotify statistieken zag, dat ik besefte hoe vaak m’n muziek in het buitenland gedraaid werd. Georgië, Polen, Roemenië, Oekraïne: ze zijn daar gek op m’n muziek. Er is niet echt een reden voor. Het zijn de algoritmes die dat bepalen.” Heel gek is dat niet, want ook Oscar and the Wolf heeft een ongeziene populariteit in Turkije en Georgië. “Ik heb Oscar ook eens aan het werk gezien in Georgië. Ze hadden een paar dagen na mij een gigantische show in de hoofdstad.”

  Voor zijn tweede album werkte Raphael samen met R.O. “In maart 2020 had een tour moeten starten om mijn tweede album 10 te promoten. Jammer genoeg hebben we de tour moeten uitstellen. Ik had zoveel energie en was zo productief. Ik ben toen meteen nieuwe muziek beginnen maken. De lockdown gaf me veel tijd en vrijheid om aan een nieuw album te schrijven.”

  Muzikale lockdown

  Op muzikaal vlak heeft de lockdown ook een invloed gehad. “Er waren geen andere muzikanten aanwezig. Ik was alleen met mijn computer in de studio. Ik denk ook dat je dat hoort. Het klinkt elektronischer en minder live”, vertelt hij. “To Go heb ik bijvoorbeeld opgenomen in een kleine chalet op het platteland. Ik ben daar twee maanden in de lockdown gebleven. Het eerste deel van het album heb ik in de chalet opgenomen.”

  “Thema’s als isolement en eenzaamheid zijn dan ook in de teksten geslopen. Growing en All I Know spreken voor zich. We zijn verantwoordelijk voor de wereld waarin we leven”, vertelt Raphael. Ik heb dat ook bewust in de songs verwerkt. Zo zingt hij op In The Mirror: “Maybe we’re just getting what we asked for / Maybe we should take a better look in the mirror”.

  Nieuw einde

  Wie naar de tracklist kijkt ziet ook interludes opduiken: ✨🌜🌕🌛❤️. “De songs moeten ruimte geven aan het gehoor om tot rust te komen. Visueel creëerde het ook rust en maakte de tracklist minder als één grote blok songs overkomen. Jammer genoeg konden de symbolen niet weergegeven worden op de streamingdiensten, maar je kan ze wel op het fysieke album zien.”

  Bovendien zitten er ook unieke verhalen verwerkt in de interludes: “Zo had het album oorspronkelijk op All You Need moeten eindigen, maar dat is een vrij sombere song. Ik was bij het afwerken van het album op een mooi moment in mijn leven. Ik stond op het punt om te trouwen, dus voelde het niet juist om zo somber af te sluiten. Ik wou met een positieve noot dit album eindigen. Mijn vrouw is Russisch en we praten Engels tegen elkaar. De song symboliseert onze relatie die zich over drie talen uitstrekt: in het eerste deel zing ik in het Frans, in het tweede deel zingen we samen in het Engels en zij sluit af met zang in het Russisch.”

  Op 28 april stelt Konoba het album voor in de Ancienne Belgique. “Ik kijk enorm uit naar de reacties van het publiek”, legt hij ons uit. “Ik heb het enorm gemist, maar ik hoop ook meer naar Vlaanderen te mogen trekken. Vanaf september ga ik Nederlandse les volgen om mijn kennis op te frissen.”

  “Er is nog altijd een harde grens tussen de Vlaamse en Waalse muziekindustrie”, zegt hij. “Ik kan uit mijn Spotify niet uitmaken of veel Vlamingen naar me luisteren. Toch doet mijn muziek het ook in Nederland goed. Ik heb daar ongeveer even veel luisteraars als in België.”

  N.v.d.r. dit interview werd midden februari 2022 afgenomen. 

  Album It Was Only A Dream is nu overal te beluisteren.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie