Iggy Pop en Bill Laswell naar Jazz Middelheim

© Rob Baker Ashton

Rob Baker Ashton

Jazz Middelheim maakte vandaag twee opmerkelijke namen bekend voor het Antwerpse jazzfestival. Iggy Pop en Bill Laswell zullen op 14 augstus afzakken naar het festival. 

“Iggy Pop op een jazzfestival?!”, horen we sommigen nu al mopperen. Ja! Ooit gevraagd naar wie hij graag in het voorprogramma van The Stooges wou zien staan, antwoordde de punklegende Sun Ra. (En zo geschiedde.) En twee jaar geleden blikte hij het erg knappe jazzalbum Loneliness Road in met pianist Jamie Saft, bassist Steve Swallow en drummer Bobby Previte. Om maar te zeggen: Iggy Pop heeft iets met jazz.
Meer nog: zijn recentste album heet Free, en laat jazz toevallig ook net dát zijn – vrij! De plaat werd bovendien vrijwel volledig neergepend door de Amerikaanse jazztrompettist Leron Thomas, en het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone verbaasde zich – op een positieve manier – over de jazzy blazers en “Sinatra-style crooning” op het album.

Iggy Pop & Bill Laswell

Als kers op de taart treedt Iggy Pop volgende zomer op Jazz Middelheim eerder op de dag ook aan met de Amerikaanse bassist Bill Laswell, die in 1988 het album Instinct producete van de Godfather of Punk. Want als hij de afgelopen vier decennia even zelf geen muziek maakte – zowel solo als met Brian Eno, John Zorn en Ryuichi Sakamoto – zat Laswell aan de knoppen van platen van onder meer Laurie Anderson, Herbie Hancock, Afrika Bambaataa en Iggy Pop.

Ook als muzikant grossierde Bill Laswell al die jaren vrolijk in de meest uiteenlopende genres: van jazz over hiphop naar funk en zelfs dub, reggae en drum & bass. Dat laatste deed hij intussen al een paar keer met zijn band Method of Defiance, en hij riep er in het verleden niet alleen de hulp van verschillende toonaangevende drum & bass-acts voor in, maar ook van jazziconen als Pharoah Sanders, Herbie Hancock en Wayne Shorter.
En volgende zomer op Jazz Middelheim ook van Iggy Pop, want de punklegende staat er als special guest op het podium met Bill Laswells Method of Defiance!

Iggy Pop én Bill Laswell presents Method of Defiance with special guest Iggy Pop staan op 14 augustus op Jazz Middelheim. De ticketverkoop start vrijdag 20 december om 9u via jazzmiddelheim.be.

Volg voor meer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Voer je naam hier in