In Nederland is Goldband goed op weg om een gevestigde waarde te worden in de muziekindustrie. Met boekingen op Down The Rabbit Hole, DGTL, ZeeZout en Dauwpop kan je ze de revelatie van 2021 noemen. Met single De Langste Nacht hebben ze een post-corona-anthem klaar dat ongetwijfeld ook in Vlaanderen harten zal veroveren. Wij hadden een gesprek met twee van de drie bandleden: Boaz Kok en Karel Gerlach.
“Dit wordt een van de vetste interviews ooit”, verzekert Boaz terwijl we nog even moeten wachten op Karel.
“Gerrie, waar ben je?”
“Zo, een bloemetje erbij”, vertelt Karel terwijl hij zijn telefoon tegen een met bloemen gevulde vaas balanceert.
Hun eigen project beschrijven ze als een bouwmarkt-popsensatie. Met een bandnaam vernoemd naar een bekend merk van gipspleister roepen de drie zingende stukadoors duizend-en-een vragen op. Ze hebben in België een muzikaal neefje zitten, Willy Organ, die sinds 2020 met een soortgelijk genre Vlaamse harten verovert. Al begon het voor Goldband al een jaar eerder. “We kennen elkaar al van kinds af aan uit de bouw. Onze vaders waren stukadoors”, legt Karel uit. “Ik heb toen op een bepaald moment een muziekstudie gedaan. Voor een schoolproject heb ik ons met z’n drieën bij elkaar gebracht. Dat is toen een beetje uit de hand gelopen.”
Boaz vult aan: “Eerst hadden Karel en Milo (Driessen, red.) nog een ander project, maar ze gingen er niet vol voor. De focus lag toen nog op andere dingen, zoals stuccen, voetbal en vrouwen. Ze vroegen me erbij en toen hebben we in het huis van Milo’s tante twaalf tracks gemaakt.” Zo ontstond in 2019 debuut-ep Dun Smeren Geld Verdienen. Sindsdien werkten ze gestaag aan hun populariteit met een passage op Noorderslag en met een doorbraak op de Nederlandse radio en televisie tot gevolg. De Nederlandse radiozender 3FM riep ze uit tot Megahit en Studio Brussel nodigde de vriendelijke Nederlanders uit in Brussel. De Nederlandse krant De Volkskrant riep ze zelfs uit tot belofte van 2021.
“Mensen wisten initieel niet of we het serieus meenden of een grap maakten”
“Mensen wisten initieel niet of we het serieus meenden of een grap maakten”, legt Boaz uit. “We hadden onze muziek flink gehypet bij vrienden en via PIP, een nachtclub in Den Haag waar Milo en ik werkten en waaraan we geaffilieerd zijn met de band. Voor ons was het vanaf moment één duidelijk: dit is echt.”
“Het was for real”, beaamt Karel. “Het was dit, of we moesten op zoek naar iets anders dat zou werken.”
(Lees verder onder de video.)
Coronajaar
Hoe het voorbije jaar voor de band verliep? “In eerste instantie niet zo goed. (lacht) We hadden nog maar net onze prognoses gemaakt met inkomsten voor 2020, of de pandemie was begonnen. Dat is toch helemaal anders uitgedraaid”, zegt Boaz. “Al probeer ik er zo positief mogelijk op terug te kijken”, benadrukt Karel. “Corona heeft ons eigenlijk ook geholpen. Het is er voor ons niet slechter op geworden.”
Nu hebben de heren een waar post-lockdown-anthem klaar. Een song over het verlangen om jezelf te kunnen verliezen in de nacht en de onwennigheid van menselijke aanraking die er het afgelopen jaar langzaam is ingeslopen. “We hebben deze song op een schrijfsessie in Friesland gemaakt. In eerste instantie wilden we er niets mee doen: we vonden het te ‘Bloemendaal’ klinken. Denk aan deephouse, strandvibes: dat soort muziek”, legt Boaz uit. “De Langste Nacht was een pain in the ass”, vult Karel aan. “We hebben heel vaak het nummer omgegooid en verschillende structuren gebruikt. Het was niet makkelijk om tot dit resultaat te komen.”
Over het album dat er in augustus aankomt, kunnen de heren al één ding kwijt: “Je zal helemaal gek worden. Het wordt een rollercoaster aan emoties. Alles is wel tijdens corona geschreven, maar deze single is het enige lied waarmee we specifiek over deze tijd zingen. De andere songs op het album zijn allemaal tijdloos. Aan één track moeten we nog een paar dingetjes aanpassen, al komt die sowieso ook op het album.”
Hoe ze Vlaanderen met Nederland vergelijken? “Het is altijd een plezier om naar België te komen. Het publiek is altijd razend enthousiast. Knalsongs zoals Dit Is Voor Jou worden in België heel goed ontvangen”, legt Karel uit. “We komen België binnenkort heus wel weer overhoop halen!”, besluiten ze.