More

  Interview Nelleke uit ‘Expeditie Robinson’: “Voor mij is Herman een echte Robinson”

  -

  De Amsterdamse Nelleke Verkaart is model en baat samen met een vriendin een eigen sportschool uit. In het avonturenprogramma ‘Expeditie Robinson’ bleek ze een sterke speler te zijn, waardoor ze ook in het vizier kwam van de andere kandidaten die haar afgelopen week naar huis stemden. Wij hadden een gesprek met Nelleke.

  Eerst en vooral: hoe gaat het op dit moment met je? Is Nederland ook in lockdown?

  Ik heb met een vriendin een eigen sportschool opgericht, genaamd ‘Het Gymlokaal’. Het coronavirus is ook hier hard ingeslagen, zo hebben we alle abonnementen gepauzeerd. Er staat bij momenten zo’n 80 man in één ruimte, dat vonden we niet meer verantwoordelijk. We hebben dan ook, een dag voor de beslissing van de Nederlandse overheid, zelf beslist om de deuren gesloten te houden. Waarschijnlijk blijft dat duren tot 1 juni, maar alles om het virus zo snel mogelijk de kop in te drukken.

  Terug naar ‘Expeditie Robinson’. Hoelang duurde jouw Expeditie?

  Halverwege juni zijn we vertrokken, als je het helemaal uitspeelt dan blijf je 32 dagen op de Expeditie. Ik was in totaal bijna vier weken weg, waarvan 20 dagen in het programma. Je blijft iets langer dan de opnames zelf, omdat je niet meteen na de Expeditie mag vertrekken. Je krijgt namelijk eerst nog een medische controle om te kijken of je fysiek wel in staat bent om de reis naar huis te maken. Het verblijf heeft een flinke impact op je lichaam.

  ‘De eerste proef was echt een drama!’

  Je leek bij momenten de kat met de negen levens. Alle ellende begon bij de eerste proef in het zand, waardoor je naar het Belgische kamp moest.

  De eerste proef was echt een drama (lacht)! Ik was van kleins af aan fan van ‘Expeditie Robinson’. Het was mijn grootste droom om daaraan te mogen meedoen. Je bereid dat dan voor, zo heb ik jarenlang aanmeldingsvideo’s gemaakt. Je reist af naar de Filipijnen, waar die eerste proef dan eindelijk gaat beginnen, maar dan zit je muurvast in het zand. Ik was veel te braaf geweest door met m’n benen gestrekt op m’n handen te gaan zitten. Sommige kandidaten hadden tijdens het ingraven hun handen stiekem onder hun kont vandaan gehaald, waardoor ze makkelijker uit het zand konden komen. 

  Toen ik hoorde dat ik naar het Belgische team mocht, was ik wel heel blij. Zo bleef ik tenminste nog in de Expeditie. Voor hetzelfde geld moest ik meteen naar huis.

  Werd je hartelijk ontvangen door de Belgen?

  Ja. Ik werd best wel hartelijk ontvangen door de Belgen, maar je merkte wel dat ze een heel sterke band hadden. Het idee van: ‘de Belgen moeten met elkaar zo ver mogelijk geraken’. Ik was dan toch wel het vijfde wiel aan de wagen.

  Je bent model. Heb je moeten vechten tegen vooroordelen toen je in de Expeditie kwam?

  Ja, toch wel. Ten eerste kwam ik dat zand niet uit en dan hoorden ze ook nog dat ik model was. Toen voelde ik ook dat ze dachten van: ‘er is weer een modelletje bij’. Bij de tweede proef heb ik heel erg hard m’n best gedaan om te bewijzen dat het niet zo was. Ook op het eiland heb ik nooit een moment stilgezeten: hout sprokkelen, vuur maken, eten bereiden. Het modellenwerk is een onderdeel van mij, maar dat is niet alles.

  Nelleke en de Belgische Kevin / © VIER

  Heb je vrienden gemaakt op de Expeditie? Je lijkt het goed te kunnen vinden met Kevin.

  Kevin en ik konden het meteen vinden. Hij had ook het gevoel van: ‘hoor ik wel bij de groep, met al die spierbundels?’ Ik zweefde tijdens de Expeditie hele tijd tussen schip en wal. Ik kan het met iedereen nu wel vinden, zelfs met Koen kan ik door dezelfde deur (lacht)! Het zal wel nooit een goede vriend van me worden, maar het is allemaal oké en uitgepraat. Ik heb een goed contact met Kevin, maar echt vriendschappen zijn er bij mij niet ontstaan doordat ik er niet echt bij hoorde.

  Je ontsprong de eerste keer een eliminatie dankzij Wraakeiland.

  Dat was echt fantastisch. Reeds vanaf het moment toen we de proef verloren, hoopte ik dat er ergens nog een eiland was. Ik dacht: ‘laat me maar naar een vervelend eiland gaan’. Ik zou nooit opgeven. Die kans mocht niemand meer van mij afpakken. En zo bleek het ook (lacht).

  ‘Zij dachten: daar is ze weer!’

  Hoe was de sfeer nadat je terugkwam?

  Je zag dat niet op televisie, maar de eilandraad was de dag voor de samensmelting. Zo ging ik naar wraakeiland, won die proef tegen Farah en Eva op de balk. Daarna gingen we meteen door naar de samensmeltingsproef en dat allemaal op 24 uur! Toen ik de proef van het Wraakeiland had gewonnen was ik dan ook best blij. Dat zag je ook aan me. Ik had dat misschien iets subtieler moeten doen, dat is bij bepaalde kampgenoten niet in goede aarde gevallen. Zij dachten: ‘daar is ze weer!’

  In de vorige aflevering heeft Koen al z’n stemmen op jou ingezet. Had je dat verwacht?

  Ik voelde wel dat er bij Koen irritatie was ontstaan. Ik telde tijdens het voorlezen van de stemmen mee en dacht ze allemaal gehad te hebben, maar dan bleek Koen al zijn stemmen op mij ingezet te hebben. Het lijkt niet echt een hele slimme move om al je stemmen in te zetten. 

  Nelleke en haar Belgische kampgenoten / © VIER

  Er werd dit jaar hard ingezet om de sterkste spelers naar huis te stemmen. Vond je dat niet jammer?

  Aan de ene kant hoort dat wel bij het spel. In de tweede aflevering heb ik ook een verbond proberen sluiten met Kevin en Farah om Ruth eruit te stemmen. Ik heb niet in de positie gezeten om bondjes te smeden, maar als het kon, had ik ik het zeker ook gedaan. Het hoort ook bij het spel, maar het is aan de andere kant jammer dat daardoor de sterke Robinsons vroeg verloren gaan.

  Wie was het meeste Robinson voor jou?

  Voor mij is Herman een echte Robinson. Je ziet bij de uitzendingen erg veel over de proeven en complotten, maar weinig over het overleven op het eiland. Je zit het merendeel van de tijd wel daar op het eiland. Herman was dan ook de hele tijd bezig met het zoeken van eten. Het ene moment gingen we oesters plukken, het andere moment zee-egels eten. Met Herman op pad verveelde je jezelf nooit. Het is voor mij een echte Robinson.

  ‘Toen ik eruit lag, stond Arnaude ook klaar. Toen moest ik meteen een traantje laten.’

  Ex-kandidate Arnaude Bogaert was mee als kandidatenbegeleidster. Hoe was dat?

  Arnaude is zo’n lieve vrouw! Ten eerste heeft ze zelf dus ook de Expeditie meegemaakt, wat heel goed is voor een kandidatenbegeleider. Toen ik eruit lag, stond Arnaude ook klaar. Toen moest ik meteen een traantje laten. Ze is een heel fijn en warm mens, de perfecte persoon om te worden opgevangen na een exit in ‘Expeditie Robinson’.

  Wat heb je geleerd van de Expeditie?

  Dat je met heel weinig spullen gewoon volmaakt gelukkig kan zijn. Op het eiland had ik niet meer dan dan een shirt, een lange broek, een korte broek en bikini bij. Ik heb op geen moment andere spullen gemist, zelfs mijn telefoon niet. Het enige wat ik miste waren de personen thuis zoals m’n verloofde, hond en familie.

  ‘Expeditie Robinson’, donderdag 20u35 op VIER.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie