More

  IBE @ Ancienne Belgique, AB Club: Rustige muziek in intieme sfeer (★★★★ ½)

  Advertentie

  -

  Maandag was Ibe al wat de klok sloeg in de Club van Ancienne Belgique: zijn show om acht uur raakte meteen uitverkocht, waarop hij besloot ook een matinee concert te doen. Aan intimiteit en familiale sfeer alvast geen gebrek: ook zijn fiere opa -jullie vast bekend van The Voice- was aanwezig en kon zijn tranen wederom niet bedwingen. 

  Wanneer Ibe het podium opwandelde, verscheen er een eerder verlegen jongeman. Het kostte hem duidelijk enige moeite om interactie met het publiek aan te gaan en hij bracht een ‘hmm… ja… wat moet ik juist zeggen?’ uit. De zenuwen bleken achteraf gezien de boosdoener voor zijn gedrag: nadat hij begon met ‘Don’t Let Them Bring You Down’, was er van nervositeit nog weinig te merken.

  © Steven Elias

  Met maar twee uitgebrachte nummers op Spotify werd er vooraf verwacht dat hij vooral covers ging brengen, maar niets bleek minder waar. Blijkbaar schreef Ibe achter de schermen al veel, maar toonde hij hiervan nog niets aan ons. Er passeerden dan ook heel wat onbekende singles de revue, zoals ‘You Won’t Get Away With This’, ‘Sweet Love’ en ‘Dark Maze’. Net op het juiste moment kondigde hij het nummer aan dat volgens hem sterk bepalend is geweest in The Voice: ‘When The Party’s Over’. Het is ook meteen duidelijk waarom: het nummer past hem zó goed, dat je bijna zou vergeten dat hij het niet zelf geschreven heeft.

  Tot de encore van de avond behoorden ‘Table of Fools’ en ‘Control’. Misschien wat jammer dat we hierop zo lang moesten wachten, maar het was het wel waard. Hij bracht zijn nummers zoals we het van hem gewend zijn: foutloos en enorm krachtig. De akoestiek in de Club paste en versterkte zijn stem dan ook fantastisch goed. Gevolg: kippenvel bij elk nummer, opnieuw en opnieuw.

  © Steven Elias

  Eerlijk? Een groot entertainer is Ibe niet. Eerder bedeesd zat hij aan de piano, met na elk nummer een simpele ‘Merci’. Toch stoort het feit dat hij geen spring-int-veld is niemand: hij kreeg iedereen mee en wanneer hij vroeg aan het publiek om mee te doen, zong en klapte iedereen lustig mee. Het is duidelijk: je hoeft geen groot komiek te zijn om de groep mee te krijgen; een goede stem en enige jovialiteit blijken meer dan voldoende.

  Hoogtepunt van de avond was toch wel het moment waarop Ibe rustig vertelde over zijn nummer ‘Count On You’, een samenwerking met de Britse singer-songwriter Jonathan Jeremiah. Volgens hem mocht dit nummer ‘er best wel zijn’, waarop er een stem achteraan de zaal oprees: ‘GIJ MOOGT ER ZIJN IBE!’. Duidelijk overdonderd probeerde hij hierop te reageren, wat niet echt leek te lukken: hij kon enkel een ‘uhm… dank u’ uitbrengen, gevolgd door een verlegen lachje. Deze ongemakkelijkheid maakt hem bij het publiek mogelijks nog meer geliefd.

  Al sinds The Voice stelt Ibe eigenlijk nooit teleur en ook gisteren was het publiek meer dan tevreden: een intiem concert in familiale sfeer en perfect gebrachte nummers zorgden voor een leuke avond in de AB. Na al deze nieuwe liedjes gisteren, kunnen we nu enkel maar hopen dat er snel een album aankomt!

  © Steven Elias

  Volg ons voor meer foto’s van deze show via onze kanalen:

  Advertentie
  Advertentie

  Lees Meer