More

    INTERVIEW | Clouseau aan het begin van hun ‘Tweesprong’-tour: “We gaan voor een Sportpaleiseffect in kleinere zalen”

    © Bert De Beleyr

    INTERVIEW | Clouseau aan het begin van hun ‘Tweesprong’-tour: “We gaan voor een Sportpaleiseffect in kleinere zalen”

    -

    Na twee jaar corona-uitstel trad Clouseau op 27 oktober eindelijk weer op. In de Capitole in Gent was de sfeer uitbundig en kon niemand de heupen bedwingen. Reporter Larissa Sowowna sprak de gebroeders Wauters voor aanvang van het concert.

    Alles heeft een hele tijd stilgelegen door de coronacrisis. Is er in die tijd nog gewerkt aan andere muziek?

    Koen Wauters: “Zeker. We hebben een volledig album klaarliggen. Op een bepaald moment mochten we allemaal maar één knuffelcontact hebben. Toen heeft Kris als knuffelcontact voor zijn schrijfmaat Stefaan Fernande gekozen. Zij zijn toen samen beginnen schrijven en voor ze het wisten lagen er genoeg nummers voor één album klaar.”

    Kris: “Vandaag (27 oktober in de Gentse Capitole, red.) spelen we de eerste single uit dat album voor de eerste keer live. Die single komt vrijdag (29 oktober, red.) uit en heet Een keer in een leven.”

    Is er al een releasedatum voor het volledige album?

    Kris: “Normaal eind maart.”

    Waarom dan pas?

    Koen: “Veel mensen die in coronatijden geschreven hebben, willen nu releasen. De bedrijven die vinyl persen, zitten nu overvol. Hierdoor duurt het heel lang voor je effectief kunt uitbrengen. Dus dachten wij: ‘We nemen nog tijd voor een single’ om dan uiteindelijk in maart te kunnen releasen.”

    Is er een favoriete song op de vorige plaat Tweesprong?

    Koen: “Ik vind Tijdmachine nog altijd een fantastisch nummer om te zingen. Maar tenzij je me het geweer tegen de slaap zet, zou ik geen favoriet nummer kunnen kiezen.”

    Kris: “Je kunt aan een ouder ook niet vragen wie het favoriete kind is.”

    (lees verder onder de video)

    Hoe blijven jullie zowel jonge als oude luisteraars aantrekken?

    Koen: “Geen idee hoe dat komt, maar we zien wel veel mensen die erin worden meegesleurd door hun ouders en natuurlijk proberen we muzikaal fris te blijven. Wat tegenwoordig zogezegd hip is op de radio, daar doen we niet aan mee.”

    Kris: “Er is niemand in Vlaanderen die doet wat wij doen. We hebben recent twee dagen in Het Depot in Leuven gespeeld. Daar zagen we enorm veel jong volk dat ook nummers van Tweesprong kende en meezong. Daar staan wij dan ook van te kijken.”

    Koen: “In de tijd dat we nog veel in het Sportpaleis speelden, waren dat ook altijd leeftijden van zeven tot zeventig jaar. We brachten niet alleen verschillende generaties samen – van moeders tot grootmoeders. We brachten ook verschillende sociale klassen in één zaal. In ons publiek zitten zowel dokters, verpleegsters als advocaten die allemaal ‘Nobelprijs’ meezingen.”

    Kris: “Eigenlijk is het niet zo raar dat als je al 35 à 36 jaar aan het spelen bent – en je het geluk hebt dat de radio’s het blijven draaien – ook jonge mensen onze muziek kennen. Je hebt veel bands die enkel door intellectuelen of door het uitgaanstype gesmaakt worden. Bij ons ligt dat helemaal open.”

    Zijn er nog plannen voor een nieuwe concertreeks in het Sportpaleis?

    Koen: “We hebben twaalf reeksen gespeeld in het Sportpaleis. Op den duur hadden we alle mogelijke kanten en hoeken gezien en dachten we: ‘Hier gaan we nu even mee stoppen.’ Want nadien zijn er ook veel andere mensen ook in het Sportpaleis gaan spelen en dachten wij: ‘Wat is er nog speciaal aan?’”

    “Dat klinkt misschien een beetje arrogant, want het blijft natuurlijk het Sportpaleis. Wij wilden echt op zoek gaan naar een andere manier van naar buiten komen. Iets dat het Sportpaleis kan vervangen en waar wij dan de eerste mee zijn. Dus we zijn van plan om volgend jaar een tournee op te starten, maar we kunnen er nog niet veel over kwijt. Het zal dan wel in kleinere zalen zijn, maar het zal nog steeds op een unieke manier zijn. We gaan nog altijd voor dat Sportpaleis-effect, maar dan op een andere manier.”

    “Voor veel tieners ben jij de papa van Zita Wauters hé”

    Koen, hoe gaan uw kinderen om met een beroemde papa?

    Kris: “Voor veel tieners ben jij de papa van Zita Wauters hé.”

    Koen: “Mijn kinderen hebben nooit anders geweten dat papa een bekend persoon Eerlijk gezegd heb ik daar veel te weinig bij stilgestaan. Ik heb nooit nagedacht over de impact die het zou hebben omdat ik mezelf gewoon als hun papa zie en niet als de bekende papa. Maar voor hen had het wel duidelijke gevolgen. Als ik aan Zita suggereer om van school te veranderen of naar het kunsthumaniora te gaan, dan wilt ze dat niet omdat het zolang duurt voor ze zich ergens heeft aangepast. Ze wordt als ‘dochter van’ met argusogen bekeken. ”

    “Zita heeft al wat zaken in de media gedaan, zoals in een film gespeeld en enkele zaken gedaan voor Ketnet. Maar goed, zij zien hoe ik ermee omga en ik hoop dat ze daar iets van overnemen.”

    Denk je dat er een kans is dat Zita beroemder wordt dan jullie?

    Koen: “Dat is mogelijk, maar ik heb haar ook al gezegd dat als ze hierin wilt voortdoen, ze de consequenties moet kennen. In de spotlights leven en overal nagekeken worden, is iets dat je moet willen. Natuurlijk is ze dat ook al haar hele leven gewend. Zo zijn we bijvoorbeeld nog nooit op restaurant geweest zonder aangesproken te worden. Zita doet wat ze wilt en wordt nergens in gepusht.”

    “Uiteindelijk kruipt het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus de kans is zeker bestaande. Ze heeft er talent voor, maar zal dubbel zo hard beoordeeld worden, omdat ze de naam Wauters draagt. Toch zal ook de mentaliteit aanwezig moeten zijn, want je kan niet enkel op wat talent teren. We zullen wel zien wat het wordt, zolang ze maar gelukkig is.”

    Dit artikel verscheen eerder op StampMedia.

    Advertentie
    Advertentie

    Lees Meer

    Advertentie