More

  INTERVIEW. 19-jarige studente Valentine Degrande schreef en publiceert haar eerste boek ‘Team Lucia’

  -

  De lockdown maakte in sommige van ons het creatieve beestje wakker. Zo ook in Valentine Degrande, een 19-jarige studente Journalistiek die vandaag, op vrijdag 13 november, haar eerste boek publiceert: ‘Team Lucia’. Ik sprak met Valentine over haar boek, haar inspiratie en het publicatieproces.

  Vertel eens, waar gaat ‘Team Lucia’ over?

  Het gaat over vijf jongeren die buitenbeentjes zijn op een school voor ‘probleemjongeren’, een school voor criminelen eigenlijk. Ze worden bevriend en ontdekken dat er enkele louche zaakjes gebeuren op school. Wanneer ze onderzoeken wat er precies aan de hand is kunnen ze hun ogen niet geloven.

  Hoe raakte je geïnspireerd om dit verhaal te schrijven?

  Vorige lockdown was ik heel veel ‘Criminal Minds’ aan het kijken in plaats van te studeren en ik vond het heel interessant dat het om een groep mensen ging die samenwerkten en zoveel voor elkaar deden. Ze zijn door wat ze meemaakten echt vrienden voor het leven geworden. Ik wou dat toepassen op een jongere groep en er dan iets van maken. Ik denk dat daardoor het idee wel ontstaan is.

  Had je verwacht dat het ooit echt gepubliceerd ging worden?

  Nee, totaal niet. Volgens mij, als ik verwacht had dat het echt gepubliceerd ging worden, dan had ik het waarschijnlijk niet durven verzenden omdat het heel eng is om iets in de wereld te zenden dat je zelf geschreven hebt. Maar nu ben ik wel blij dat ik het gedaan heb, dat haalt mij een beetje uit mijn comfort zone, en dat is altijd wel iets positiefs.

  Wat vond je het meest verrassende aan het proces van publicatie?

  Dat ik wel nog vrijheid had in de cover, enzovoort. In het begin waren de mensen van Boekscout, de uitgever, duidelijk dat zij uiteindelijk wel gingen beslissen over de titel en de cover en andere zaken, omdat zij de financiële zaken op zich namen. Ik had aan een vriendin gevraagd of zij misschien een voorstel wou maken, wat ze gedaan heeft en uiteindelijk is dat de cover geworden. Ik had er stiekem op gehoopt dat het de echte cover ging worden, maar ik had het niet echt verwacht. Dus daar ben ik wel heel blij mee.

  “Dat haalt me uit mijn comfort zone, en dat is altijd wel iets positiefs.”

  Waarom heb je ervoor gekozen om in het Engels te schrijven?

  Ik denk dat het komt, omdat ik op dat moment Taal-en Letterkunde Nederlands-Engels studeerde. We moesten namelijk veel schrijven voor de Engelse vakken. Het zat dus al wat in mijn hoofd om in het Engels te schrijven, en daarom ben ik met dit verhaal ook in het Engels begonnen. 

  Ben je van plan om een vervolg te schrijven op ‘Team Lucia’?

  Ja, dat ga ik wel doen, denk ik. Ik ben er nog niet aan begonnen want ik ben eerst bezig met een ander verhaal over de apocalyps, omdat de huidige situatie dat een beetje inspireert. Ik denk eens dit verhaal voorbij is, waarmee ik waarschijnlijk niet echt iets ga doen, ik vermoedelijk wel een vervolg zal schrijven op ‘Team Lucia’.

  Heb je tips voor aspirerende auteurs?

  Ik zou gewoon zeggen: gewoon doen, gewoon schrijven. Als je te veel inzit met “Is dit goed? Is dit niet goed?” dan ga je uiteindelijk niets op papier krijgen. Maar als je veel veel schrijft, word je er sowieso beter in.

  Team Lucia is vanaf vandaag te bestellen via Boekscout.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie