We zaten de laatste weken allemaal massaal thuis. Daar komt de komende tijd verandering in, dankzij de versoepeling van de corona-maatregelen. Dat betekent ook dat onze auto’s terug worden opgestart, met deze vier tips van autobouwer SEAT maak je jouw auto startklaar.
Een auto die lang stilstaat, die kan wel eens te kampen krijgen met allerlei technische problemen. Om niet voor verrassingen te staan, kan je rekening houden met een aantal tips om alles vlot en veilig te laten verlopen.
Check de vloeistofpeilen
Even het peil van de motorolie en de koelvloeistof checken kan geen kwaad. Je doet dat best voor je vertrekt, wanneer je auto stilstaat. “Als de peilen in orde zijn, start je de motor en laat je hem een paar minuten draaien voor je vertrekt. Op die manier kunnen de vloeistoffen zich over heel de motor verdelen en alle onderdelen smeren”, beveelt Josep Almasqué aan, hoofd van de SEAT-autoperserij. Het kan ook geen kwaad om even de ondergrond te checken, om te kijken of er geen lekkages zijn.
Bandenspanning
De bandenspanning die neemt bij een auto die lang stilstaat geleidelijk aan af. Dat is het logische gevolg van de permeabiliteit, het fenomeen dat maakt dat banden iedere dag wat bandendruk verliezen, zeker in de zomer. De juiste bandenspanning voor jouw voertuig vind je in het instructieboekje, de binnenkant van je tankklep of op een sticker in een van de deurstijlen.
Vergeet ook zeker niet om je winterbanden te vervangen door zomerbanden. Dat is cruciaal voor de veiligheid, aangezien winterbanden de remafstand in de zomer vergroten. Het Crisicentrum heeft enkele weken geleden beslist dat het vervangen van winterbanden door zomerbanden toegelaten is, hetzij enkel op afspraak.
Checken en nog eens checken
Als je voertuig een lange tijd stilstond, kan je beter eens alle elementen nakijken. Denk aan de lichten, richtingaanwijzers, ruitenwissers en elektronica. “Indien iets niet naar behoren werkt, zal er in het dashboard een verklikker oplichten om aan te geven dat er iets moet worden gecontroleerd”, verduidelijkt Josep.
De staat van de remmen kan je ook best even controleren. Daarvoor hou je het rempedaal een aantal seconden ingetrapt en check je of het pedaal in die positie blijft staan van zodra je het pedaal los laat. Tot slot luister je even aandachtig naar ongebruikelijke geluiden bij het starten van de motor.
Desinfecteren?
Nu we vanaf 11 met z’n allen wat meer uit ons kot mogen komen, is het van belang om dat zo veilig mogelijk te laten verlopen. Daarom is het aangeraden om verschillende oppervlakten in je voertuig te desinfecteren, zeker wanneer verschillende personen eenzelfde voertuig gebruiken.
Autobouwer SEAT maakte een lijst op van de belangrijkste plekken om te desinfecteren. Zo zijn cruciaal: de deurgrepen (binnen en buiten), het stuur, de versnellingspook, het touchscreen, bedieningshendels (ruitenwissers en richtingaanwijzers), de stoelverstelling en de bediening van de ramen.
Verder kan je best geregeld enkele andere oppervlakten desinfecteren. Denk aan het dashbord, want mensen hoesten of niezen vaak in de richting van het dashbord. Ook vloermatten verzamelen heel wat vuil. Ook de ventilatie kan je af en toe eens ontstoffen met een borstel of stofzuiger en nadien desinfecteren. Tenslotte raken we ook heel wat delen van het koetswerk onbewust aan. Dat reinig je beter met een zachte zeep, water en speciale autoreinigingsproducten. Het is niet aangeraden om dat met bijvoorbeeld alcohol van 70% te doen.