More

  INTERVIEW. Charlotte Sieben ging voor een kleine rol, maar bemachtigde meteen een hoofdrol in de Vlaamse televisieserie ‘Familie’

  © VTM

  INTERVIEW. Charlotte Sieben ging voor een kleine rol, maar bemachtigde meteen een hoofdrol in de Vlaamse televisieserie ‘Familie’

  -

  Het dertigste seizoen van de soapserie Familie is volop bezig en vandaag keert een oude bekende terug: Louise Van den Bossche, de dochter van Peter. Deze keer zal echter Charlotte Sieben (22) het personage vertolken en niet de gekende Sarah-Lynn Clerckx. Met de rol van Louise maakt zij haar groot televisiedebuut in Vlaanderen.

  Hoe is het voor jou allemaal begonnen?

  Ik kreeg een telefoontje van een onbekend telefoonnummer. Op dat moment was ik net getest op corona, dus ik dacht dat ik opgebeld zou worden voor mijn resultaten. Ik nam op en aan de andere kant van de lijn hoorde ik: “Het is met Zodiak.” Toen dacht ik: “Wat een rare naam voor een testcentrum”, want corona was in die tijd nog maar net in het land. Ik antwoordde: “Het is in verband met mijn coronatest, toch?” “Nee, nee, het is van Familie.” “Familie?” “De serie.” Dat was een heel gek moment. Ze vroeg me of ik auditie wou komen doen voor de rol van Isa, een achttienjarig meisje, hoewel ik een stuk ouder ben.

  Hoe is je auditie verlopen? 

  Toen ik ter plaatse kwam, zag ik veel jongere meisjes staan en voelde ik me niet echt op mijn plaats. Ik zag eruit alsof ik van een camping kwam en sms’te naar mijn moeder: “Mama, ik denk dat ik hier ga vertrekken.” (lacht) Ik had een rokje aan, een paar stevige laarzen, bijzondere kettingen en mijn haar was los, maar erg warrig. De auditie was wel een van mijn eerste leuke audities en was samen met Aaron Blommaert, die Raven speelt in de serie. We hadden vrijwel meteen een goede klik. Het viel me op dat hij super aangenaam is, supergetalenteerd en iemand zalig om als tegenspeler te hebben bij een auditie. Hij was zelf stiekem ook behoorlijk enthousiast. Na lang wachten, kreeg ik een telefoontje op school om langs te komen. Toen kreeg ik te horen dat ik Isa niet zou spelen en vroegen ze of ik de rol van Louise Van den Bossche zag zitten.

  Wat was jouw allereerste reactie toen je hoorde dat je de rol had?

  Toen ik de rol van Louise kreeg, had ik niet direct door wie ze juist bedoelde. Het was al een tijdje geleden dat ik echt aandachtig naar de serie had gekeken, maar ze zat nog steeds in mijn achterhoofd. Toch had ik nog wat opfrissing nodig. Een ding wist ik meteen: Louise lijkt wel op mij. Zij is ook iemand die een sterke ambitie heeft om haar ding te doen, maar af en toe toch een afwachtende houding aanneemt. Ze is toch iemand die volledig haar eigen pad kiest. Ze is een stoere dame, vind ik.

  Charlotte Sieben met Gunther Levi, die haar vader Peter speelt in de soap / © VTM

  “Sarah-Lynn heeft haar rol als Louise zeer goed gespeeld.”

  Heb je schrik om het personage te spelen? 

  Sarah-Lynn heeft haar rol als Louise zeer goed gespeeld. Ze heeft terecht een heel grote fanbase en mensen mogen het terecht jammer vinden dat ze die Louise niet meer zullen zien. Iedereen heeft recht op die opinie, maar ik hoop toch dat ik de kans krijg om mijn eigen versie van Louise te laten zien. Volgens mij heb ik een of twee scènes van Sarah-Lynn gevolgd en daarna bewust geen enkele meer. Ik wil mijn Louise neerzetten en wil niet dat mensen gaan vergelijken. Sarah-Lynn had haar Louise, die ze al die jaren heel mooi heeft neergezet en die de hare blijft. Nu is het tijd voor een nieuwe en iets meer volwassen Louise, en dat zal mijn Louise zijn. Ze is een jonge twintiger op zoek naar haar eigenheid, naar onafhankelijkheid en ze wil aan haar leven beginnen. Dat vind ik leuk, want dat is waar ik zelf ook mee bezig ben.

  Is dit je debuut op het grote scherm? 

  Nee, als je een lijk meetelt. (lacht) In Professor T. speelde ik ooit een rol. Daarin had ik zelfs een seksscène, want ik speelde een sugarbaby. Al was ik vrij snel dood, want ik was degene die vermoord werd in die aflevering. Het was een van mijn eerste echte ervaringen op set. Koen De Bouw liep daar ook rond en ik voelde me echt geïntimideerd.

  Heb je een voorkeur voor een genre?

  Een goede afwisseling in het leven is het leukst, zeker binnen dit beroep. Altijd het serieuze of het luchtige werk wordt na een tijd wat saai. Professor T. was een enorm fijne en leerzame ervaring. Die deed me inzien dat ik deze job graag doe. Dat ik die nu kan verderzetten bij Familie is gewoon geweldig. Ik kan mijn speelstijl ontdekken in een zeer veilige plaats en met veel plezier. Ik vind het trouwens te gek dat ik het mijn werk kan noemen, want ik maak echt heel veel plezier!

  Wou je altijd al acteren? 

  Ik ben iemand die leeft met obsessies. Ik kan helemaal opgaan in films. Die teksten uit mijn hoofd leren, kan me helemaal consumeren. Op mijn twaalfde had ik een grote obsessie voor Jennifer Lawrence. Zij is een pure, eerlijke actrice. Ik keek zo fel naar haar op dat ik al haar scènes begon na te bootsen. Ik heb The Hunger Games waarschijnlijk 80.000 keer gezien. (lacht) Elk interview dat ze ooit gaf; ik keek ze allemaal. Door haar besefte ik: ik wil dat ook doen. Ik wil acteren. Vervolgens studeerde ik aan het Lemmensinstituut, dan aan LUCA School Of Arts in Leuven, en daarna volgde ik journalistiek in Antwerpen.

  “Een acteerschool kan je maken of breken.”

  Waarom ben je overgeschakeld van acteren naar journalistiek?

  Er is een statement waar ik achter sta. ‘Een acteerschool kan je maken of breken.’ Als je je op het verkeerde moment in je leven bevindt – je gaat door een onzekere tijd, een mentaal moeilijke tijd, je bent te jong, te oud – kan de acteerschool je breken. Ik verloor mijn plezier en mijn zin om te acteren in de acteerschool omdat de fun er voor mij af was en ik geen zelfvertrouwen meer had. Ik durfde zelfs niet meer op een podium te staan. Er is voor mij nooit een stop geweest, maar ik wou ook een diploma als plan B. Zo belandde ik bij journalistiek.

  Kan je ons al iets meer vertellen over wat er met Louise gaat gebeuren?

  Louise reist de wereld rond en ze besluit een tussenstop te maken in Italië. Daar neemt ze deel aan een klimaatactie, maar die loopt uit de hand en ze belandt in de gevangenis, waar Peter haar komt halen. Heel abrupt komt er een einde aan haar wereldreis en ziet ze haar vader terug op een manier die ze eigenlijk niet had verwacht. Ze keert terug naar huis en moet haar oude leven weer oppakken, terwijl ze die twee jaar totaal zelfstandig heeft geleefd. Ze wil heel graag die onafhankelijkheid, die volwassenheid, haar eigen ding kunnen doen en daar is ze op alle mogelijke manieren naar op zoek.

  Wat zijn je ambities voor de toekomst? 

  Ik laat nu alles gewoon op me afkomen. Ik wil eerst Familie goed doen en ervoor zorgen dat ik in de flow zit voordat ik iets anders ga doen. Ik zou wel eens iets voor de radio willen doen, en stiekem is het mijn grote droom om ooit een Disneyprinses te vertolken. (lacht)

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie