Vilvoorde is drie dagen lang de thuisbasis voor alles wat met muziek, kunst, architectuur en lezingen te maken heeft. Festival Horst Arts & Music trok namelijk voor het eerst naar de ASIAT-site in Vilvoorde. Wij waren erbij op de tweede dag.Â
Sinds 2014 vond op het kasteeldomein van Holsbeek muziek-, en kunstfestival Horst plaats. Het festival brengt een verrassende combinatie van de beste muziek, kunst en architectuur. Sinds dit jaar verhuisde het festival naar het voormalige militaire terrein, de ASIAT-site, aan de voet van de Vilvoordse koeltorens.
Reconversie & Urbanisme
Vier podia telt het festival, waarbij je de 90*360 als het hoofdpodium kan beschouwen. Het indoor podium in een voor de gelegenheid omgetoverde loods, boordevol spiegels en lasers, toont de kracht van Horst om een oud gebouw nieuw leven in te blazen. Het festival schreeuwt reconversie en urbanisme uit en is er tegelijk het toonbeeld ervan.
Buitenpodium The Opposite of Lost combineerde dan weer natuur met stedelijke elementen. Zo werden festivalgangers getrakteerd op een flinke portie rook opdoemend uit het struikgewas. Opvallend was het optreden van het Brussels gebaseerde Golin. De Amerikaans-Japanse producer-songwriter combineerde oosters geïnspireerde elektronica met hoge pitch live vocals. Ongetwijfeld een ontdekking voor velen, te zien aan het enthousiaste onthaal van de festivalgangers.
Horst Talk & Beats
Op Ceiling For A Crater, een bedekt amfitheater was er dan weer plek voor ‘Horst Talk’. Een aantal panelleden bogen zich over thema’s zoals architectuur, drugs en technomuziek. Gesprekken die door een behoorlijke massa aandachtig werden opgevolgd. Dat het festival de combinatie tussen entertainment, educatie en kunst wondermooi weet te bespelen, bewezen ze later op de avond. Het podium werd dan de thuisbasis voor de beste beats en er vonden daar niet te missen feestjes plaats.
Op het terrein was er ook plaats voor een flinke portie kunst. Reeds van midden juli konden kunstliefhebbers komen genieten van verschillende exposities op en rond de ASIAT-site in Vilvoorde. In de voet van de koeltoren van Vilvoorde kon je onder andere bewonderd luisteren en kijken naar een kunstwerk over gedwongen migratie. Terwijl Griekse klaagzang rond je oren galmt, worden live-beursresultaten op LED-schermen afgespeeld. Dat het festival verrassend uit de hoek weet te komen, bewees de installatie van Benni Bosetto waar je met je voeten in het water terracotta beelden kon bekijken.
Doordat het festival druk bezocht werd op zaterdag, toonde het ook enkele groeipijnen. Zo duurde het voor festivalgangers behoorlijk lang om een verfrissend drankje te halen. Wel zet het festival zich overduidelijk in om zijn impact op de omgeving en milieu zo kleinschalig mogelijk te houden, door onder andere het gebruik van herbruikbare bekers.
Lees ook: