More

  © Tone Verswijvel

  Interview First over hun debuut EP: “Artiesten als Fever Ray en Crystal Castles zijn een mooi uitgangspunt voor als ik schrijf”

  -

  Met hun elektronisch project First vormen Elektronica muzikant Pieter Vochten en  zangeres/muzikant Jasmin Smolders een balans tussen ruwe en breekbare elementen. Met hun industriële beats, eclectische synths en heldere klanken vormen zij een donker geheel met referenties naar o.a. Fever Ray en Crystal Castles. Vandaag brengen ze hun debuut EP uit. We hadden met hun er een gesprek over.
   

  Eerst en vooral: hoe is het met jullie in deze coronatijden?

  Vrij goed. Er is nu ongelooflijk veel tijd om muziek te schrijven en dat is erg fijn. Ik geniet enorm van die extra tijd. 

  Voor wat staat First en vanwaar kennen jullie elkaar?

  Ik wilde een korte naam zonder al te veel betekenis die goed bekte (lacht). Pieter heb ik leren kennen aan de PXL Music. We studeerden daar samen.

  Wat was de inspiratie om deze EP te maken?

  We hebben hard gewerkt aan de setlist van First. Veel nieuwe nummers bijgeschreven en uitgewerkt. Het was gewoon tijd voor die eerste EP.

  Zijn er specifieke muzikanten waar jullie naar opgekeken hebben ter inspiratie?

  Artiesten als Fever Ray en Crystal Castles zijn een mooi uitgangspunt voor wanneer ik muziek schrijf.

  Wanneer zijn jullie begonnen met de opnames? Hoe was het proces?

  Bij ons werkt het niet echt met opnames. We zijn een elektronisch duo, dus werken heel compact. We hebben de plaat zelf geproducet. Ik schrijf de basis van de songs, thuis werk ik in Logic, dat is een softwareprogramma om muziek in de maken. Dan kom ik bij Pieter en voegt hij nog heel veel toe, qua beats, sounds en werkt daarnaast de volledige productie uit. Dat is allemaal heel organisch gegaan, in ons kot.

  ‘Tot op een dag mijn lief de mp3 terug vond tussen zijn bestanden.’

  Wat is het verhaal achter laatste single ‘To Long’?

  Met één ‘o’ dus het nummer gaat dus wel degelijk over verlangen. Ik schrijf de song en werkte die samen met Pieter uit, om al snel te verdwijnen tussen alle losse demo’s die ik niet meer goed genoeg vond (lacht). Tot op een dag mijn lief de mp3 terug vond tussen zijn bestanden. Ik denk dat ik het hem ooit eens had doorgestuurd.

  Het was een herontdekking en we besliste om To Long een tweede kans te geven. Wat bleek dat het nummer ook meteen onze sterkste track was qua productie en in onze live set. Het nummer lag plots heel nauw aan het hart en voelde plots alle gevoelens die erachter schuil hielden.

  Hoe is de artwork tot stand gekomen?

  Voor de foto op de EP cover werkte in samen met fotografe Alessandra Ruyten. Haar stijl sluit heel mooi aan bij die van First en zo ontstond er een heel mooie foto reeks waarvan we nu alvast de eerste als EP cover mogen onthullen.

  Volgt er nog meer nieuwe muziek?

  In het najaar volgt onze tweede EP, dus stay tuned!

  Debuut EP ‘First’ is vanaf vandaag overal te streamen.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie