More

  IDAHOT: de beste LGBTQIA+-liedjes om te vieren

  -

  Vandaag is het IDAHOT: de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Op deze dag in 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. In alle Vlaamse steden en gemeenten hangt vandaag de regenboogvlag uit en daar hoort een streepje muziek bij.

  I’m Coming Out – Diana Ross

  Diana Ross was aanvankelijk heel enthousiast over het nummer omdat ze net van haar platenmaatschappij wegging. I’m Coming Out ging voor haar daarover. Maar toen ze ontdekte wat de echte betekenis was, namelijk uit de kast komen, liep ze huilend naar schrijver Nile Rodgers om te vragen waarom hij haar carrière wilde verpesten. Toch bracht ze het nummer uit, en het is nog steeds immens populair bij de lgbt-gemeenschap.

  Same Love – Macklemore & Ryan Lewis ft. Mary Lambert

  Same Love pleit voor het legaliseren van het homohuwelijk. Ook klaagt het nummer homofobie aan. Het heeft een enorm sterke tekst die motiverend is en waar je over nadenkt. Op de hoes van de single staat John Haggerty, Macklemores nonkel, met zijn echtgenoot Sean.

  Everyone Is Gay – A Great Big World

  Vrienden van de groep vroegen om ’the gayest song ever’ te schrijven. Dat werd Everyone Is Gay. Chad King, een helft van het muzikale duo, is zelf homo. In het begin vond hij het moeilijk om over een man te zingen, omdat je dat niet vaak hoort. Ondertussen moedigt hij andere holebi-artiesten aan om op een duidelijke manier over hun geliefde te zingen.

  Over The Rainbow – Judy Garland

  Oorspronkelijk zat er geen lgbt-betekenis achter het nummer, maar de reden waarom de community zich kan vinden in de song is wel duidelijk: regenbogen en een betere wereld. Judy Garland had veel problemen tijdens haar leven en veel holebi’s herkennen zichzelf hierin. Dat haar begrafenis een dag voor de befaamde Stonewallrellen in 1969 was, draagt alleen bij aan de mythe.

  Boyfriend – Tegan and Sara

  Tegan and Sara zijn twee lesbische zussen uit Canada. Sara zat ooit in een situatie die haar ertoe dreef om Boyfriend te schrijven. Ze had een relatie met een vrouw die tegelijk ook een relatie met een man had. De vrouwen hebben samen ook de Tegan and Sara Foundation opgericht, waarmee ze vechten voor economische gelijkheid, gezondheidszorg en representatie voor lgbt-vrouwen.

  HEAVEN – Troye Sivan ft. Betty Who

  HEAVEN gaat over Troye Sivans twijfels toen hij ontdekte dat hij homo is. Hij vreesde dat hij nooit een partner zou vinden of een gezin zou stichten. Hij vroeg zich af of er een god bestaat en of die hem nu haatte. Bestaat er een hemel en zou hij daar raken? Veel jonge lgbt-personen zullen zich kunnen herkennen in dit verhaal.

  True Colors – Cyndi Lauper

  Voor Cyndi Lauper ging True Colors al vanaf het begin over holebi’s. Net voor ze het nummer in handen kreeg, verloor ze namelijk een homoseksuele vriend aan de gevolgen van aids. Het nummer kan gezien worden als een ode aan diversiteit, maar omdat het woord ‘rainbow’ erin voorkomt, werd het een waar lgbt-anthem.

  Forrest Gump – Frank Ocean

  Hiphop is een genre waar vaak homofobie in voorkomt, maar niet bij Frank Ocean. Hij was een van de eerste grote hiphopartiesten die uit de kast kwam. Ocean is biseksueel en zegt voor het eerst verliefd te zijn geweest op een man toen hij negentien was. Daar gaat Forrest Gump ook over.

  Girls Like Girls – Hayley Kiyoko

  Hayley Kiyoko valt zelf op vrouwen. Toen ze jong was, was het voor haar moeilijk om liedjes te vinden waar ze zichzelf in kon herkennen. Daar wil ze verandering in brengen voor de volgende generatie. Girls Like Girls is daar het perfecte voorbeeld van. Het gaat over meisjes die van meisjes houden.

  Justify My Love – Madonna

  Madonna is het ultieme lgbt-icoon. Ze startte haar carrière in gayclubs en zegt zelfs dat ze geen carrière zou hebben zonder de lgbt-gemeenschap. Justify My Love is een van de grootste controverses van haar carrière. De clip werd zelfs geweerd van MTV. In de videoclip is seks, sm en biseksualiteit te zien.

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer

  Advertentie