More

  Foto credits: Roen Lommelen

  INTERVIEW | Gustaph brengt ‘Faith In What You Feel’ uit: ‘Als je je vasthoudt aan je waarden kunnen goede dingen gebeuren’

  -

  Eén jaar na het aanstekelijke ‘Because of You’, goed voor een mooie 7e plaats op het Eurovisiesongfestival 2023, brengt Gustaph vandaag ‘Faith In What You Feel’ uit. “Ik ben van nature iemand met het glas halfvol.”

  Faith In What You Feel kan letterlijk vertaald worden naar ‘vertrouwen hebben in wat je voelt’. Hoe kwam je op het idee om dit nummer te maken? En waarom juist nu?

  “Alles wat er gebeurd is met Eurovision, de Zomerhit nominatie alsook de MIA nominaties waren ongelofelijke zeges, waar ik ongelofelijk blij om was. Ik was nog nooit echt in dit soort van mainstream aandacht terechtgekomen, waar ik nog steeds heel blij om ben. Het is wel een soort van meta gegeven als artiest en schrijver – ik kon voor de eerste keer naar mezelf kijken vanuit een ander perspectief. In het meer mainstream perspectief zag ik dat ik nog altijd mezelf kon blijven en me kon vasthouden aan waarden die voor mij belangrijk bleven, zowel artistiek als persoonlijk.”

  “Wat altijd terugkwam, was dat ik altijd vertrouwen had dat het goed ging komen. Ik had altijd het vertrouwen dat mijn standaard om naar muziek te kijken en mijn standaard van leven iets waard zijn. Je moet trouw blijven aan jezelf en niet veranderen. Ik ben van nature iemand met het glas halfvol. Dit was het bewijs voor mij: als je je vasthoudt aan je waarden kunnen goede dingen gebeuren. Dit heeft te maken met het feit dat er heel veel tegen ons wordt gezegd als mens, misschien ook als artiest: dat je met ellebogenwerk dingen moet bereiken bijvoorbeeld. Dat je een haai moet zijn. Dus ik had zoiets van: nee, ik ben niet zo. Ik kan niet zo door het leven gaan.”

  “Desalniettemin heb ik mijn eigen pad kunnen effenen. Het heeft tijd en levenslessen nodig gehad, maar ik ben er wel geraakt. Dan is het sleutelwoord: vertrouwen hebben in jouw gut feeling en in jezelf.”

  Het nummer is geïnspireerd op de eerste houseplaten uit de jaren 80. Is dat omdat je zelf fan bent van het genre en mogen wij ons naar de toekomst toe verwachten aan meer songs die hierdoor geïnspireerd zijn?

  “Ik denk dat alles wat uit disco is voortgevloeid, zoals house en techno, mij altijd heeft beïnvloed. Ik word heel hard beïnvloed door dance culture. Voor het songfestivalverhaal begon, had ik mij al heel hard geworteld in dat genre, bij labels als We Play House Recordings. Tijdens het schrijfproces van ‘Faith in What You Feel’, dat begon in februari, was het voor mij duidelijk dat ik iets positiefs wou doen. Drie platen die een grote invloed op mij hadden, waren That’s the Way Love Is van Ten City, Promised Land van Joe Smooth en It’s All Right van Sterling Void. Dat waren de eerste platen in het genre die op de grens van pop aan het flirten waren, en een positieve boodschap hadden. Ik werd heel hard geïnspireerd door deze flow van positiviteit.”

  Deze zomer heb je heel wat concerten op de agenda staan. Heb je al een idee over hoe je dit nummer live zal brengen?

  “Daar zijn we op dit moment volop mee bezig. We gaan sowieso terug met een liveband on the road. Vorig jaar hadden we ook getoerd, wat heel snel na het songfestival was. Toen kozen we voor een heel goede liveshow. Dit jaar is het duidelijk dat we meer een visueel element willen vermengen bij de optredens.”

  “Bij mijn muziek, en ook bij ‘Because of You’, is er het idee dat mensen meezingen met mij. Backing vocals zijn belangrijk: bij dit nummer zongen Monique Harcum, Chantal Kashala, Nina Babet en Sandrine Van Handenhoven. De gospelvibe zal zeker aanwezig zijn. Ik zal nog niet te veel zeggen, maar mode zal weer een grote rol spelen. Bereid je voor op veel costume changes!”

  Het Eurovisiesongfestival is dinsdag uit zijn startblokken geschoten. Op donderdag is het de beurt aan Mustii. Heb je tips voor hem?

  “Ik sta in heel direct contact met Mustii: we bellen elkaar elke week kort op. Ik leerde hem kennen tijdens Drag Race Belgique, waar hij in de jury zetelt en ik gastjurylid was. Volgens mij werd hij toen net bekend gemaakt als Belgische kandidaat voor het songfestival. Toen gaf ik hem mijn telefoonnummer en vertelde dat hij altijd bij mij terechtkan met vragen of om een soort point of view te krijgen.”

  “We hebben een aantal keren in Brussel afgesproken, en na zijn eerste Eurovision repetitie hebben we even gebeld. Uit eigen ervaring weet ik dat de eerste repetities gepaard gaan met nervous breakdowns, omdat er nog zoveel geregeld moet worden en moet worden afgesteld. We hebben er lang over gebabbeld. Mustii is duidelijk een performer, niet alleen als muzikant maar ook als acteur. Op een podium staan, met de camera’s werken.. zijn voor hem in principe makkelijker dan voor iemand die net begonnen is. Wat ik tegen hem wil zeggen: vertrouw op jouw artistry. Hij is iemand met een ongelofelijke naturel: als dat altijd aanwezig blijft in zijn optreden, dan zie ik dat echt allemaal goedkomen.”

  Als we nog één bonusvraag mogen stellen: naar wie zouden jouw douze points gaan?

  “Als chauvinist ga ik zeker Mustii vermelden, omdat ik heel hard in hem geloof. Ik vind het een heel goed nummer, wat er echt uitspringt. Sinds de eerste halve finale ben ik onwaarschijnlijk grote fan geworden van Bambie Thug, uit Ierland. Dat was voor mij iets dat het Eurosongfestival oversteeg qua performance. Dat is eigenlijk wat je wilt: dat het niet de clichés zijn, de dingen die we al duizend keer hebben gezien. Voor mij stak Bambie Thug er daarom met kop en schouders bovenuit. Ik hoop dat die zeer ver zal geraken op Eurovision.”

  Noot van de redacteur: dit interview werd afgenomen vóór de tweede halve finale van Eurovision.

  ‘Faith In What You Feel’ is vanaf vandaag op alle streamingsplatformen te beluisteren. Gustaph zelf aan het werk zien deze zomer?  Dat kan!

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie