More

  INTERVIEW | High Hi over nieuwe album ‘Return To Dust’: “Radiohead heeft ook niet de rest van hun leven Creep gemaakt”

  © Marie Wynants

  INTERVIEW | High Hi over nieuwe album ‘Return To Dust’: “Radiohead heeft ook niet de rest van hun leven Creep gemaakt”

  -

  Afgelopen vrijdag bracht High hi haar nieuwe album Return To Dust uit. Wij hadden een gesprek met Anne-Sophie (28), Dieter (30) en Koen (30).

  De band rond Anne-Sophie Ooghe, Dieter Beerten en Koen Weverbergh werd een aantal jaren geleden geselecteerd voor de StuBru Nieuwe Lichting. Datzelfde jaar grepen ze eveneens naast een podiumplaats in de Humo’s Rock Rally, maar hard werken loont. Want een aantal jaar nadien verscheen album Firepool met hits als Daggers en 94A9. Vandaag, twee jaar later brengen ze hun nieuwe plaat Return To Dust uit.

  De plaat is een ommekeer ten opzichte van jullie debuut. Zijn jullie niet bang om fans van het eerste uur te verliezen?

  Dieter: “Nee. We hebben die plaat gehad. Live moeten we wel de mensen blijven bedienen. Je moet muziek niet alleen maken voor de fans. We maken muziek dat wij goed vinden. Het is muziek waar wij in geloven. Radiohead heeft ook niet de rest van hun leven Creep gemaakt. Fans van het eerste uur gaan misschien weg, maar uiteindelijk winnen we er anderen bij. Al denk ik ook niet dat we kortzichtige fans hebben.”

  Jullie zijn opnieuw in de studio gekropen met Daan Schepers. Waarom?

  Anne-Sophie: “Onze trip met Daan was nog niet af. We hebben met Firepool zo’n goede samenwerking gehad, dus we dachten nog eens te doen.”

  Dieter: “De plaat heeft ons geïnspireerd om te doen wat we wilden. Op de eerste plaat waren we beperkt. We voelden ons als rockers. We wilden geen elektronische klanken in onze muziek. De gitaar primeerde. Nu luisteren we naar zoveel meer muziek. We dachten: dat willen we ook maken.”

  Waarover zingen jullie op deze plaat? De clip van All Cool All Fine toont ons een wereld van vreemde wezens.

  Dieter: “De wezens zitten een hele tijd binnen. Ze zitten in hun veilige omgeving en kijken de hele tijd naar de televisie aan hun haardvuur. Uiteindelijk belanden ze zelf in de serie en neemt het haardvuur het hele huis over. De grens tussen fictie en realiteit vervaagt. Ze proberen weg te lopen van de realiteit, maar dat gaat niet. De titel van het album is dan ook Return To Dust: het gaat over begin en einde. De geboorte, het leven en tenslotte het einde. Let op: het is persoonlijk. Wat voor mij die ene betekenis heeft, kan voor iemand anders totaal verschillend zijn.”

  Welk nummer is voor jullie het belangrijkste?

  Anne-Sophie: “Return To Dust was voor ons een duidelijk breekpunt met de vorige plaat. Het maakte de richting van ons nieuw album duidelijk, nog voor we de andere nummers hadden.”

  Dieter: “We hebben meer te vertellen. Je denkt altijd als je 18 bent: ik ben getormenteerd, ik weet alles. Maar je hebt eigenlijk nog helemaal niets gezien. Met de tijd kan je ook meer muziek luisteren. Het geeft ruimte en inspiratie om breder te gaan. We hebben dat ook geprobeerd op dit album.”

  Een van de meest catchy nummers is Due Date. Waarover gaat die song?

  Dieter: “Over de wereld die signalen geeft om met ermee te stoppen. Het gaat over het uitstellen en negeren van alles wat de aarde ons zegt. Het is een wake-upcall voor klimaatverandering, maar ook veel meer.”

  Anne-Sophie, aan het einde van de song pak je fors uit met je stem. 

  Anne-Sophie: “Klopt. Ik luister af en toe eens Whitney Houston. Ik wou dan ook zo’n adlib gewoon eens proberen. De jongens dachten: waarom niet? We hebben geen dogma’s. Alles kan.”

  De plaat duurt zo’n 32 minuten.

  Koen: “Klopt. Het had geen zin om een langer album te maken. Het album moest goed voelen.”

  Dieter: “We willen een goeie plaat afleveren. Niet een waar je de helft van de nummers liever overslaat. We zijn ook niet de band die veel nummers schrijven om dan een selectie maken. We hebben elf à twaalf nummers gemaakt, waarvan negen het uiteindelijk gehaald hebben.”

  Wat is jullie band met Jungle?

  Dieter: “We kennen de zanger van Jungle via via. Hij woonde een tijdje geleden in Antwerpen. We hadden hem Return To Dust laten horen en hij was meteen fan. Op die manier hebben we hun mixer doorgespeeld gekregen. De plaat is er grootser door gaan klinken. Het was de kers op de taart.”

  Zijn jullie perfectionistisch?

  Anne-Sophie: “Ja. We moeten meer luisteren naar de mensen. Soms hebben we het gevoel dat we een slecht optreden gespeeld hebben, maar zegt het publiek dat de show geweldig was. We moeten dat leren loslaten. Vooral Dieter heeft het er moeilijk mee. We willen de mensen niet teleurstellen.”

  Return To Dust is nu overal te streamen.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie