More

    Vind een kot met deze superhandige tips

    Advertentie

    -

    Heb je besloten om op kot te gaan? Een spannende beslissing: je verlaat (gedeeltelijk) ‘hotel mama’ en je leert om op eigen benen te staan. Maar hoe begin je aan je zoektocht? Hier vind je een paar superhandige tips die je kunnen helpen. 

    Begin niet te vroeg

    Je moet zeker niet te snel beginnen aan je zoektocht, want meestal is er nog geen groot aanbod beschikbaar. De maanden mei en juni zijn ideaal om te starten met zoeken, want tegen dan zijn alle databanken geüpdatet. Ben je te laat begonnen? Wacht dan tot na de tweede zit. Er zijn altijd nog studenten die dan stoppen met studeren en hun kot verhuren.

    Waar vind je een kot?

    Er zijn allerlei manieren om een kot te vinden. Er bestaan verschillende sites waarop je koten kan terugvinden: iKot, Kotweb, Easykot, enzovoort. Kijk regelmatig eens terug, want de websites worden meerdere keren per week bijwerkt.

    Verder kan je op Facebook heel wat groepen terugvinden waarop kotbazen en verhuurders oproepen plaatsen. Het is een snelle manier om een kot te vinden, want je kan de persoon rechtstreeks aanspreken.

    Ook hebben heel wat hogescholen en universiteiten een eigen huisvesting waar je om advies kan vragen. Zij hebben meestal een lijst met erkende koten. Daarnaast hebben sommige onderwijsinstellingen eigen koten. Daar kan je ook altijd eens naar kijken.

    Wat je verder nog kan doen, is gewoon naar de stad trekken waar je gaat studeren en kijken naar bordjes met ’te huur’ op. Vaak zetten privéverhuurders al bordjes buiten bij de koten die te huur zijn.

    Welke soorten zijn er?

    Koten vind je in allerlei vormen. Bekijk eerst alle opties en beslis daarna welk soort kot je het liefst wil. Dat maak je zoektocht al specifieker. Je hebt:

    • Studentenresidenties
    • Privékoten
    • Studio’s
    • Koten waar de kotbaas ook woont

    Waar let je het best op?

    Bepaal je budget en probeer er niet over te gaan.

    Bezoek het kot altijd eerst. Maak een afspraak voor een bezichtiging. Vaak lijken koten op foto mooier dan ze in het echt zijn. Teken dus nooit op basis van foto’s een contract.

    Kijk goed naar de grootte van het kot. Het moet minimum 12 vierkante meter groot zijn.

    Durf kritisch te zijn over de prijs. Hou daarbij ook je budget in het achterhoofd. Er zijn koten waar je elke maand een vaste prijs betaalt en waar de vaste kosten zoals elektriciteit en water inbegrepen zijn. Bij andere koten hangt het af van hoeveel je per maand verbruikt.

    Lees je contract goed na vooraleer je tekent. Ga je akkoord met wat er in het contract staat? Kan je je kot onderverhuren? Hoe zeg je je kot op? Wat staat er in het huisreglement?

    Een kot moet brandveilig zijn. Er moet in elk kot en in de gemeenschappelijke ruimtes een brandalarm aanwezig zijn.

     

     

    Advertentie
    Advertentie

    Lees Meer