More

  INTERVIEW. Awsten Knight (Waterparks): “Als iemand anders dit album had geschreven, zou ik jaloers zijn”

  -

  Greatest Hits, het laatste album van Waterparks is ondertussen al meer dan een maand uit. Wij gaven het album vijf sterren, maar waren niet als enigen onder de indruk. Ook Kerrang!, NME en Rocksound waren razend enthousiast. De band groeit aan populariteit in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, en ook in Nederland gaven ze al concerten. In België zijn ze echter nog een meer onbekende naam. Wij spraken met zanger Awsten Knight over de thema’s van hun laatste album, familiebezoek en grote dromen.

  In België zijn jullie nog niet doorgebroken. Wat moeten we weten over Waterparks? 

  Jullie moeten weten dat we cool, chill en leuk zijn. We zijn ook heel lang, sterk en intimiderend. (lacht) We hebben net een album uitgebracht, Greatest Hits. Het is heel goed en als je er naar luistert, zou je er wel eens van kunnen houden. Hoewel we nog nooit een optreden gaven in België, ga ik er werk van maken. We komen zo snel mogelijk!

  Het album behandelt thema’s als angst en eenzaamheid. Heeft dat iets te maken met de pandemie en lockdown? 

  Ik weet zeker dat dat een invloed heeft gehad. Langs de andere kant werkt mijn brein ook gewoon op die manier, maar ik geloof dat het wel versterkt is door een jaar binnen te zitten zonder gezelschap. Wanneer je zo geïsoleerd bent, word je gedwongen om naar jezelf te kijken en dingen te ontdekken. Dat leidt naar zelfreflectie, op goede en slechte manieren.

  Dus dat is iets dat de pandemie voor je gedaan heeft, meer zelfreflectie?

  Het is grappig dat je zegt dat het dat voor me gedaan heeft. Ik zou zelf eerder zeggen dat dat me aangedaan is. Het was niet dat ik dat nu graag wilde. Maar ja, de pandemie heeft wel voor meer zelfreflectie gezorgd.

  Je vermeldt het woord soundtrack meerdere keren op het album, in Snow Globe en Ice Bath. Zou je het album graag gebruiken in een film of musical? 

  Wooow, dat weet ik niet. Misschien wel. Als er ooit een Waterparks-musical gemaakt wordt, zou ik zeker gaan kijken. Ik zou op de eerste rij zitten, enorm enthousiast. Stel je voor dat Broadway-zangers de nummers zouden zingen! (zingt Snow Globe met een musical-stem) Ik zou het geweldig vinden.

  Wie zou jouw rol spelen? 

  Dat is een moeilijke vraag. Ik ken niet veel Broadway-acteurs. Ik zou het wel een keer zelf willen doen, one night only. Dat zou speciaal zijn. 

  En als het een film zou zijn, wie zou jou dan spelen en waar zou het over gaan? 

  Ik zou gespeeld worden door Ryan Reynolds, we zien er exact hetzelfde uit. (lacht) Eerlijk, het zou waarschijnlijk een heel dromerige film worden. Niet altijd op een positieve of vrolijke manier, maar meer alsof het uit een andere dimensie komt. Een soort surreële film. Ik heb zelf een speciale band met films. Toen mijn grootmoeder jonger was, had ze een videotheek. Als ik hen bezocht in Ohio, stal ik altijd verschillende dvd’s. Ze had rijen en rijen in de kelder staan, en ik stond er naar te kijken en koos er enkele uit. Zo heb ik ooit het vierde seizoen van Curb Your Enthusiasm genomen. Daar was ik veel te jong voor toen.

  Nu we toch over familie praten… In Lowkey As Hell zeg je dat je je ouders vaker moet bellen zodat ze zich geen zorgen maken. Doe je dat nu ook? 

  Wanneer ik tijd heb. Ik heb ze pas nog gezien. Mijn vaders verjaardag en Vaderdag zijn maar een dag van elkaar verwijderd, dus ik vond dat ik naar Houston moest vliegen en op bezoek moest gaan (Awsten Knight woont in Los Angeles n.v.d.r.). Niet veel later waren we bezig met optredens in platenwinkels en toen gingen we weer naar Houston. Dus de laatste tijd heb ik hen vaak gezien. 

  Gesproken van de optredens in de platenwinkels, is het vreemd om weer fans te ontmoeten na de pandemie? 

  Ja, maar op een goede manier. Vreemd klinkt zo negatief, zo bedoel ik het zeker niet. Maar het is wel raar om ineens weer zoveel mensen te zien. Ik ben blij dat iedereen cool is geweest over mondmaskers en vaccinatie.

  In andere interviews heb ik je vaak horen zeggen dat elk album beter is dan het vorig. Dit album heet Greatest Hits. Is het dan ook het laatste album? 

  Misschien, maar waarschijnlijk niet. Ik weet niet of Waterparks voor eeuwig is, toch niet zoals het nu is. Ik denk niet dat ik dit altijd kan blijven doen. Het is geweldig, maar er kruipt zo veel tijd in, ik ben er 99 procent van de tijd mee bezig. Maar voorlopig blijven we doorgaan. Er staat nog te veel op de bucket list. We zijn nog niet klaar. Zo wil ik zeker nog een album dat platina gaat.

  Greatest Hits eindigt met het nummer See You In The Future. Maar hoe zie je je eigen toekomst? Waar zal je binnen vijf jaar staan? 

  Hopelijk heb ik tegen die tijd een film gescoord. Er is zoveel dat ik gedaan wil hebben, ik heb nog veel werk. Ik wil meer kledij ontwerpen en de lijn die ik nu ontworpen heb uitbrengen. Ik wil beter worden in producen. Er is nog zoveel te doen, maar dat wil ik nog niet allemaal aan de wereld vertellen. Als het er dan niet van komt, of het duurt nog een eeuwigheid, zit niemand er op te wachten. Daarom hou ik het voor mezelf tot het klaar is. 

  Wat vind je belangrijk in muziek? 

  Ik hou van artiesten die voortdurend van stijl veranderen. Er zijn mensen die elk album een ander geluid geven, en toch blijven ze goed. Dat is hoe je weet dat iemand een echte artiest is. Ze nemen een stijl en doen dat goed. Maar daarna gaan ze een andere weg op en doen ze dat ook geweldig. Ze blijven artistiek vooruit gaan en het blijft goed. Dat is wat ik wil doen. 

  Dat herken ik inderdaad in jullie albums, ze zijn steeds anders. Hoe voelt het om altijd iets anders te creëren? 

  Het helpt me om gefocust te blijven. Als we altijd hetzelfde waren gebleven, en voortdurend de stijl van Double Dare (Waterparks’ debuutalbum n.v.d.r.) waren blijven kopiëren, denk ik niet dat ik zoveel albums gemaakt zou hebben. Ik zou me vervelen. Ik hou van genoeg andere dingen en kan ze ook uitvoeren. Zo blijven onze albums meer eclectisch. Ik zeg niet dat het niet belangrijk is wat anderen ervan denken, maar het belangrijkste is dat de band en ik er enthousiast over zijn. Anders wordt het album geschrapt.
  Ik vind het geweldig dat de fans Greatest Hits goed vinden, maar moest dat niet zo zijn, heb ik nog steeds mijn favoriete album gemaakt. Het klinkt misschien snobistisch, maar ik maak wat ik wenste dat andere artiesten zouden maken. Als iemand anders dit album had geschreven, dan zou ik er constant naar luisteren. Als een andere artiest bijvoorbeeld The Secret Life Of Me had geschreven, zou ik het prachtig vinden! Ik zou boos zijn dat ik er niet zelf opgekomen was. 

  Ben je niet bang dat de fans zullen afhaken? 

  Sommige fans zullen dat doen, maar ze moeten er niet naar luisteren. Het is niet dat de andere albums ineens verdwijnen. Ik vind dat je elk tijdperk moet kunnen respecteren. Op de vorige tour had ik remixes gemaakt van de eerste twee albums. Zo kon ik me vooral focussen op de nieuwe nummers. Ik wil niet blijven hangen in de oude albums, dat hebben we al gedaan. Als je naar een tentoonstelling gaat met het nieuwe werk van een kunstenaar, ga je toch ook niet vragen waar de oude schilderijen hangen?
  Zo voelt een tour voor mij ook, maar dan met geluid. We zullen de eerdere albums niet volledig negeren, maar willen vooral ons nieuwe werk tonen. Dat is waar we op dit moment mee bezig zijn. Je moet het moment samen met ons beleven. We gaan altijd vooruit, het is niet Nostalgia Fest!

  Je kan Greatest Hits hier beluisteren.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie